Dr LAZA DANIELA - Articole

SIGILAREA DENTARACum putem preveni apariția cariilor la copii?/ Ce este sigilarea dentară?

În jurul vârstei de 6 ani copiii încep să piardă dințișorii temporari, care sunt înlocuiți de cei permanenți. Primul dinte permanent care erupe este măseluța de 6 ani( primul molar permanent). Acest dințisor erupe în spatele ultimului dinte de lapte și adesea părinții trec cu vederea ceea ce se întâmplă în spatele ultimului molar de lapte mai ales atunci când nu există simptome de erupție dentară (durere, gingie inflamată etc.)cum se întâmplă în cazul dinților temporari.

Măseaua de 6 ani are un rol bine definit încă de la apariţie deoarece  în funcţie de aceasta se vor alinia şi restul dinţilor permanenţi pe arcadele dentare. Apariția cariei pe acești dințișori poate fi prevenită prin sigilarea suprafeţelor de masticaţie. Chiar dacă te-ai îngrijit mereu de igiena dentară a micuțului tău și curățarea dințișorilor face parte din ritualul său zilnic, există locuri în care periuța de dinți nu are acces și unde posibilitatea apariției cariilor este foarte mare. În acest caz, procedura de sigilare este soluția optimă de prevenire, având un rol foarte mare în dezvoltarea sănătoasă a copilului.

Cel mai important aspect este acela că sigilarea dentară se poate face numai pe un dinte perfect sănătos. De aceea este important ca imediat cum părintele observă că molarul de 6 ani a erupt, să se prezinte cu copilul la medicul dentist.

 

Sigilarea este o metodă simplă şi rapidă, care ajută în proporţie de 90% la reducerea apariţiei cariei dentare, folosindu-se materialele fluide care pătrund uşor în şanţurile şi fosetele dentare și presupune 3 etape importante:

 

1. Periajul profesional și dezinfectarea suprafeței

 

Este prima etapă și cea care oferă siguranța tratamentului deoarece în lipsa curățării dințișorilor cu soluții profesionale, bacteriile din salivă pot limita efectele sigilării.

 

2. Aplicarea unui gel cu consistență fluidă

 

Acest gel are în concentrația sa acid fosforic și este aplicat pe suprafața dintelui cu ajutorul unei pensule, a unui burete sau a unui aplicator, se lasă să acționeze aproximativ 30 de secunde, după care zona este curățată prin spălare abundentă cu apă.

 

3. Sigilarea

 

Această etapă reprezintă sigilarea propriu-zisă și presupune aplicarea sigilantului pe întreaga suprafață a dintelui și apoi fixarea acestuia cu ajutorul unei lămpi fotopolimerizabile. 

Dacă este realizată corect, în condiții de izolare riguroasă a dintelui , procedura poate rezista o perioadă îndelungată de timp.  Factori precum igiena dentară, tipul de alimentație, frecvența controalelor stomatologice influențează longevitatea sigilării. 

De aceea este important ca o dată la 6 luni copilul să vină la un control de rutină, moment în care se va verifica şi integritatea sigilărilor realizate.

<< Inapoi la lista de articole

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Oradea, Str Simion Barnutiu, 21, cam 2
Tel: 0755 521 336

Fax:
Web: www.webclinic.ro/dr-laza-daniela
Facebook: Facebook

Program

LUNI: 09:00-17:00
MARTI: 12:00-20:00
MIERCURI: 09:00-17:00
JOI: 12:00-20:00
VINERI: 09:00-17:00
SAMBATA: la cerere
DUMINICA: la cerere