Dr LAZA DANIELA - Articole

IGIENA DENTARA SI DETARTRAJUL



 

Igiena dentara 

 

 

Menținerea unui zâmbet sănătos, alb si stralucitor pe termen lung ține de fiecare dintre noi, de felul în care respectăm recomandările medicului dentist cu privire la procedurile simple de igienă dentară, atât acasă, cât și în cadrul ședințelor periodice de igienizare profesională care trebuie realizate o dată la 6 luni.

 

Profilaxia dentara este cea mai simpla si ieftina metoda de tratament care ne ajuta la mentinerea sanatatii cavitatii bucale. Profilaxia consta dintr-un set de proceduri care au ca scop prevenirea aparitiei si/sau evolutiei cariei dentare si a bolii parodontale.

Profilaxia dentară poate sa fie :

- personală: periajul dentar regulat, ața dentară și apa de gură, precum şi alimentaţia sănătoasă
- profesională: controlul stomatologic periodic, periajul profesional şi detartrajul – efectuate de două ori pe an

 

Cum se realizeaza profilaxia dentara personala ?

 

Igiena orala este cea mai importanta metoda de profilaxie. Placa dentara se acumuleaza pe suprafata dintilor dupa fiecare masa iar daca nu este indepartata prin periaj activ, aceasta se va calcifica transformandu-se in tartru dentar.

O igiena orala corecta presupune un periaj dentar regulat si corect (minim de 2 ori pe zi), folosirea atei dentare si a apelor de gura si asigura mentinerea unui zambet sanatos.

 

Cum alegem periuta de dinti ? 

 

Periuţa de dinţi manuala trebuie să aibă peri moi (soft) sau medii (medium) ca duritate pentru a evita lezarea gingiei si trebuie schimbata la interval de trei luni pentru ca o peritua de dinti uzata nu mai actioneaza eficient. 

Periuţa de dinţi electrică este o alternativa la periuta manuala asigurand o curatare mai eficienta. Se recomandă înlocuirea capului periuţei la interval de 3 luni sau mai devreme în cazul în care observati ca periile au început să se uzeze.

Periuţa interdentară este recomandată purtătorilor de punţi dentare şi aparate ortodontice fixe si ajuta la curatarea zonelor interdentare si mai putin accesibile periutei de dinti clasice.

 

Care este tehnica corecta de periaj dentar ?

 

Se aşează periuţa de-a lungul gingiei, în unghi de 45˚ faţă de suprafaţa verticală a dinţilor si se executa miscari circulare, scurte si blande dinspre gingie spre marginea dintilor(de la roz la alb). Păstrând unghiul de 45˚, se periază suprafaţa interioară a dinţilor. Urmează apoi periajul intraoral a molarilor, cu aceleaşi mişcări circulare, în final periindu-se suprafaţa orizontală (ocluzală) a dinţilor. La final periati usor limba dinspre interior spre exterior pentru improspatarea respiratiei si pentru indepartarea bacteriilor.

 

Cat timp trebuie sa dureze periajul dentar ?

Periajul dentar dureaza ideal intre 3-5 minute.

 

Care sunt metodele auxiliare de igienizare personala ? 

 

-Aţa dentară

Ata dentara ajuta la indepartarea particulelor greu accesibile dintre dinti care combinate cu bacteriile pot cauza placa si tartru. Este cea mai buna protectie, alaturi de periajul zilnic, impotriva cariilor, bolilor gingiei si a respiratiei urat mirositoare.Se recomandă utilizarea aţei dentare cel puţin o dată pe zi pentru o igienă dentară completă, iar atunci când nu este posibil, minimum de trei ori pe săptămână deoarece aceasta poate reduce riscul apariţiei cariilor cu până la 80%,

- Apa de gură

Apa de gură este un produs antiseptic, antibacterian care previne aparitia cariilor, a gingivitei si a respiratiei urat mirositoare (halitoza) prin indepartarea placii bacteriene. Nu inlocuieste periuta de dinti sau ata dentara. Si poate fi folosita atat in preventie, cat si in tratament.

- Dusul bucal

Duşul bucal este un aparat indicat pentru curăţarea zonelor greu accesibile şi pentru masajul gingival.Aparatul prezintă un recipient în care se pune apă sau apă de gură şi o ansă (sau două) care proiectează soluţia cu o presiune reglabilă, sub forma unui jet unic sau difuz. 

 

Cum se realizeaza profilaxia dentara profesionala ? 

 

A. Controale periodice regulate

Controalele periodice sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii orale deoarece multe afectiuni orale evolueaza fara dureri mai ales in fazele initiale, trecand mult timp neobservate. In timpul controlului periodic, medicul stomatolog poate depista carii incipiente de care pacientul nu este inca alertat sau poate descoperi semne initiale ale unei imbolnaviri gingivale.
Medicul va face si o evaluare a starii de sanatate a tesuturilor orale precum si a lucrarilor protetice existente care pot necesita reparatii sau reconditionari. Ca regula generala, cu cat o afectiune este descoperita mai precoce, cu atat este mai usor de tratat. Controalele periodice ar trebui efectuate cel putin de 2 ori pe an si chiar mai des daca situatia clinica o cere.


B. Detartrajul

 

Detartrajul reprezinta manopera terapeutica de indepartare a tartrului si placii dentare folosind instrumente de mana sau aparate specifice de detartraj sonice sau ultrasonice.

In mod normal se realizeaza inaintea oricarei manopere stomatologice deoarece tartrul deja existent determina si permite retentia resturilor alimentare si a placii bacteriene care intretin inflamatia in zona respectiva si afecteaza gingiile.

 

C. Periajul profesional

 

Periajul profesional are ca scop indepartarea placii dentare ce a mai ramas dupa detartraj precum si a diverselor pete sau coloratii de pe suprafata dintilor. Periajul profesional este realizat de medicul dentist cu periute rotative si cu pasta speciala cu particule abrazive special destinate doar uzului in cabinetul stomatologic.

 

 

 

 

 

<< Inapoi la lista de articole

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Oradea, Str Simion Barnutiu, 21, cam 2
Tel: 0755 521 336

Fax:
Web: https://www.webclinic.ro/dr-laza-daniela
Facebook: Facebook

Program

LUNI: 09:00-17:00
MARTI: 12:00-20:00
MIERCURI: 09:00-17:00
JOI: 12:00-20:00
VINERI: 09:00-17:00
SAMBATA: la cerere
DUMINICA: la cerere