CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

15

Feb

MEDICINA INTEGRATĂ

, Centrul Medical MED MUNCII


MEDICINA INTEGRATA vizează tratarea personalizată a bolnavului şi abordează boala combinând mijloacele medicinei alopate (conventionale) cu cele complementare (naturiste). Această abordare, nouă în medicină, a devenit populară în ultimul deceniu.„Filosofia" medicinei integrate este aceea că bolnavul trebuie privit ca un întreg. Aceasta înseamnă că, atunci când tratează o boală, medicul ţine cont de toate cele trei laturi ale unui individ: corp, minte şi spirit. Astfel, terapiile utilizate trebuie să vindece corpul, dar şi problemele apărute la nivel psihic şi emoţional, pentru că şi acestea influenţează starea de sănătate.

Vindecarea trebuie să fie deci nu doar fizică, a corpului, ci a fiinţei complete (corp-minte-spirit). În cazul unui bolnav de cancer, de exemplu, medicina integrată îşi propune nu doar să acorde tratamentul alopat (conventional), ci şi să rezolve toate problemele asociate, adică să reducă efectele secundare ale chimioterapiei, să atenueze durerile, să combată depresia, să ajute la reintegrarea socială a bolnavului, dar şi la îngrijirea în fazele terminale.

Pentru a trata bolnavul din această perspectivă, sunt utilizate atât terapiile convenţionale, cât şi cele complementare (naturiste). Sunt preluate de la fiecare cele mai bune metode de diagostic şi de tratament, cele care şi-au dovedit eficienţa şi care nu sunt controversate. Terapiile alese variază de la un caz la altul şi sunt recomandate de medic doar în urma unei consultaţii. În cazul bolilor acute sau severe, se apelează cu precădere la tratamentele alopate, iar în cazul fazelor incipiente sau cronice, se poate recurge, în paralel, la cele alopate şi la cele complementare(naturiste).

În funcţie de problemele de sănătate, pot fi utile fitoterapia, gemoterapia, apiterapia, homeopatia, acupunctura, ozonoterapia, hidrocolonoterapia, aromaterapia, masajul, consilierea nutriţională, chiropractica, yoga, evaluare globala energetica si functionala computerizata a organismului, biofeedback-ul (o tehnică prin care bolnavul este învăţat să-şi controleze funcţiile organismului, cum ar fi să scadă tensiunea musculară sau să gestioneze durerea) şi orice alte metode cu eficienţă dovedită. Medicul recomandă o combinaţie de terapii, personalizată, ţinând seama de toate suferinţele fizice şi psihice ale bolnavului.

OZONOTERAPIA este o metodă novatoare de tratament nemedicamentos care foloseşte un amestec de oxigen-ozon. Prin metodele sale ozonoterapia modernă permite reducerea consumului de medicamente alopate şi consecutiv a reacţiilor secundare provocate de acestea Terapia se bazează pe principalele proprietăţi ale ozonului:

- antibacteriană, antifungică, antivirala;

- antiinflamatorie şi imunomodulatorie;

- de reglare sistemica a homeostaziei în organism;

- optimizarea funcţiei organelor şi sistemelor de organe;

Toate metodele de tratament cu ozon sunt efectuate conform unor protocoale de lucru stabilite de Societăţile de ozonoterapie. Există două tipuri de metode de administrare a amestecului de oxigen-ozon. Primul tip include metodele cu acţiune generală (sistemică). Acestea sunt:

1.Autohemoterapia majoră care constă în prelevarea în pungi speciale a unei cantităţi de sânge venos (50-100-150 ml) din vena cubitală şi care este amestecat cu o cantitate egală de ozon de o anumită concentraţie după care este reperfuzată pacientului

2.Autohemoterapia minoră constă în prelevarea a 10-15 ml de sânge venos cere este amestecat cu o cantitae egală

de ozon de o anumită concentraţie şi este injectată imediat intramuscular.

3.Insuflaţii rectale cu ozon. După o pregătire prealabilă a pacientului, pe cale rectală se introduce o anumită cantitate de ozon. Procedura are atât o acţiune locală (antiinflamatorie, regenerativă, antiseptică şi de refacere a florei intestinale), cât şi acţiune generală asupra organismului deorece ozonul se absoarbe foarte usor prin mucoasa intestinală. Insuflaţia rectală poate fi o alternativa la autohemoterapia majoră.

Metode cu acţiune locală:

1.Infiltraţiile subcutanate. Cu ajutorul seringi se fac infiltraţii subcutane locale în zonele cu probleme, puncte dureroase, paravertebral, periarticular a unui amestec de oxogen şi ozon în concentraţii mici. Procedura se aplică în afecţiuni dermatologice, reumatologie, probleme de circulaţie periferică, medicină estetică (celulită).

2.Infiltraţii intramusculare în puncte triger în tratamentul unor afecţiuni reumatismale.

3. Infiltraţii intraarticulare în cazul unor afecţiuni reumatismale.

4. Ozonopunctura – infiltraţii cu ozon în punctele de acupunctură.

5. Utilizare internă şi externă a apei şi uleiului ozonificat pentru afecţiuni dermatologice, stomatologice, afecţiuni ale aparatului digestiv.

6. Utilizarea locală a amestecului de oxigen-ozon în saci hipobarici în tratamentul unor plăgi infectate, ulcere varicoase, în arteriopatii ale membrelor inferioare, boli dermatologice.

HIDROCOLONOTERAPIA este o metoda eficienta, inofensiva de lavaj intestinal (curatire profunda), detoxicare a organismului cu restabilirea microflorei intestinale. Procedura este confortabila, fara durere si balonare. In intestin este introdusa apa mineralizata, infuzie de plante curative si uleiuri curative, oxigen-ozon. Intestinul este insamintat cu bifidoflora. Se recomanda hidrocolonoterapia persoanelor cu: constipatii, colite spastice,boli cronice ale tractului digestiv (colecistite acalculoase, hepatite, pancreatite, colite, disbacterioza), alergii, dermatoze, acnee, imunitate suprimata, sindrom de fatigabilitate (oboseala cronica), diverse intoxicatii, tratamentul helmintozelor(parazitozelor), profilactica imbatrinirii, programe de slabire, programe anticelulitice.

TERMOGRAFIA sau termoviziunea computerizara este o metoda de diagnosticare de ultima ora, neinvaziva, nedaunatoare nici pentru pacient nici pentru medic, cu o acuratete comparabila cel putin cu celelalte metode de diagnostic imagistic, prin care se pot descoperi peste 150 de boli. Termografia se bazeaza pe detectarea cresterii circulatiei vaselor de sange si schimbarile metabolice asociate cu aparitia si cresterea tumorilor. Se poate diagnostica:

Glanda mamara - diagnosticul tumorilor mamare,diagnosticul asupra terapiei,diagnosticul mastitei.

O.R.L. - diagnosticul sinuzitei; diagnosticul rinitei; diagnosticul precoce al otitei medii si mastoiditei.

Gastroenterologie - diagnosticul gastritei; diagnosticul patologiei ficatului si a sistemului biliar; determinarea capacitatii functionale a pancreasului.

Pneumologie - diagnosticul afectiunilor sistemului bronhopulmonar; diagnosticul precoce al astmului bronsic; diagnosticul pneumoniei si pleureziei.

Oncologie - diagnosticul precoce al tumorilor cutanate cu determinarea ariei de raspandire reala a tumorii; depistarea precoce a metastazelor limfatice.

Aparat locomotor - diagnosticul precoce al discopatiilor vertebrale si artrozelor;diagnosticul precoce al poliartritei reumotoide; diagnosticul precoce al displaziei articulatiei coxofemurale la copii.

ELASTOGRAFIA este o noua metoda de diagnostic diferential al tumorilor maligne fata de cele benigne.

Elastografia se bazeaza pe faptul ca tumorile maligne sunt mai dure, mai incompresibile si mai putin elastice comparativ cu cele benigne. Combinata cu ecografia au avut cele mai bune rezultate in detectarea cancerului de san si tiroida. Prin intermediul noii tehnici ce utilizeaza ultrasunetele se poate stabili, fara efectuarea prealabila a unei biopsii, daca o formatiune mamara este sau nu de natura maligna. Exista o scala de culori in functie de care se gradeaza tumorile de la 1 (probabil benigna) la 5 (probabil maligna).

Un examen ecografic completat cu elastografie la 3 luni ajuta la un diagnostic corect si precoce al cancerului mamar.

Noua tehnica de examinare,elastografia, reduce considerabil procentul de biopsii.

CENTRUL MEDICAL MEDICINA MUNCII – MEDICINA INTEGRATA



<< Inapoi la lista de articole