Vegetarism
Regim alimentar care exclude orice carne animala (carne, peste), dar care admite in general consumul de alimente de origine animala ca ouale, laptele si produsele lactate (branzeturi si iaurturi). Echilibrul alimentar poate fi obtinut variind alimentatia si mai ales asigurand aporturi de proteine satisfacatoare din punct de vedere cantitativ si calitativ. In fapt, proteinelor vegetale le lipsesc, intotdeauna unul sau mai multi acizi aminati indispensabili (pe care organismul nu stie sa-i sintetizeze si caruia ii trebuie furnizati prin alimentatie); totusi, un echilibru poate fi obtinut prin aplicarea principiului complementaritatii proteice, care consta in asocierea proteinelor vegetale ale caror acizi aminati lipsa sunt diferiti (asociere cereale-leguminoase, in special); proteina "mixta" care rezulta din aceasta asociere are o valoare nutritionala ce tinde sa se apropie de cea a proteinelor animale. Adaugarea, chiar in cantitate mica, de proteine animale permite, de asemenea, ameliorarea valorii nutritionale a acestor proteine vegetale (asocierea lapte-cereale, de exemplu). Principalul risc al carentei legata de vegetarism priveste fierul, mai ales la adolescenti si la femeile gravide, ale caror necesitati sunt deosebit de ridicate.
-
02 Mai
Bun venit TYwHJcdbxrBx pe Webclinic.
-
02 Mai
Bun venit ChULPacUsuaunnH pe Webclinic.
-
02 Mai
Bun venit BrneefYdayNtyNz pe Webclinic.
- centre medicale chirurgie constanta
- medic pediatru iasi
- cabinete medicale bucuresti
- computer tomograf constanta
- optician arad
- medic stomatolog constanta
- medicina hiperbara romania
- ginecolog oradea
- ochelari oradea
- medic endocrinolog iasi
- cabinet dermatologie bucuresti
- medic dermatolog oradea
- cabinet medicina interna iasi
- cardiolog bucuresti
- medic homeopat iasi
- ecografie abdominala arad