CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

21

May

Sigilarea

, Activ Dent


Cariile se formeaza cel mai usor pe dintii copiilor. Pentru ei, dar si pentru adulti, stomatologii au gasit o solutie: sigilarea dentara care formeaza o bariera protectoare intre smaltul dintilor si placa dentara.Varsta optima pentru acest tratament este de 3-4 ani la dintii temporari, iar la varsta de 6-7 ani se poate face sigilarea molarilor permanenti. Sigilarea dintilor de lapte nu este de obicei recomandata. Insa, ultimul cuvant il are medicul stomatolog. Dupa ce ati apelat la acest tratament, controlul de rutina devine foarte important.
Pentru intretinerea tratamentului de sigilare este de ajuns un control periodic, in care medicul stomatolog va decide daca este necesara o repunere a sigilarii sau daca trebuie scoasa in cazul aparitiei unei carii sub sigilantul respectiv.
Sigilantii dentari sunt folositi pentru a proteja suprafetele ocluzale ale dintilor, in special pe cele ale molarilor. Molarii, deoarece au suprafata ocluzala mai mare, prezinta mai multe striuri.
In momentul masticatiei, resturile alimentare pot ramane blocate la nivelul acestor striuri si pot duce la aparitia placii bacteriene.
Sigilantii dentari, in momentul in care sunt aplicati, netezesc suprafata dintelui, astfel incat resturile alimentare nu mai raman blocate.
Pentru a aplica sigilantii dentari trebuie mai intai sa se pregateasca suprafata dintilor in asa fel incat aceasta sa fie uscata.Dupa aceasta se aplica mai intai o pasta speciala la nivelul dintilor (pentru circa 5 secunde) care are rolul de a creea asperitati. Acestea din urma fac ca sigilantii dentari sa adere mai bine.Se indeparteaza apoi pasta, se usuca suprafata ocluzala a dintilor si se aplica sigilantii dentari. Procesul de intarire al acestora este accelerat cu ajutorul unei lumini speciale. In general, sigilantii dentari trebuie schimbati dupa circa 2 ani. Daca copilul obisnuieste sa roada creioane, gheata sau alte obiecte dure, sigilantii trebuie inlocuiti mai repede.
Sigilarea este o masura de prevenire a formarii cariilor pe suprafetele dentare ce prezinta santuri, adica molarii si premolarii. In mod natural saliva protejeaza suprafetele dentare netede de alimente acide sau lipicioase, insa nu spala si suparafetele cu santuri si fisuri. Deci dintii care contin aceste santuri (molarii de 6 si 12 ani si premolarii) au riscul cel mai ridicat de a forma carii dentare de la varste fragede. Sigilarile nu modifica aspectul dintilor. In mod normal substanta protectoare este transparenta sau de culoare alba si nu sunt observabile decat daca dintele este privit de aproape, cu atentie.
Sigilarile dentare sunt doar o parte din masurile de prevenire a cariilor dentare. Un program complet de preventie inseamna:
•periaj dentar corect;
•folosirea atei dentare;
•folosirea fluorului dupa schema indicata de medicul stomatolog;
•controale periodice la medicul stomatolog (o data la sase luni);
•ortodontie;
•tratamente dentare preventive;
•alimentatie sanatoasa.



<< Inapoi la lista de articole