CAUTA MEDICAMENTE:

Webmagnat

<< Inapoi la lista de prospect-medicamente

Prospect Tolbutamid, comprimate




Compozitie - Tolbutamid, comprimate
Comprimate continand 500 mg de Tolbutamid.

Actiune terapeutica - Tolbutamid, comprimate
Tolbutamid este o sulfoniluree din prima generatie, ce se absoarbe repede si complet din tubul digestiv (pot insa exista probleme privind bioechivalenta diferitelor preparate). Timpul mediu de injumatatire este de aproape 6 ore (3,5 - 8 ore). Este inactivata prin metabolizare hepatica, de aceea trebuie folosita cu prudenta la bolnavii cu insuficienta hepatica. Efectul este de durata relativ scurta (6 - 12 ore), de aceea este de preferat ca doza zilnica sa fie fractionata. Tolbutamida este avantajoasa la varstnici, deoarece efectul este usor controlabil. Tolbutamida este o sulfamida antidiabetica hipoglicemianta, actionand predominant prin stimularea secretiei de insulina a pancreasului, efectul mentinandu-se 8 - 10 ore.

Indicatii - Tolbutamid, comprimate
Diabet pancreatic non - insulinodependent moderat (care necesita doze de insulina sub 35 u.i., dar nu poate fi controlat numai prin dieta hipoglucidica), stabil, la adultul cu greutate normala.

Doze si mod de administrare - Tolbutamid, comprimate
400-800 mg in prima zi (4-8 comprimate); 300-600 mg in a doua zi (3-6 comprimate); 300-500 mg in a treia zi (3-5 comprimate); 100-300 mg (1-3 capsule) in zilele urmatoare, ca tratament de intretinere. Administrarea se face dupa mese, in 2 sau 3 prize pe zi.

Contraindicatii - Tolbutamid, comprimate
Alergie la Tolbutamida, diabet juvenil, diabet instabil, diabet cu acidoza, cetoza sau coma, diabet in prezenta febrei, traumatismelor grave sau infectiilor (este necesara insulina), insuficienta hepatica sau tiroidiana grava, porfirie hepatica, sarcina.

Reactii adverse - Tolbutamid, comprimate
Obisnuit pentru sulfamidele antidiabetice sunt relativ rare. Au fost evidentiate, la unii bolnavi, microgranuloame in diferite tesuturi, inclusiv in miocard, ceea ce ar putea explica cele cateva semnalari privind cresterea mortalitatii prin infarct miocardic la pacientii tratati cu tolbutamida. Atentie! A se folosi cu prudenta la bolnavii cu insuficienta hepatica.

Interactiuni medicamentoase - Tolbutamid, comprimate
Diureticele tiazidice si alte saluretice, glucocorticoizii, asociatiile estro - progestative, barbituricele, acidul nicotinic, hormonii tiroidieni, simpatomimeticele si clorpromazina antagonizeaza scaderea glicemiei. Insulina, metformina, unele sulfamide antibacteriene, cloramfenicolul, tetraciclina, fenilbutazona, aminofenazona si alti pirazoli, clofibratul, blocantele beta - adrenergice, anticoagulantele cumarinice, salicilatii, probenecidul, ciclofosfamida favorizeaza reactiile hipoglicemice. Se va evita consumul de bauturi alcoolice (cresc riscul hipoglicemiei), pot aparea reactii de tip disulfiram.

Comprimate continand 500 mg de Tolbutamid. Tolbutamid este o sulfoniluree din prima generatie, ce se absoarbe repede si complet din tubul digestiv (pot insa exista probleme privind bioechivalenta diferitelor preparate). Timpul mediu de injumatatire este de aproape 6 ore (3,5 - 8 ore). Este inactivata prin metabolizare hepatica, de aceea trebuie folosita cu prudenta la bolnavii cu insuficienta hepatica. Efectul este de durata relativ scurta (6 - 12 ore), de aceea este de preferat ca doza zilnica sa fie fractionata. Tolbutamida este avantajoasa la varstnici, deoarece efectul este usor controlabil. Tolbutamida este o sulfamida antidiabetica hipoglicemianta, actionand predominant prin stimularea secretiei de insulina a pancreasului, efectul mentinandu-se 8 - 10 ore. Diabet pancreatic non - insulinodependent moderat (care necesita doze de insulina sub 35 u.i., dar nu poate fi controlat numai prin dieta hipoglucidica), stabil, la adultul cu greutate normala. )))Doze si mod de administrare 400-800 mg in prima zi (4-8 comprimate); 300-600 mg in a doua zi (3-6 comprimate); 300-500 mg in a treia zi (3-5 comprimate); 100-300 mg (1-3 capsule) in zilele urmatoare, ca tratament de intretinere. Administrarea se face dupa mese, in 2 sau 3 prize pe zi. )))Contraindicatii Alergie la Tolbutamida, diabet juvenil, diabet instabil, diabet cu acidoza, cetoza sau coma, diabet in prezenta febrei, traumatismelor grave sau infectiilor (este necesara insulina), insuficienta hepatica sau tiroidiana grava, porfirie hepatica, sarcina. Obisnuit pentru sulfamidele antidiabetice sunt relativ rare. Au fost evidentiate, la unii bolnavi, microgranuloame in diferite tesuturi, inclusiv in miocard, ceea ce ar putea explica cele cateva semnalari privind cresterea mortalitatii prin infarct miocardic la pacientii tratati cu tolbutamida. Atentie! A se folosi cu prudenta la bolnavii cu insuficienta hepatica. )))Interactiuni medicamentoase Diureticele tiazidice si alte saluretice, glucocorticoizii, asociatiile estro - progestative, barbituricele, acidul nicotinic, hormonii tiroidieni, simpatomimeticele si clorpromazina antagonizeaza scaderea glicemiei. Insulina, metformina, unele sulfamide antibacteriene, cloramfenicolul, tetraciclina, fenilbutazona, aminofenazona si alti pirazoli, clofibratul, blocantele beta - adrenergice, anticoagulantele cumarinice, salicilatii, probenecidul, ciclofosfamida favorizeaza reactiile hipoglicemice. Se va evita consumul de bauturi alcoolice (cresc riscul hipoglicemiei), pot aparea reactii de tip disulfiram.
<< Inapoi la lista de prospect-medicamente