CAUTA MEDICAMENTE:

Webmagnat

<< Inapoi la lista de prospect-medicamente

Prospect Salbutamol, aerosol
Compozitie - Salbutamol, aerosol
Substanta activa: salbutamol 20 mg. Excipienti: trioleat de sorbitan; gaz propulsor: triclorofluorometan si diclorofluorometan pana la 10 ml. O doza contine 100 mg salbutamol. Un flacon (container) contine 200 doze. Un comprimat contine 2 mg sau 4 mg salbutamol. Salbutamol sulfat echivalent a 2 mg salbutamol/5 ml sirop.

Actiune terapeutica - Salbutamol, aerosol
Salbutamolul este un agonist specific pentru receptorii adrenergici localizati in muschii netezi ai bronhiilor. Stimularea receptorilor adrenergici produce dilatarea muschilor netezi ai bronhiilor. Receptorii sunt stimulati numai daca sunt administrate doze crescute de medicament. Salbutamol este eficace in tratamentul obturatiei reversibile a bronhiilor din cursul crizei de astm bronsic si in tratamentul bronsitelor cronice spastice si a emfizemului pulmonar. La administrare pe cale orala efectul incepe dupa 15 minute, este maxim dupa 2 ore si persista cateva ore.

Indicatii - Salbutamol, aerosol
Salbutamol aerosol este folosit pentru tratamentul astmului bronsic, eliminarea spasmelor bronhiilor si inlaturarea obturarii reversibile a tractului respirator. Medicamentul poate fi folosit profilactic inainte de efort la persoanele care sufera de astm indus de efortul fizic, si inaintea unor contacte anticipate cu alergeni, care in mod obisnuit produc atacurile de dispnee. Salbutamol este folosit in special in tratamentul astmului usor, mediu si sever, cu conditia ca administrarea sa sa nu intarzie administrarea de glucorticoizi inhalatori.

Doze si mod de administrare - Salbutamol, aerosol
Salbutamolul sub forma de aerosol este folosit numai pentru inhalare. Durata de actiune a salbutamolului la majoritatea pacientilor este de 4-6 ore. Persoanele care au dificultati in coordonarea inhalarii cu eliberarea medicamentului din inhalator, pot folosi dispozitivul Aeropoz pentru aerosoli. Daca apar efecte nedorite dupa administrarea medicamentului, cresterea dozei sau modificarea frecventei administrarii se va face dupa consultarea medicului. Adulti: pentru tratamentul bronhospasmului se foloseste salbutamol in doza de 100 mg-200 mg (1-2 inhalatii). Profilactic, cu 10-15 min inainte de efort sau inaintea unui contact previzibil cu alergeni, vor fi luate 2 inhalatii (de doua ori 100 mg salbutamol). Copii: atat in cazul tratamentului bronhospasmului brusc cat si in cazul astmului indus de exercitii, se foloseste o doza de 100 mg. Daca este necesar, doza poate fi crescuta la 200 mg (2x100 mg). Doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 800 mg salbutamol - 8 inhalatii. Copiii sub 4 ani pot folosi salbutamol aerosol folosind dispozitivul Aeropoz pentru inhalatii. Comprimate: Adulti: 4 mg de 3-4 ori/zi (la subiectii varstnici si la cei cu hiperreactivitate la beta-mimetice este preferabil ca tratamentul sa se inceapa cu 2 mg de 3-4 ori/zi). Copii 2-6 ani: 0,2 mg/kg corp/zi. Copii 6-12 ani: 2 mg de 3-4 ori/zi. In prevenirea astmului bronsic de efort Copii mari: 2 mg cu 2 ore inaintea efortului. Adulti: 4 mg cu 2 ore inaintea efortului. Sirop: Copii: 6 luni - 2 ani: 0,5 - 1 mg de 3 - 4 ori/zi; 2 ani - 6 ani: 1 - 2 mg de 3 - 4 ori/ zi; 6 ani - 12 ani: 2 mg de 3 - 4 ori/ zi; peste 12 ani: dozaj ca la adulti. Adulti: in general doza optima unica este de 4 mg 3/zi; La varstnici si la bolnavii sensibili la beta- adrenergice este recomandabil sa se inceapa cu 2 mg de 3 - 4 ori/zi. Daca nu se obtine bronhodilatatia adecvata, se creste treptat doza pana la 8 mg 3/zi, de obicei fara efecte adverse cardiovasculare notabile.

Contraindicatii - Salbutamol, aerosol
Salbutamol aerosol nu va fi administrat la pacientii sensibili la substanta activa sau la celelalte componente ale aerosolului.

Masuri de precautie - Salbutamol, aerosol
Medicamentele bronhodilatatoare nu trebuie folosite ca singurul sau principalul tratament al formelor severe de astm sau caracterizate printr-un curs instabil sau al altor afectiuni ale tractului respirator. Acesti pacienti necesita un tratament medical atent deoarece evolutia severa a astmului le poate pune viata in pericol. Evolutia severa a bolii este caracterizata prin simptome permanente si exacerbari frecvente. Toleranta la efortul fizic este limitata si PEF este mai mic de 60% din valoarea normala, cu variatii mai mari de 30% si in mod obisnuit sub valorile normale dupa administrarea de medicamente bronhodilatatoare. In aceste cazuri se administreaza doze mari de glucocorticoizi inhalatori (de ex. mai mult de 1mg/zi de dipropionat de beclometazona) sau glucocorticoizi orali. Dupa administrarea tratamentului glucocorticoid adecvat, salbutamol poate fi folosit ca medicament bronhodilatator in tratarea astmului sever si a exacerbarilor sale. Se recomanda precautii la pacientii suferinzi de tireotoxicoza. Sarcina si alaptare: medicamentul poate fi administrat in timpul sarcinii numai in cazurile in care, in opinia medicului, avantajele pentru mama depasesc potentialul risc pentru fat. (categoria C). Este probabil ca salbutamol sa treaca in laptele lauzelor si nu va fi dat acestora decat daca potentialul avantaj pentru mama este mai mare decat posibilul risc pentru copil. Efecte asupra abilitatii de a conduce autovehicule sau de a opera cu utilaje: nu este cunoscut. Cresterea dozelor de agonisti ai receptorilor cu actiune scurta, este un semn al agravarii bolii. Exacerbarea brusca si progresiva a astmului poate pune in pericol viata bolnavului. In aceste cazuri se va considera initierea unei terapii cu glucocosticoizi sau se vor creste dozele de glucocorticoizi administrate. In cazul in care doza de salbutamol recomandata aduce o imbunatatire a simptomelor cu durata mai mica de 3 ore, se recomanda consultarea medicului. Administrarea de agonisti 2, in special parental sau prin nebulizare, poate provoca hipokaliemie potential periculoasa. Sunt necesare precautii speciale in cazul astmului acut si sever, deoarece poate fi agravat de hipoxie si tratamentul simultan cu derivati ai xantinei, steroizi si diuretice. In aceste cazuri concentratia de potasiu din sange trebuie monitorizata. Efectele secundare pentru comprimate sau sirop depind in general de doza, cele mai frecvente fiind: tahicardie, palpitatii, vasodilatatie periferica, rar tulburari digestive (greata, voma, cresterea apetitului), tulburari SNC (stimulare cerebrala, iritabilitate, insomnie).

Reactii adverse - Salbutamol, aerosol
Medicamentul poate provoca tremor muscular, in special la nivelul mainilor. Acest simptom este dependent de doza si este adesea observat in timpul administrarii agonistilor receptorilor . Durerile de cap pot aparea sporadic. Medicamentul produce dilatarea vaselor periferice, care poate duce la o usoara accelerare compensatorie a batailor cardiace. Simptomele de hipersensibilitate apar foarte rar (ex. edem vasomotor, urticarie, spasm al bronhiilor, hipotensiune insotita de lesin. Foarte rar pot aparea spasme musculare. Bronhospasmul paradoxal poate aparea ca in cazul tuturor medicamentelor sub forma de aerosoli. In acest caz este necesara oprirea administrarii de salbutamol si administrarea unui alt bronhodilatator cu durata scurta de actiune. Utilizarea medicamentelor care stimuleaza receptorii 2 adrenergici poate determina hipokaliemie semnificativa. La copii pot aparea sporadic simptome de hiperexcitabilitate. Inhalatiile pot cauza iritarea mucoasei orale si faringiene. Aritmia (inclusiv fibrilatia atriala, tahicardia supraventriculara si spasmele aditionale) poate aparea la anumiti pacienti.

Substanta activa: salbutamol 20 mg. Excipienti: trioleat de sorbitan; gaz propulsor: triclorofluorometan si diclorofluorometan pana la 10 ml. O doza contine 100 mg salbutamol. Un flacon (container) contine 200 doze. Un comprimat contine 2 mg sau 4 mg salbutamol. Salbutamol sulfat echivalent a 2 mg salbutamol/5 ml sirop. Salbutamolul este un agonist specific pentru receptorii adrenergici localizati in muschii netezi ai bronhiilor. Stimularea receptorilor adrenergici produce dilatarea muschilor netezi ai bronhiilor. Receptorii sunt stimulati numai daca sunt administrate doze crescute de medicament. Salbutamol este eficace in tratamentul obturatiei reversibile a bronhiilor din cursul crizei de astm bronsic si in tratamentul bronsitelor cronice spastice si a emfizemului pulmonar. La administrare pe cale orala efectul incepe dupa 15 minute, este maxim dupa 2 ore si persista cateva ore. Salbutamol aerosol este folosit pentru tratamentul astmului bronsic, eliminarea spasmelor bronhiilor si inlaturarea obturarii reversibile a tractului respirator. Medicamentul poate fi folosit profilactic inainte de efort la persoanele care sufera de astm indus de efortul fizic, si inaintea unor contacte anticipate cu alergeni, care in mod obisnuit produc atacurile de dispnee. Salbutamol este folosit in special in tratamentul astmului usor, mediu si sever, cu conditia ca administrarea sa sa nu intarzie administrarea de glucorticoizi inhalatori. )))Doze si mod de administrare Salbutamolul sub forma de aerosol este folosit numai pentru inhalare. Durata de actiune a salbutamolului la majoritatea pacientilor este de 4-6 ore. Persoanele care au dificultati in coordonarea inhalarii cu eliberarea medicamentului din inhalator, pot folosi dispozitivul Aeropoz pentru aerosoli. Daca apar efecte nedorite dupa administrarea medicamentului, cresterea dozei sau modificarea frecventei administrarii se va face dupa consultarea medicului. Adulti: pentru tratamentul bronhospasmului se foloseste salbutamol in doza de 100 mg-200 mg (1-2 inhalatii). Profilactic, cu 10-15 min inainte de efort sau inaintea unui contact previzibil cu alergeni, vor fi luate 2 inhalatii (de doua ori 100 mg salbutamol). Copii: atat in cazul tratamentului bronhospasmului brusc cat si in cazul astmului indus de exercitii, se foloseste o doza de 100 mg. Daca este necesar, doza poate fi crescuta la 200 mg (2x100 mg). Doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 800 mg salbutamol - 8 inhalatii. Copiii sub 4 ani pot folosi salbutamol aerosol folosind dispozitivul Aeropoz pentru inhalatii. Comprimate: Adulti: 4 mg de 3-4 ori/zi (la subiectii varstnici si la cei cu hiperreactivitate la beta-mimetice este preferabil ca tratamentul sa se inceapa cu 2 mg de 3-4 ori/zi). Copii 2-6 ani: 0,2 mg/kg corp/zi. Copii 6-12 ani: 2 mg de 3-4 ori/zi. In prevenirea astmului bronsic de efort Copii mari: 2 mg cu 2 ore inaintea efortului. Adulti: 4 mg cu 2 ore inaintea efortului. Sirop: Copii: 6 luni - 2 ani: 0,5 - 1 mg de 3 - 4 ori/zi; 2 ani - 6 ani: 1 - 2 mg de 3 - 4 ori/ zi; 6 ani - 12 ani: 2 mg de 3 - 4 ori/ zi; peste 12 ani: dozaj ca la adulti. Adulti: in general doza optima unica este de 4 mg 3/zi; La varstnici si la bolnavii sensibili la beta- adrenergice este recomandabil sa se inceapa cu 2 mg de 3 - 4 ori/zi. Daca nu se obtine bronhodilatatia adecvata, se creste treptat doza pana la 8 mg 3/zi, de obicei fara efecte adverse cardiovasculare notabile. )))Contraindicatii Salbutamol aerosol nu va fi administrat la pacientii sensibili la substanta activa sau la celelalte componente ale aerosolului. )))Masuri de precautie Medicamentele bronhodilatatoare nu trebuie folosite ca singurul sau principalul tratament al formelor severe de astm sau caracterizate printr-un curs instabil sau al altor afectiuni ale tractului respirator. Acesti pacienti necesita un tratament medical atent deoarece evolutia severa a astmului le poate pune viata in pericol. Evolutia severa a bolii este caracterizata prin simptome permanente si exacerbari frecvente. Toleranta la efortul fizic este limitata si PEF este mai mic de 60% din valoarea normala, cu variatii mai mari de 30% si in mod obisnuit sub valorile normale dupa administrarea de medicamente bronhodilatatoare. In aceste cazuri se administreaza doze mari de glucocorticoizi inhalatori (de ex. mai mult de 1mg/zi de dipropionat de beclometazona) sau glucocorticoizi orali. Dupa administrarea tratamentului glucocorticoid adecvat, salbutamol poate fi folosit ca medicament bronhodilatator in tratarea astmului sever si a exacerbarilor sale. Se recomanda precautii la pacientii suferinzi de tireotoxicoza. Sarcina si alaptare: medicamentul poate fi administrat in timpul sarcinii numai in cazurile in care, in opinia medicului, avantajele pentru mama depasesc potentialul risc pentru fat. (categoria C). Este probabil ca salbutamol sa treaca in laptele lauzelor si nu va fi dat acestora decat daca potentialul avantaj pentru mama este mai mare decat posibilul risc pentru copil. Efecte asupra abilitatii de a conduce autovehicule sau de a opera cu utilaje: nu este cunoscut. Cresterea dozelor de agonisti ai receptorilor cu actiune scurta, este un semn al agravarii bolii. Exacerbarea brusca si progresiva a astmului poate pune in pericol viata bolnavului. In aceste cazuri se va considera initierea unei terapii cu glucocosticoizi sau se vor creste dozele de glucocorticoizi administrate. In cazul in care doza de salbutamol recomandata aduce o imbunatatire a simptomelor cu durata mai mica de 3 ore, se recomanda consultarea medicului. Administrarea de agonisti 2, in special parental sau prin nebulizare, poate provoca hipokaliemie potential periculoasa. Sunt necesare precautii speciale in cazul astmului acut si sever, deoarece poate fi agravat de hipoxie si tratamentul simultan cu derivati ai xantinei, steroizi si diuretice. In aceste cazuri concentratia de potasiu din sange trebuie monitorizata. Efectele secundare pentru comprimate sau sirop depind in general de doza, cele mai frecvente fiind: tahicardie, palpitatii, vasodilatatie periferica, rar tulburari digestive (greata, voma, cresterea apetitului), tulburari SNC (stimulare cerebrala, iritabilitate, insomnie). Medicamentul poate provoca tremor muscular, in special la nivelul mainilor. Acest simptom este dependent de doza si este adesea observat in timpul administrarii agonistilor receptorilor . Durerile de cap pot aparea sporadic. Medicamentul produce dilatarea vaselor periferice, care poate duce la o usoara accelerare compensatorie a batailor cardiace. Simptomele de hipersensibilitate apar foarte rar (ex. edem vasomotor, urticarie, spasm al bronhiilor, hipotensiune insotita de lesin. Foarte rar pot aparea spasme musculare. Bronhospasmul paradoxal poate aparea ca in cazul tuturor medicamentelor sub forma de aerosoli. In acest caz este necesara oprirea administrarii de salbutamol si administrarea unui alt bronhodilatator cu durata scurta de actiune. Utilizarea medicamentelor care stimuleaza receptorii 2 adrenergici poate determina hipokaliemie semnificativa. La copii pot aparea sporadic simptome de hiperexcitabilitate. Inhalatiile pot cauza iritarea mucoasei orale si faringiene. Aritmia (inclusiv fibrilatia atriala, tahicardia supraventriculara si spasmele aditionale) poate aparea la anumiti pacienti.
<< Inapoi la lista de prospect-medicamente