CAUTA MEDICAMENTE:

Webmagnat

<< Inapoi la lista de prospect-medicamente

Prospect Nitrofurantoin, comprimate




Compozitie - Nitrofurantoin, comprimate
Comprimate enterosolubile continand nitrofurantoina 100 mg (flac. cu 30 buc.).

Actiune terapeutica - Nitrofurantoin, comprimate
Antibacterian cu spectru larg, realizeaza in urina concentratii bacteriostatice sau bactericide pentru mare parte din germenii infectiilor urinare; sunt sensibili majoritatea colibacililor si alti bacili coliformi, parte din tulpinile de Klebsiella-Aerobacter, stafilococul auriu si enterococul; rezistenta se dezvolta rar. Dupa administrarea orala realizeaza concentratii eficace numai in urina.

Indicatii - Nitrofurantoin, comprimate
Infectii urinare acute - bacteriurie vezicala, pielonefrita, profilaxia de durata a infectiilor urinare recurente (dupa ce urina a fost sterilizata printr-un chimioterapic eficace).

Doze si mod de administrare - Nitrofurantoin, comprimate
Adulti: in infectiile acute 1/2-1 comprimat (50 sau 100 mg de 4 ori/zi, la mese), 1-2 saptamani; pentru profilaxie 1/2-1 comprimat in fiecare seara, timp indelungat. Copii (mai mari de 1 an): 4-5 mg/kg corp si zi in 4 prize, in infectiile acute; 2,5 mg/kg corp si zi in infectiile cronice.

Reactii adverse - Nitrofurantoin, comprimate
Uneori greata, voma, diaree, colici abdominale, eruptii cutanate, edem angioneurotic, reactii antifilactoide, febra, infiltratii pulmonare alergice, cefalee, ameteli, nistagmus, somnolenta, dureri musculare; rareori parestezii, polinevrite (mai ales la bolnavi cu insuficienta renala, diabet, hipovitaminoza B, dezechilibru electrolitic, debilitate marcata), anemie megaloblastica, anemie hemolitica (la cei cu deficit de glucoza-6-fosfat-dihidrogenaza), leucopenie, parotidita, hepatita, icter colestatic, fibroza pulmonara, sindrom lupoid.

Contraindicatii - Nitrofurantoin, comprimate
Alergie la nitrofurantoina, deficit de G-6-PD, oligurie, anurie, insuficienta renala avansata (clearance-ul creatininei sub 30 ml/minut); prudenta in timpul sarcinii si alaptarii, se evita in ultima perioada a sarcinii, la nou-nascuti si sugari (poate provoca hemoliza si culoarea galbena a dintilor); prudenta la debilitati, in insuficienta renala usoara (doze mai mici), in prezenta dezechilibrului electrolitic si la diabetici; tratamentul se intrerupe daca apar parestezii sau reactii pulmonare. Nu se asociaza cu acid nalidixic (antagonism).

Comprimate enterosolubile continand nitrofurantoina 100 mg (flac. cu 30 buc.). Antibacterian cu spectru larg, realizeaza in urina concentratii bacteriostatice sau bactericide pentru mare parte din germenii infectiilor urinare; sunt sensibili majoritatea colibacililor si alti bacili coliformi, parte din tulpinile de Klebsiella-Aerobacter, stafilococul auriu si enterococul; rezistenta se dezvolta rar. Dupa administrarea orala realizeaza concentratii eficace numai in urina. Infectii urinare acute - bacteriurie vezicala, pielonefrita, profilaxia de durata a infectiilor urinare recurente (dupa ce urina a fost sterilizata printr-un chimioterapic eficace). )))Doze si mod de administrare Adulti: in infectiile acute 1/2-1 comprimat (50 sau 100 mg de 4 ori/zi, la mese), 1-2 saptamani; pentru profilaxie 1/2-1 comprimat in fiecare seara, timp indelungat. Copii (mai mari de 1 an): 4-5 mg/kg corp si zi in 4 prize, in infectiile acute; 2,5 mg/kg corp si zi in infectiile cronice. Uneori greata, voma, diaree, colici abdominale, eruptii cutanate, edem angioneurotic, reactii antifilactoide, febra, infiltratii pulmonare alergice, cefalee, ameteli, nistagmus, somnolenta, dureri musculare; rareori parestezii, polinevrite (mai ales la bolnavi cu insuficienta renala, diabet, hipovitaminoza B, dezechilibru electrolitic, debilitate marcata), anemie megaloblastica, anemie hemolitica (la cei cu deficit de glucoza-6-fosfat-dihidrogenaza), leucopenie, parotidita, hepatita, icter colestatic, fibroza pulmonara, sindrom lupoid. )))Contraindicatii Alergie la nitrofurantoina, deficit de G-6-PD, oligurie, anurie, insuficienta renala avansata (clearance-ul creatininei sub 30 ml/minut); prudenta in timpul sarcinii si alaptarii, se evita in ultima perioada a sarcinii, la nou-nascuti si sugari (poate provoca hemoliza si culoarea galbena a dintilor); prudenta la debilitati, in insuficienta renala usoara (doze mai mici), in prezenta dezechilibrului electrolitic si la diabetici; tratamentul se intrerupe daca apar parestezii sau reactii pulmonare. Nu se asociaza cu acid nalidixic (antagonism).
<< Inapoi la lista de prospect-medicamente