CAUTA MEDICAMENTE:

Webmagnat

<< Inapoi la lista de prospect-medicamente

Prospect Methotrexat, comprimate




Compozitie - Methotrexat, comprimate
Comprimate continand methotrexat 2,5 mg (cutie cu 100 buc.); fiole a 1 ml solutie injectabila continand methotrexat 5 mg, 25 mg sau 50 mg (cutie cu 1 buc.).

Actiune terapeutica - Methotrexat, comprimate
Citotoxic anticanceros si imunodepresiv; actioneaza ca antifolic, inhiband sinteza acizilor nucleici.

Indicatii - Methotrexat, comprimate
Leucemie limfocitara acuta a copilului (mentinerea remisiunii), coriocarcinom, cancer de san, meduloblastom, rabdomiosarcom, cancere ale capului si gatului cu celule scuamoase, cancer de col uterin, cancer testicular (se foloseste obisnuit in asociatii polichimioterapice); ca antiproliferativ in forme grave de psoriazis si micozis fungoid: ca imunodepresiv in transplantul de maduva si in cazuri selectionate de boli autoimune (artrita reumatoida, dermatomiozita, granulom Wegener etc.).

Mod de administrare - Methotrexat, comprimate
Oral, pentru mentinerea remisiunii in leucemia acuta 15-30 mg/m2 de 2 ori/saptamana, in coriocarcinom 15-30 mg/zi in cure de 5 zile, separate prin pauze de una sau mai multe saptamani; in psoriazis, initial 10-25 mg o data pe saptamana, se poate creste treptat pana la cel mult 50 mg/saptamana, apoi se reduce treptat, tatonand doza de intretinere. Pentru administrarea parenterala vezi Antifolan.

Contraindicatii - Methotrexat, comprimate
Sarcina (se va evita conceptia in timpul si 3 luni dupa terminarea tratamentului), perioada de alaptare, insuficienta renala severa, insuficienta hepatica, aparitia semnelor hematologice de hipoplazie medulara; prudenta multa sau se evita in caz de leucopenie, trombocitopenie sau anemie, la bolnavii cu afectiuni renale sau hepatice, in boala ulceroasa, colita ulceroasa, in prezenta infectiei, la debilitati, la copiii mici si la batrani. Nu se asociaza cu salicilati si alte antiinflamatorii nesteroidiene, sulfamide, antibacteriene, andiabetice sau diuretice, tetracicline, cloramfenicol, acid p-aminobenzoic, ca si cu diferite medicamente potential nefrotoxice si hepatotoxice (creste riscul reactiilor toxice la metotrexat); se vor evita bauturile alcoolice.

Reactii adverse - Methotrexat, comprimate
Frecvent stomatita ulceroasa, voma, diaree, leucopenie (continuarea tratamentului poate duce la aplazie medulara), uneori ulceratii ale mucoasei gastro-intestinale, trombocitopenii cu sangerari; relativ rar alopecie, dermatita, leziuni renale, leziuni hepatice, infiltrat pulmonar (pot evolua catre fibroza cand tratamentul este prelungit); scade rezistenta la infectii; embriotoxicitatea si teratogenitatea sunt marcate. Hemograma, functia renala si hepatica trebuie controlate inainte de instituirea si pe parcursul tratamentului, care trebuie facut numai la indicatia si sub supravegherea specialistului.

- Methotrexat, comprimate
"

Comprimate continand methotrexat 2,5 mg (cutie cu 100 buc.); fiole a 1 ml solutie injectabila continand methotrexat 5 mg, 25 mg sau 50 mg (cutie cu 1 buc.). ))) Actiune terapeutica Citotoxic anticanceros si imunodepresiv; actioneaza ca antifolic, inhiband sinteza acizilor nucleici. ))) Indicatii Leucemie limfocitara acuta a copilului (mentinerea remisiunii), coriocarcinom, cancer de san, meduloblastom, rabdomiosarcom, cancere ale capului si gatului cu celule scuamoase, cancer de col uterin, cancer testicular (se foloseste obisnuit in asociatii polichimioterapice); ca antiproliferativ in forme grave de psoriazis si micozis fungoid: ca imunodepresiv in transplantul de maduva si in cazuri selectionate de boli autoimune (artrita reumatoida, dermatomiozita, granulom Wegener etc.). ))) Mod de administrare Oral, pentru mentinerea remisiunii in leucemia acuta 15-30 mg/m2 de 2 ori/saptamana, in coriocarcinom 15-30 mg/zi in cure de 5 zile, separate prin pauze de una sau mai multe saptamani; in psoriazis, initial 10-25 mg o data pe saptamana, se poate creste treptat pana la cel mult 50 mg/saptamana, apoi se reduce treptat, tatonand doza de intretinere. Pentru administrarea parenterala vezi Antifolan. ))) Contraindicatii Sarcina (se va evita conceptia in timpul si 3 luni dupa terminarea tratamentului), perioada de alaptare, insuficienta renala severa, insuficienta hepatica, aparitia semnelor hematologice de hipoplazie medulara; prudenta multa sau se evita in caz de leucopenie, trombocitopenie sau anemie, la bolnavii cu afectiuni renale sau hepatice, in boala ulceroasa, colita ulceroasa, in prezenta infectiei, la debilitati, la copiii mici si la batrani. Nu se asociaza cu salicilati si alte antiinflamatorii nesteroidiene, sulfamide, antibacteriene, andiabetice sau diuretice, tetracicline, cloramfenicol, acid p-aminobenzoic, ca si cu diferite medicamente potential nefrotoxice si hepatotoxice (creste riscul reactiilor toxice la metotrexat); se vor evita bauturile alcoolice. ))) Reactii adverse Frecvent stomatita ulceroasa, voma, diaree, leucopenie (continuarea tratamentului poate duce la aplazie medulara), uneori ulceratii ale mucoasei gastro-intestinale, trombocitopenii cu sangerari; relativ rar alopecie, dermatita, leziuni renale, leziuni hepatice, infiltrat pulmonar (pot evolua catre fibroza cand tratamentul este prelungit); scade rezistenta la infectii; embriotoxicitatea si teratogenitatea sunt marcate. Hemograma, functia renala si hepatica trebuie controlate inainte de instituirea si pe parcursul tratamentului, care trebuie facut numai la indicatia si sub supravegherea specialistului. ))) "
<< Inapoi la lista de prospect-medicamente