Prospect Lioresal, comprimate
Compozitie - Lioresal, comprimate
Substanta activa: acid b-(aminometil)-4-clorohidrocinamic (= baclofen), un amestec racemic de izomeri R(-) si S(-). Baclofenul este un derivat al acidului gama aminobutiric (GABA).
Actiune terapeutica - Lioresal, comprimate
Antispastic cu actiune asupra maduvei spinarii. Miorelaxant al musculaturii striate.
Indicatii - Lioresal, comprimate
Spasticitatea muschilor scheletici in scleroza multipla, tulburari spastice ce apar in boli ale maduvei spinarii, de natura infectioasa, degenerativa, traumatica, neoplazica sau de origine necunoscuta, de ex. paralizie spinala spastica, scleroza laterala amiotrofica, siringomielie, mielita transversa, parapareze sau paraplegii traumatice si compresie a maduvei, spasm muscular de origine cerebrala, in special cand se datoreaza paraliziei cerebrale infantile ca si dupa accidente cerebrovasculare sau in prezenta maladiei cerebrale degenerative sau neoplazice.
Mod de administrare - Lioresal, comprimate
Tratamentul incepe cu doze mici de Lioresal, marindu-le gradat. Doza optima zilnica se adapteaza individual, in functie de necesitatile bolnavului, in asa fel incat clonusul, spasmele extensorilor si flexorilor sa scada, dar sa se mentina un grad suficient de tonus muscular pentru a permite miscari active si sa se evite pe cat este posibil reactiile adverse. Lioresal-ul se ia in timpul mesei, cu putin lichid. Doza zilnica se fractioneaza in cel putin trei prize la adulti si cel putin 4 prize la copii. La adulti, tratamentul, de regula, trebuie sa inceapa cu o doza de 5 mg de 3 ori pe zi, apoi se mareste din 3 in 3 zile cu 5 mg de 3 ori pe zi, pana se atinge doza zilnica necesara. La pacientii cu sensibilitate la medicamente se va incepe cu o doza zilnica mai mica (5 sau 10 mg), apoi se mareste treptat. Doza optima este intre 30 mg si 75 mg/zi, desi la bolnavii spitalizati, o doza zilnica de 100-200 mg poate fi uneori necesara. La bolnavii cu functia renala perturbata sau care sunt supusi hemodializei, se aplica o doza mica de Lioresal (aprox. 5 mg/zi). In pediatrie, doza este de 0,75-2 mg/kg greutate corporala. La copiii peste 10 ani se poate da insa o doza maxima zilnica de 2,5 mg/kg greutate corporala. Tratamentul se incepe de obicei cu 2,5 mg de 4 ori pe zi. Doza se mareste la interval de 3 zile, pana se atinge cantitatea necesara. Pentru tratamentul de mentinere: copiii de la 12 luni la 2 ani: 10-20 mg, copiii intre 2-10 ani: 30-60 mg (maximum 70 mg).
Contraindicatii - Lioresal, comprimate
Hipersensibilitate la baclofen.
Precautii - Lioresal, comprimate
Bolnavii care, in afara de spasticitate, sufera si de tulburari psihotice, schizofrenie sau stari confuzionale trebuie tratati atent cu Lioresal, supravegheati, deoarece poate aparea o exacerbare a acestor manifestari. La bolnavii spastici cu epilepsie, Lioresal-ul se poate utiliza sub supraveghere, cu conditia continuarii cu o terapie anticonvulsivanta adecvata. Aceeasi atentie se recomanda bolnavilor cu ulcer peptic, maladii cerebrovasculare, alterari renale, hepatice, respiratorii. Sub tratamentul cu Lioresal se poate observa o imbunatatire a tulburarilor neurologice ce afectau evacuare vezicii urinare. Medicamentul trebuie folosit insa cu precautie la bolnavii cu hipertonie preexistenta a sfincterului vezical, deoarece poate aparea retentia acuta a urinei. La intreruperea brusca a medicatiei cu Lioresal, in special in tratamentele de lunga durata, s-au observat aparitia unor stari confuzionale si anxietate, halucinatii, stari psihotice, maniacale sau paranoide, convulsii (status epilepticus), tahicardie, agravarea temporara a spasticitatii. Tratamentul trebuie oprit gradat prin reducerea succesiva a dozei (pe o perioada de aprox. 1-2 saptamani). La bolnavii cu boli hepatice sau cu diabet zaharat trebuie efectuate periodic teste de laborator. Potential mutagen, carcinogen si toxic asupra fatului: in studiile experimentale nu s-a putut dovedi ca baclofenul are un potential carcinogen sau mutagen. El mareste incidenta herniilor ventrale la fetusii de sobolan, cand s-au folosit cele mai mari doze. Nu s-au notat efecte teratogene la soareci si iepuri. S-a observat la femelele de sobolan, care au fost tratate timp de 2 ani cu baclofen o crestere, in functie de doza, a incidentei chisturilor ovariene. A nu se lasa la indemana copiilor!
Sarcina si alaptare - Lioresal, comprimate
In sarcina, in special in primele 3 luni, Lioresal-ul se utilizeaza numai daca este de necesitate vitala. Beneficiul tratamentului pentru mama trebuie cu grija cantarit fata de riscurile posibile pentru copil. Baclofenul strabate bariera placentara si trece in lapte, dar in cantitati foarte mici.
Reactii adverse - Lioresal, comprimate
Apar in special la inceputul tratamentului daca se creste prea rapid doza, daca se folosesc doze mari sau daca pacientul este varstnic. Reactiile adverse sunt deseori tranzitorii si pot fi atenuate sau eliminate reducand doza, ele sunt rareori severe pentru a necesita intreruperea medicatiei. La bolnavii cu o boala psihica sau cu tulburari cerebrovasculare si la batrani, reactiile adverse pot prezenta forme mai serioase. Sistem nervos central: in special la inceputul tratamentului apar frecvent efecte nedorite precum toropeala ziua, somnolenta, greata. Uneori apar: uscaciune a gurii, scaderea capacitatii respiratorii, oboseala, confuzie mintala, ameteala, greata, voma, dureri de cap si insomnie. Manifestarile psihice si/sau neurologice raportate ocazional includ euforie, stari depresive, parestezii, mialgii, atonie musculara, ataxie, tremor, nistagmus, tulburari de acomodare, halucinatii, cosmaruri. Deseori este dificila distinctia dintre aceste manifestari si cele ale bolii care se trateaza. Scaderea pragului de convulsie si crizele de convulsii pot aparea in special la bolnavii epileptici. Gastrointestinal: Rar apar tulburari gastrointestinale minore (constipatie, diaree). Cardiovascular: Uneori hipotensiune. Urogenital: intamplator sau rar apar disurie, mictiuni frecvente, enurezis. Alte reactii adverse. Cazuri izolate, de tulburari vizuale, hiperhidroza, eruptii cutanate, tulburari ale functiei hepatice. Unii bolnavi au prezentat o spasticitate crescuta, ca o reactie paradoxala la medicatie. Mai poate aparea un grad de hipotonie musculara, care se remediaza prin reducerea dozei date ziua si posibil marind doza de seara.
-
13 Dec
Bun venit NtFtacHHDgLWQx pe Webclinic.
-
13 Dec
Bun venit TyxXWaRKYqVgU pe Webclinic.
-
13 Dec
Bun venit IZfEOfjdfalrPy pe Webclinic.
- medic orl iasi
- pediatrie bucuresti
- medic ginecolog bucuresti
- cabinet medical dermatologie oradea
- operatii chirurgicale constanta
- centre chirurgie estetica constanta
- cabinet medical oradea
- medic orl bucuresti
- centre medicale imagistica constanta
- cabinet ginecologie oradea
- recuperare medicala constanta
- doctor medicina interna iasi
- cabinet dermatologie bucuresti
- medic stomatolog constanta
- centre medicale arad