CAUTA MEDICAMENTE:

Webmagnat

<< Inapoi la lista de prospect-medicamente

Prospect Fitomenadion, fiole




Compozitie - Fitomenadion, fiole
1 ml solutie apoasa coloidala contine 10 mg fitomentadiona (Vitamina K1).

Actiune terapeutica - Fitomenadion, fiole
Fitomenadiona este un antihemoragic cu actiune specific antagonista anticoagulantelor de tip cumarinic (Dicumarol, Trombostop etc.). Stimuleaza sinteza protrombinei si factorilor coagularii (VII, IX si X). Dupa 3-8 ore de la administrare, protrombina creste suficient pentru producerea hemostazei. Actiunea fitomenadionei este mai rapida, mai intensa si mai prelungita decat a celorlalte vitamine K.

Farmacocinetica - Fitomenadion, fiole
Fitomenadiona se concentreaza in ficat unde realizeaza un depozit limitat, suficient pentru cateva saptamani. Metabolizarea se face rapid si eliminarea se face prin bila si urina.

Indicatii - Fitomenadion, fiole
Hipoprotrombinemia congenitala sau consecutiva administrarii unor preparate de tip cumarinic; carenta de Vitamina K din insuficienta hepatica si icterul obstructiv; tulburarile de absorbtie intestinala dupa tratament oral de lunga durata cu antibiotice, sulfamide sau salicilati; intoxicatiile cu warfarina; boala hemoragica a nou-nascutului.

Mod de administrare - Fitomenadion, fiole
Adulti: - in urgente cu risc letal se administreaza intravenos, foarte lent, 2-10 mg/zi; - in intoxicatia acuta cu cumarinice se pot injecta pana la 40 mg/zi; - curativ - intra-muscular, 5-40 mg/zi. Nou-nascuti si sugari cu boala hemoragica:- profilactic, intramuscular 0,5-2 mg/zi sau oral 1-2 mg/zi; - curativ, intramuscular 1-2 mg/zi.

Contraindicatii - Fitomenadion, fiole
Intoleranta la fitomenadiona (atentie la simptomele de soc).

Precautii - Fitomenadion, fiole
Hipoprotrombinemia din bolile hepatocelulare raspunde slab sau nu raspunde la tratament cu fitomenadiona; prudenta in administrarea la nou-nascuti si sugari.

Sarcina si alaptare - Fitomenadion, fiole
Se poate administra in sarcina si alaptare, respectand dozajul de mai sus.

Interactiuni medicamentoase - Fitomenadion, fiole
Solutia injectabila de fitomenadiona nu se amesteca cu alte solutii injectabile sau perfuzabile.

Supradozare - Fitomenadion, fiole
Simptome- anemie hemolitica, methemoglobinemie, tulburari hepatice si renale.

Reactii adverse - Fitomenadion, fiole
Injectarea intravenoasa rapida poate provoca: sudoratie, congestia fetei, senzatie de constrictie toracica, dispnee, cianoza, tahicardie, colaps vascular periferic, sau chiar accidente letale; la nou-nascuti, in cazuri rare, tratamentul poate cauza hiperbilirubinemie; la pacientii cu afectiuni hepatice, injectarea intra-musculara repetata poate duce la modificari locale cutanate si subcutanate.

- Fitomenadion, fiole


1 ml solutie apoasa coloidala contine 10 mg fitomentadiona (Vitamina K1). Fitomenadiona este un antihemoragic cu actiune specific antagonista anticoagulantelor de tip cumarinic (Dicumarol, Trombostop etc.). Stimuleaza sinteza protrombinei si factorilor coagularii (VII, IX si X). Dupa 3-8 ore de la administrare, protrombina creste suficient pentru producerea hemostazei. Actiunea fitomenadionei este mai rapida, mai intensa si mai prelungita decat a celorlalte vitamine K. ))) Farmacocinetica Fitomenadiona se concentreaza in ficat unde realizeaza un depozit limitat, suficient pentru cateva saptamani. Metabolizarea se face rapid si eliminarea se face prin bila si urina. ))) Indicatii Hipoprotrombinemia congenitala sau consecutiva administrarii unor preparate de tip cumarinic; carenta de Vitamina K din insuficienta hepatica si icterul obstructiv; tulburarile de absorbtie intestinala dupa tratament oral de lunga durata cu antibiotice, sulfamide sau salicilati; intoxicatiile cu warfarina; boala hemoragica a nou-nascutului. ))) Mod de administrare Adulti: - in urgente cu risc letal se administreaza intravenos, foarte lent, 2-10 mg/zi; - in intoxicatia acuta cu cumarinice se pot injecta pana la 40 mg/zi; - curativ - intra-muscular, 5-40 mg/zi. Nou-nascuti si sugari cu boala hemoragica:- profilactic, intramuscular 0,5-2 mg/zi sau oral 1-2 mg/zi; - curativ, intramuscular 1-2 mg/zi. ))) Contraindicatii Intoleranta la fitomenadiona (atentie la simptomele de soc). )))Precautii Hipoprotrombinemia din bolile hepatocelulare raspunde slab sau nu raspunde la tratament cu fitomenadiona; prudenta in administrarea la nou-nascuti si sugari. )))Sarcina si alaptare Se poate administra in sarcina si alaptare, respectand dozajul de mai sus. ))) Interactiuni medicamentoase Solutia injectabila de fitomenadiona nu se amesteca cu alte solutii injectabile sau perfuzabile. )))Supradozare Simptome- anemie hemolitica, methemoglobinemie, tulburari hepatice si renale. Injectarea intravenoasa rapida poate provoca: sudoratie, congestia fetei, senzatie de constrictie toracica, dispnee, cianoza, tahicardie, colaps vascular periferic, sau chiar accidente letale; la nou-nascuti, in cazuri rare, tratamentul poate cauza hiperbilirubinemie; la pacientii cu afectiuni hepatice, injectarea intra-musculara repetata poate duce la modificari locale cutanate si subcutanate. )))
<< Inapoi la lista de prospect-medicamente