CAUTA MEDICAMENTE:

Webmagnat

<< Inapoi la lista de prospect-medicamente

Prospect Cordamil 40, 80, comprimate filmate




Compozitie - Cordamil 40, 80, comprimate filmate
Comprimate ce contin 40 mg, respectiv 80 mg clorhidrat de verapamil, excipienti q.s.

Actiune terapeutica - Cordamil 40, 80, comprimate filmate
Clorhidratul de verapamil este rapid si aproape complet absorbit din tractul gastrointestinal, concentratiile plasmatice maxime (Cmax) atingandu-se la 1-2 ore dupa administrare. Este extensiv metabolizat la nivelul primului pasaj, biodisponibilitatea fiind scazuta (10-20%) dar in tratamentele de durata creste (pana la 50-70%). Circula legat de proteinele plasmatice, traverseaza bariera placentara si bariera hemato-encefalica si trece in laptele matern. T1/2 dupa administrarea dozelor unice este de 3-7 ore dupa doze repetate, in tratamentele de durata creste la 4,5-12 ore; la pacientii varstnici este prelungit la 7-8 ore iar la cei cu insuficienta hepatica la 14-16 ore, ceea ce impune reducerea dozelor la aceste categorii de pacienti si/sau marirea intervalelor de administrare. Se elimina in principal prin urina, sub forma de metaboliti si in fecale; numai 3-4 % ca atare in urina.

Mod de administrare - Cordamil 40, 80, comprimate filmate
Tratamentul se individualizeaza dependent de severitatea afectiunii, toleranta si raspunsul individual. In general se recomanda: -Adulti: doza uzuala initiala- 40 mg x 3/zi; doza medie uzuala: 80-120 mgx 3/zi; doza maxima: 480 mg/zi, in doze divizate; poate fi depasita numai in cazuri exceptionale, pe perioade scurte. -Copii sub 6 ani: 40-120 mg/zi, in 2-3 doze divizate; -Copii peste 6 ani: 80-360 mg/zi, in doze divizate. La pacientii cu functie hepatica deficitara actiunea clorhidratului de verapamil este mai puternica si de mai lunga durata in functie de gradul de afectare; se impune reducerea dozelor si/sau marirea intervalelor de administrare si inceperea tratamentului cu doze mici.

Indicatii - Cordamil 40, 80, comprimate filmate
Insuficienta coronariana cronica, respectiv tratamentul: anginei pectorale cronice stabile (angina clasica asociata efortului); anginei pectorale instabile (crescendo, de preinfarct); anginei vasospastice (varianta Prinzmetal); anginei pectorale dupa infarct miocardic. Aritmii ca: tahiaritmia paroxistica supraventriculara; fibrilatie/flutter atrial cu ritm ventricular rapid (cu exceptia sindro-mului WPW); extrasistole supraventriculare. Hipertensiune arteriala; cardiomiopatie hipertrofica ce nu reactioneaza la tratament cu beta-blocante (cu exceptia formei obstructive); inlaturarea efectelor adverse ale beta-simpatomimeticelor folosite in tocoliza; tratamentul starilor maniacale rezistente la litiu (bazat pe metabolismul calciului la nivelul neuronilor). Agent de blocare a canalelor lente de calciu cu efecte deosebite la nivelul nodului sinusal si atrio-ventricular. Are actiune antianginoasa prin vasodilatatie coronariana cu cresterea debitului sanguin coronarian si scaderea consumului de oxigen miocardic, antiaritmica prin incetinirea conducerii atrioventriculare fara a influenta semnificativ frecventa cardiaca, restabilind ritmul sinusal si normalizand frecventa ventriculara, cardioprotectoare si antiagreganta plachetara. De asemenea, prin scaderea rezistentei periferice realizeaza reducerea tensiunii arteriale.

Contraindicatii - Cordamil 40, 80, comprimate filmate
Hipersensibilitate la medicament; soc cardiogen; infarct miocardic recent cu complicatii (bradicardie, hipotensiune, insuficienta ventriculara stanga); tulburari severe de conducere; bloc AV de gradul II-III, bloc SA, sindrom de sinus bolnav, bradicardii (<50 batai/minut), hipotensiune (presiune sistolica < 90 mm Hg), insuficienta cardiaca decompensata.

Precautii - Cordamil 40, 80, comprimate filmate
Se administreaza cu prudenta si monitorizare stricta a pacientilor: varstnici, celor cu insuficienta renala si/sau hepatica; in insuficienta hepatica severa se recomanda reducerea dozelor pana la 50% din dozele uzuale; cu fibrilatie atriala asociata cu sindrom WPW; risc crescut de fibrilatie ventriculara; cu insuficienta circulatorie, hipotensiune, in special in asociere cu betablocante; cu bloc AV gr. I si celor tratati pentru cardiomiopatie hipertrofica; risc de agravare si interactiuni; in timpul sarcinii (in special in primul trimestru) si alaptarii; in tratamentele de lunga durata se recomanda control oftalmologic si control general.

Interactiuni medicamentoase - Cordamil 40, 80, comprimate filmate
Administrarea concomitenta cu: medicamente cardiodepresive, antiaritmice, betablocante, anestezice inhalate poate duce la RA aditive ca: bloc AV, bradicardie, insuficienta cardiaca; administrarea i.v. a betablocantelor se evita; medicamente antihipertensive, diuretice, vasodilatatoare, alcool - risc de intensificarea efectului antihipertensiv; digoxina, preparate digitalice - cresc nivelele plasmatice ale acestora; se impune monitorizarea concentratiilor plasmatice si reducerea dozelor acestora; carbamazepina, litiu - risc crescut de RA neurotoxice; rifampicina, fenobarbital, fenitoina - descresc nivelele plasmatice si actiunea verapamilului; ciclosporina, prazosin, teofilina - cresc nivelele plasmatice ale acestora; se impune monitorizarea si ajustarea dozelor. Nu se recomanda asocierea cu: disopiramida, cu 48 ore inainte si dupa 24 ore dupa administrarea verapamilului; chinidina la pacientii cu cardiomiopatie hipertrofica.

Supradozare - Cordamil 40, 80, comprimate filmate
- Se manifesta prin: bradicardie, hipotensiune, bloc AV gr. II-III, soc cardiogen cu edem pulmonar, acidoza metabolica, hipoxie, pierderea cunostintei, coma. - Tratament: lavaj gastric, administrarea de carbune activat; se va avea in vedere ca administrarea combinata de laxative si antagonisti de calciu inhiba musculatura intestinala, conducand la atonie. Se instituie tratament pentru bradicardie si bloc AV: atropina i.v. si/sau isoprenalina, terapie temporara cu pacemaker; pentru hipotensiune: administrarea i.v. de dopamina, dobutamina, adrenalina sau noradrenalina; se mentine nivelul seric al calciului la limita normala superioara. In formele moderate se folosesc ca antidot specific gluconatul de calciu i.v. (10-20 ml solutie 10%). In caz de asistolie: resuscitare cardiopulmonara.

Reactii adverse - Cordamil 40, 80, comprimate filmate
In general este bine tolerat daca se respecta posologia si se au in vedere: Contraindicatii, Precautii, Interactiuni medicamentoase, reactii adverse pot sa apara la doze mari sau la pacientii cu afectiuni cardiace preexistente. Mai frecvent s-au raportat: constipatie (relativ des), greata, dureri de cap, ameteli, oboseala, reactii alergice (prurit, eritem al fetei), edeme ale gleznelor. Rar pot aparea: reactii cardiovasculare: bradicardie, palpitatii, hipotensiune, bloc AV gr. I-II, bloc SA, fibrilatie ventriculara si tulburari de conductie, in special la pacientii cu functie cardiaca afectata sau la cei care urmeaza tratament cu betablocante; dezvoltarea sau accentuarea unei insuficiente cardiace; reactii gastrointestinale: diaree, uscarea gurii, hiperplazie gingivala (f. rar, in tratamentele de durata; dispare la intreruperea tratamentului); Reactii SNC: confuzie, pierderea echilibrului, parestezii, spasme musculare, tremor, tulburari vizuale. Foarte rar pot sa apara: artralgii si dureri musculare, cresterea reversibila a transaminazeor serice si/sau fosfatazei alcaline, ginecomastie/hiperprolactinemie (in special la pacientii varstnici, in tratamentele de durata). Acestea dispar la intreruperea tratamentului.

Comprimate ce contin 40 mg, respectiv 80 mg clorhidrat de verapamil, excipienti q.s. Clorhidratul de verapamil este rapid si aproape complet absorbit din tractul gastrointestinal, concentratiile plasmatice maxime (Cmax) atingandu-se la 1-2 ore dupa administrare. Este extensiv metabolizat la nivelul primului pasaj, biodisponibilitatea fiind scazuta (10-20%) dar in tratamentele de durata creste (pana la 50-70%). Circula legat de proteinele plasmatice, traverseaza bariera placentara si bariera hemato-encefalica si trece in laptele matern. T1/2 dupa administrarea dozelor unice este de 3-7 ore dupa doze repetate, in tratamentele de durata creste la 4,5-12 ore; la pacientii varstnici este prelungit la 7-8 ore iar la cei cu insuficienta hepatica la 14-16 ore, ceea ce impune reducerea dozelor la aceste categorii de pacienti si/sau marirea intervalelor de administrare. Se elimina in principal prin urina, sub forma de metaboliti si in fecale; numai 3-4 % ca atare in urina. )))Mod de administrare Tratamentul se individualizeaza dependent de severitatea afectiunii, toleranta si raspunsul individual. In general se recomanda: -Adulti: doza uzuala initiala- 40 mg x 3/zi; doza medie uzuala: 80-120 mgx 3/zi; doza maxima: 480 mg/zi, in doze divizate; poate fi depasita numai in cazuri exceptionale, pe perioade scurte. -Copii sub 6 ani: 40-120 mg/zi, in 2-3 doze divizate; -Copii peste 6 ani: 80-360 mg/zi, in doze divizate. La pacientii cu functie hepatica deficitara actiunea clorhidratului de verapamil este mai puternica si de mai lunga durata in functie de gradul de afectare; se impune reducerea dozelor si/sau marirea intervalelor de administrare si inceperea tratamentului cu doze mici. ((( Insuficienta coronariana cronica, respectiv tratamentul: anginei pectorale cronice stabile (angina clasica asociata efortului); anginei pectorale instabile (crescendo, de preinfarct); anginei vasospastice (varianta Prinzmetal); anginei pectorale dupa infarct miocardic. Aritmii ca: tahiaritmia paroxistica supraventriculara; fibrilatie/flutter atrial cu ritm ventricular rapid (cu exceptia sindro-mului WPW); extrasistole supraventriculare. Hipertensiune arteriala; cardiomiopatie hipertrofica ce nu reactioneaza la tratament cu beta-blocante (cu exceptia formei obstructive); inlaturarea efectelor adverse ale beta-simpatomimeticelor folosite in tocoliza; tratamentul starilor maniacale rezistente la litiu (bazat pe metabolismul calciului la nivelul neuronilor). Agent de blocare a canalelor lente de calciu cu efecte deosebite la nivelul nodului sinusal si atrio-ventricular. Are actiune antianginoasa prin vasodilatatie coronariana cu cresterea debitului sanguin coronarian si scaderea consumului de oxigen miocardic, antiaritmica prin incetinirea conducerii atrioventriculare fara a influenta semnificativ frecventa cardiaca, restabilind ritmul sinusal si normalizand frecventa ventriculara, cardioprotectoare si antiagreganta plachetara. De asemenea, prin scaderea rezistentei periferice realizeaza reducerea tensiunii arteriale.)))Contraindicatii Hipersensibilitate la medicament; soc cardiogen; infarct miocardic recent cu complicatii (bradicardie, hipotensiune, insuficienta ventriculara stanga); tulburari severe de conducere; bloc AV de gradul II-III, bloc SA, sindrom de sinus bolnav, bradicardii (<50 batai/minut), hipotensiune (presiune sistolica < 90 mm Hg), insuficienta cardiaca decompensata.)))Precautii Se administreaza cu prudenta si monitorizare stricta a pacientilor: varstnici, celor cu insuficienta renala si/sau hepatica; in insuficienta hepatica severa se recomanda reducerea dozelor pana la 50% din dozele uzuale; cu fibrilatie atriala asociata cu sindrom WPW; risc crescut de fibrilatie ventriculara; cu insuficienta circulatorie, hipotensiune, in special in asociere cu betablocante; cu bloc AV gr. I si celor tratati pentru cardiomiopatie hipertrofica; risc de agravare si interactiuni; in timpul sarcinii (in special in primul trimestru) si alaptarii; in tratamentele de lunga durata se recomanda control oftalmologic si control general. ))) Interactiuni medicamentoase Administrarea concomitenta cu: medicamente cardiodepresive, antiaritmice, betablocante, anestezice inhalate poate duce la RA aditive ca: bloc AV, bradicardie, insuficienta cardiaca; administrarea i.v. a betablocantelor se evita; medicamente antihipertensive, diuretice, vasodilatatoare, alcool - risc de intensificarea efectului antihipertensiv; digoxina, preparate digitalice - cresc nivelele plasmatice ale acestora; se impune monitorizarea concentratiilor plasmatice si reducerea dozelor acestora; carbamazepina, litiu - risc crescut de RA neurotoxice; rifampicina, fenobarbital, fenitoina - descresc nivelele plasmatice si actiunea verapamilului; ciclosporina, prazosin, teofilina - cresc nivelele plasmatice ale acestora; se impune monitorizarea si ajustarea dozelor. Nu se recomanda asocierea cu: disopiramida, cu 48 ore inainte si dupa 24 ore dupa administrarea verapamilului; chinidina la pacientii cu cardiomiopatie hipertrofica. ))) Supradozare - Se manifesta prin: bradicardie, hipotensiune, bloc AV gr. II-III, soc cardiogen cu edem pulmonar, acidoza metabolica, hipoxie, pierderea cunostintei, coma. - Tratament: lavaj gastric, administrarea de carbune activat; se va avea in vedere ca administrarea combinata de laxative si antagonisti de calciu inhiba musculatura intestinala, conducand la atonie. Se instituie tratament pentru bradicardie si bloc AV: atropina i.v. si/sau isoprenalina, terapie temporara cu pacemaker; pentru hipotensiune: administrarea i.v. de dopamina, dobutamina, adrenalina sau noradrenalina; se mentine nivelul seric al calciului la limita normala superioara. In formele moderate se folosesc ca antidot specific gluconatul de calciu i.v. (10-20 ml solutie 10%). In caz de asistolie: resuscitare cardiopulmonara. In general este bine tolerat daca se respecta posologia si se au in vedere: Contraindicatii, Precautii, Interactiuni medicamentoase, reactii adverse pot sa apara la doze mari sau la pacientii cu afectiuni cardiace preexistente. Mai frecvent s-au raportat: constipatie (relativ des), greata, dureri de cap, ameteli, oboseala, reactii alergice (prurit, eritem al fetei), edeme ale gleznelor. Rar pot aparea: reactii cardiovasculare: bradicardie, palpitatii, hipotensiune, bloc AV gr. I-II, bloc SA, fibrilatie ventriculara si tulburari de conductie, in special la pacientii cu functie cardiaca afectata sau la cei care urmeaza tratament cu betablocante; dezvoltarea sau accentuarea unei insuficiente cardiace; reactii gastrointestinale: diaree, uscarea gurii, hiperplazie gingivala (f. rar, in tratamentele de durata; dispare la intreruperea tratamentului); Reactii SNC: confuzie, pierderea echilibrului, parestezii, spasme musculare, tremor, tulburari vizuale. Foarte rar pot sa apara: artralgii si dureri musculare, cresterea reversibila a transaminazeor serice si/sau fosfatazei alcaline, ginecomastie/hiperprolactinemie (in special la pacientii varstnici, in tratamentele de durata). Acestea dispar la intreruperea tratamentului.
<< Inapoi la lista de prospect-medicamente