CAUTA MEDICAMENTE:

Webmagnat

<< Inapoi la lista de prospect-medicamente

Prospect Anisi vulgaris fructus, fructe




Descriere - Anisi vulgaris fructus, fructe
Anisi fructus - fructe pubescente, acoperite cu peri aspri, foarte scurti. De forma ovala, subcordate la baza, de 3-5 mm lungime si 2-3 mm grosime. fiecare fruct este format din doua mericarpe (achene) unite intre ele, greu separabile, fiind ornamentate cu 5 coaste liniare, 3 dorsale si 2 marginale, echidistante. In partea superioara se observa stilopodul in forma de disc purtand resturile stilulilor, iar la baza un peduncul subtire. De culoare cenusiu - verzui sau galbene - cenusii, au miros placut, caracteristic, aromat, gust dulceag, slab arzator.

Compozitia chimica - Anisi vulgaris fructus, fructe
Fructele contin: 2-3% ulei volatil format din 80-90% anetol, metilcavicol sau izoanetol, cantitati mici de cetone si aldehide anisice si aldehida acetica; 10-20% lipide, colina, 20% substante albuminoide (protide), zaharuri, amidon, 6-10% substante minerale.

Proprietati - Anisi vulgaris fructus, fructe
- stimulent al functiilor pancreatice - antispastic - carminativ - aromatizant - expectorant - stimuleaza apetitul - antihelmintic - actiune expectoranta, carminativa si galactogoga - are efect stimulant asupra centrilor respiratiei si circulatiei

Indicatii - uz intern - Anisi vulgaris fructus, fructe
- excita peristaltismul intestinal - stimuleaza secretia salivara, gastrica, intestinala si pancreatica - anorexii si dispepsii - afectiuni bronsice - balonari - stimuleaza secretia laptelui - recomandat impotriva colicilor abdominale - tuse - gripa - tulburari digestive

Mod de utilizare - Anisi vulgaris fructus, fructe
Infuzie, fructul bine copt, tinctura.

Mod de folosire - uz intern - Anisi vulgaris fructus, fructe
- tinctura: 3 linguri de seminte de anason la 500 ml de alcool rafinat de 38-40o. Se lasa 4 saptamani la loc insorit. Se adauga zahar dupa dorinta. Se foloseste pentru tratarea tulburarilor digestive. - ceai. La o lingurita se adauga 250 ml apa clocotita. Se lasa acoperit 20 minute, dupa care se strecoara si se lasa intr-un loc racoros. Se bea fractionat in 3 reprize inaintea meselor principale. Se utilizeaza scurt timp, utilizarea indelungata avand efecte negative: stari de excitatie puternica manifestate prin insomnii, excitatii motorii si psihice, tulburari de vorbire, euforie, urmate de convulsii puternice. - uleiul volatil, stimuleaza secretiile gastrice, ajutand astfel digestia.

Utilizari terapeutice - Anisi vulgaris fructus, fructe
Datorita uleiului volatil au actiune expectoranta, carminativa si galactogoga. Excita peristaltismul intestinal, stimuleaza secretia salivara, gastrica, intestinala si pancreatica. Asupra sistemului nervos central, in doze terapeutice, au efect stimulant in special asupra centrilor respiratiei si circulatiei. Supradozate, preparatele pe baza de ulei volatil de anason (sau fructele in cantitati peste 5 g pe zi) produc stari de excitatie puternica manifestate prin insomnii, excitatii motorii si psihice, tulburari de vorbire, euforie, urmate de convulsii puternice, dupa care pot aparea stari cometoase si puternica depresiune asupra sistemului nervos central. Utilizarea indelungata chiar in doze mai mici produce iritarea mucoaselor digestive. Se utilizeaza in anorexii si dispepsii, ca expectorant, carminativ si corectiv al gustului unor medicamente. Contraindicat in gastrite hiperacide si ulcer gastric si duodenal, enterocolite cronice si acute. Pentru eliminarea viermilor intestinali: la sugari (infuzie din 5-6 fructe la o cana mica); la adulti (o lingurita de fructe la 300 ml apa clocotita), se lasa 15 minute dupa care se strecoara si se bea in trei reprize inaintea meselor principale. Trebuie folosit in timp scurt, ca anetolul este toxic.

Contraindicatii - Anisi vulgaris fructus, fructe
Gastrite, ulcer gastric si duodenal, enterocolite acute si cronice.

Ceaiul - Anisi vulgaris fructus, fructe
Infuzie: o lingurita la 300 ml apa clocotita; dupa 20 de minute se strecoara; se bea fractionat in 3 reprize inaintea meselor principale. Se utilizeaza scurt timp, utiizarea indelungata avand efecte negative datorita anitolului toxic

)))Descriere Anisi fructus - fructe pubescente, acoperite cu peri aspri, foarte scurti. De forma ovala, subcordate la baza, de 3-5 mm lungime si 2-3 mm grosime. fiecare fruct este format din doua mericarpe (achene) unite intre ele, greu separabile, fiind ornamentate cu 5 coaste liniare, 3 dorsale si 2 marginale, echidistante. In partea superioara se observa stilopodul in forma de disc purtand resturile stilulilor, iar la baza un peduncul subtire. De culoare cenusiu - verzui sau galbene - cenusii, au miros placut, caracteristic, aromat, gust dulceag, slab arzator. )))Compozitia chimica Fructele contin: 2-3% ulei volatil format din 80-90% anetol, metilcavicol sau izoanetol, cantitati mici de cetone si aldehide anisice si aldehida acetica; 10-20% lipide, colina, 20% substante albuminoide (protide), zaharuri, amidon, 6-10% substante minerale. )))Proprietati - stimulent al functiilor pancreatice - antispastic - carminativ - aromatizant - expectorant - stimuleaza apetitul - antihelmintic - actiune expectoranta, carminativa si galactogoga - are efect stimulant asupra centrilor respiratiei si circulatiei (((- uz intern - excita peristaltismul intestinal - stimuleaza secretia salivara, gastrica, intestinala si pancreatica - anorexii si dispepsii - afectiuni bronsice - balonari - stimuleaza secretia laptelui - recomandat impotriva colicilor abdominale - tuse - gripa - tulburari digestive )))Mod de utilizare Infuzie, fructul bine copt, tinctura. )))Mod de folosire - uz intern - tinctura: 3 linguri de seminte de anason la 500 ml de alcool rafinat de 38-40o. Se lasa 4 saptamani la loc insorit. Se adauga zahar dupa dorinta. Se foloseste pentru tratarea tulburarilor digestive. - ceai. La o lingurita se adauga 250 ml apa clocotita. Se lasa acoperit 20 minute, dupa care se strecoara si se lasa intr-un loc racoros. Se bea fractionat in 3 reprize inaintea meselor principale. Se utilizeaza scurt timp, utilizarea indelungata avand efecte negative: stari de excitatie puternica manifestate prin insomnii, excitatii motorii si psihice, tulburari de vorbire, euforie, urmate de convulsii puternice. - uleiul volatil, stimuleaza secretiile gastrice, ajutand astfel digestia. )))Utilizari terapeutice Datorita uleiului volatil au actiune expectoranta, carminativa si galactogoga. Excita peristaltismul intestinal, stimuleaza secretia salivara, gastrica, intestinala si pancreatica. Asupra sistemului nervos central, in doze terapeutice, au efect stimulant in special asupra centrilor respiratiei si circulatiei. Supradozate, preparatele pe baza de ulei volatil de anason (sau fructele in cantitati peste 5 g pe zi) produc stari de excitatie puternica manifestate prin insomnii, excitatii motorii si psihice, tulburari de vorbire, euforie, urmate de convulsii puternice, dupa care pot aparea stari cometoase si puternica depresiune asupra sistemului nervos central. Utilizarea indelungata chiar in doze mai mici produce iritarea mucoaselor digestive. Se utilizeaza in anorexii si dispepsii, ca expectorant, carminativ si corectiv al gustului unor medicamente. Contraindicat in gastrite hiperacide si ulcer gastric si duodenal, enterocolite cronice si acute. Pentru eliminarea viermilor intestinali: la sugari (infuzie din 5-6 fructe la o cana mica); la adulti (o lingurita de fructe la 300 ml apa clocotita), se lasa 15 minute dupa care se strecoara si se bea in trei reprize inaintea meselor principale. Trebuie folosit in timp scurt, ca anetolul este toxic. )))Contraindicatii Gastrite, ulcer gastric si duodenal, enterocolite acute si cronice. )))Ceaiul Infuzie: o lingurita la 300 ml apa clocotita; dupa 20 de minute se strecoara; se bea fractionat in 3 reprize inaintea meselor principale. Se utilizeaza scurt timp, utiizarea indelungata avand efecte negative datorita anitolului toxic
<< Inapoi la lista de prospect-medicamente