CAUTA MEDICAMENTE:

Webmagnat

<< Inapoi la lista de prospect-medicamente

Prospect Acid nicotinic, comprimate




Compozitie - Acid nicotinic, comprimate
Comprimate a 100 mg acid nicotinic.

Actiune farmacoterapeutica - Acid nicotinic, comprimate
Acidul nicotinic produce vasodilatatie predominant arteriolo-capilara, slaba si de scurta durata (cca. 30 min dupa ingestie), la nivelul diencefalului si in membre. Actioneaza direct pe muschii netezi vasculari. Dilata vasele profunde mai mult decat pe cele cutanate,actionand si asupra capilarelor. In afara actiunii vasodilatatoare, acidul nicotinic grabeste coagularea, favorizand formarea trombochinazei; la doze mari, favorizeaza fibrinoliza. Este coleretic si slab colecistochinetic; la doze mari, diminua colesterolul seric (15-20%), crescand trecerea colesterolului in acizi biliari, scade sinteza hepatica a beta-lipoproteinelor, diminua lipidele totale si trigliceridele (25%). Scade mobilizarea acizilor grasi liberi din tesutul gras si activeaza lipoprotein lipaza, avand, in mod indirect, actiune chilolitica. Absorbtia orala a acidului nicotinic este rapida; biotransformare in derivati N-metil si N-oxi, in acid nicotinuric si amida nicotinica. Se elimina pe cale renala netransformat si ca metaboliti.

Indicatii - Acid nicotinic, comprimate
Pentru actiunea vasodilatatoare se prescrie, cu eficienta modesta, in tulburari circulatorii cerebrale, ateroscleroza cerebrala, ramolisment, tulburari circulatorii la hipertensivi, tulburari circulatorii retiniene (spasme, embolie, tromboza a venei centrale a retinei, retinite angiospastice), tulburari circulatorii sfera ORL (ameteli, sindrom Meniere, migrene), tulburari circulatorii periferice (arterite, sindromul Raynaud, degeraturi). Hiperlipoproteinemii de tip II a si b, III, IV, V. Deoarece este greu tolerat, se recomanda numai in cazurile in care celelalte hipolipemiante sunt inactive sau produc efecte adverse.

Mod de administrare - Acid nicotinic, comprimate
Pe cale orala, doza de 50-500 mg de 2-3 ori pe zi la mese, dizolvate in apa, pentru actiune vasodilatatoare. Pentru a reduce la minimum efectele adverse, se incepe cu doze mici si se cresc gradat:3 g/zi, la mese, in 3-4 prize, pentru actiune hipolipemianta.

Contraindicatii - Acid nicotinic, comprimate
Hemoragii recente, insuficienta cardiaca, infarct miocardic, ulcer gastroduodenal. Se administreaza cu prudenta sau se evita in primul trimestru de sarcina.

Precautii - Acid nicotinic, comprimate
Atentie la asocierea cu vasodilatatoare si hipotensive (risc de scadere tensionala marcata).

Reactii adverse - Acid nicotinic, comprimate
Uneori congestia fetei, senzatie de caldura, tahicardie, tremor, ocazional urticarie, prurit, nervozitate, anorexie, greata si voma, epigastralgii, diaree, colici abdominale, activarea ulcerului; dozele mari pot provoca hipotensiune arteriala, cresterea transaminazelor si fosfatazei alcaline, hiperuricemie, micsorarea tolerantei la glucoza (indeosebi pentru tratamentul prelungit).

Comprimate a 100 mg acid nicotinic. )))Actiune farmacoterapeutica Acidul nicotinic produce vasodilatatie predominant arteriolo-capilara, slaba si de scurta durata (cca. 30 min dupa ingestie), la nivelul diencefalului si in membre. Actioneaza direct pe muschii netezi vasculari. Dilata vasele profunde mai mult decat pe cele cutanate,actionand si asupra capilarelor. In afara actiunii vasodilatatoare, acidul nicotinic grabeste coagularea, favorizand formarea trombochinazei; la doze mari, favorizeaza fibrinoliza. Este coleretic si slab colecistochinetic; la doze mari, diminua colesterolul seric (15-20%), crescand trecerea colesterolului in acizi biliari, scade sinteza hepatica a beta-lipoproteinelor, diminua lipidele totale si trigliceridele (25%). Scade mobilizarea acizilor grasi liberi din tesutul gras si activeaza lipoprotein lipaza, avand, in mod indirect, actiune chilolitica. Absorbtia orala a acidului nicotinic este rapida; biotransformare in derivati N-metil si N-oxi, in acid nicotinuric si amida nicotinica. Se elimina pe cale renala netransformat si ca metaboliti.))) Indicatii Pentru actiunea vasodilatatoare se prescrie, cu eficienta modesta, in tulburari circulatorii cerebrale, ateroscleroza cerebrala, ramolisment, tulburari circulatorii la hipertensivi, tulburari circulatorii retiniene (spasme, embolie, tromboza a venei centrale a retinei, retinite angiospastice), tulburari circulatorii sfera ORL (ameteli, sindrom Meniere, migrene), tulburari circulatorii periferice (arterite, sindromul Raynaud, degeraturi). Hiperlipoproteinemii de tip II a si b, III, IV, V. Deoarece este greu tolerat, se recomanda numai in cazurile in care celelalte hipolipemiante sunt inactive sau produc efecte adverse. ))) Mod de administrare Pe cale orala, doza de 50-500 mg de 2-3 ori pe zi la mese, dizolvate in apa, pentru actiune vasodilatatoare. Pentru a reduce la minimum efectele adverse, se incepe cu doze mici si se cresc gradat:3 g/zi, la mese, in 3-4 prize, pentru actiune hipolipemianta. ))) Contraindicatii Hemoragii recente, insuficienta cardiaca, infarct miocardic, ulcer gastroduodenal. Se administreaza cu prudenta sau se evita in primul trimestru de sarcina. )))Precautii Atentie la asocierea cu vasodilatatoare si hipotensive (risc de scadere tensionala marcata). Uneori congestia fetei, senzatie de caldura, tahicardie, tremor, ocazional urticarie, prurit, nervozitate, anorexie, greata si voma, epigastralgii, diaree, colici abdominale, activarea ulcerului; dozele mari pot provoca hipotensiune arteriala, cresterea transaminazelor si fosfatazei alcaline, hiperuricemie, micsorarea tolerantei la glucoza (indeosebi pentru tratamentul prelungit).
<< Inapoi la lista de prospect-medicamente