SC PRO DIAGNOSTIC - Servicii

Ecografia


Ecografia este o metoda moderna si eficienta de investigare, neivaziva, lipsita de efecte secundare, ce a revolutionat imagistica medicala si a adus un plus de certitudine in punerea unui diagnostic. Ecografia este astazi o metoda accesibila pe scara larga, prezenta in orice unitate sanitara, iar examenul ecografic face parte dintre investigatiile de rutina.


 


Cum functioneaza?


Ecografia utilizeaza un fascicul de ultrasunete emis de sonda pe care medicul o misca pe corp, fascicul care strabate cu viteze diferite tesuturi diferite. In contact cu tesuturile si organele explorate, fascicolul emis este reflectat, recaptat de sonda si tradus cu ajutorul unui program in imagini afisate pe un monitor. Deoarece foloseste in explorarea organelor ultrasunete, ecografia nu produce practic nici un efect secundar, indiferent de organul analizat sau de durata examinarii.


 


Avantajele ecografiei


Este o metoda ieftina, motiv pentru care poate fi folosita pe scara larga in populatie, in screeningul multor afectiuni;
Este o metoda neinvaziva, nu presupune cateterizari ale venelor sau arterelor, nu produce sangerari sau alte leziuni;
Este nedureroasa;
Nu este iradianta, spre deosebire de alte tehnici imagistice precum cele radiologice: radiografia, computer tomografia, scintigrafia;
Este o metoda rapida, examenul ecografic dureaza 20 – 30 de minute, in functie de ceea ce se analizeaza, de conditiile pacientului (vizualizarea este mai dificila la un pacient mai gras);
Nu necesita o pregatire speciala a pacientului.
 


Cum se face ecografia?


Persoana care va fi examinata se va intinde pe un pat langa care se afla ecograful, de regula, in decubit dorsal (intins pe spate) si va expune zona care trebuie investigata. In cadrul tehnicii abdominale, medicul va acoperi zona de examinat cu un gel incolor (pe baza de glicerina), astfel incat, in timpul investigatiei sa nu existe aer intre sonda ecografului si pielea pacientului (ultrasunetele nu se propaga prin aer). Medicul examinator va poate cere sa va schimbati pozitia, prin intoarcerea pe o parte sau alta, in functie de organul care trebuie examinat. Uneori, medicul va poate cere sa consumati inainte de examenul ecografic mai mutle lichide, pentru a realiza aceasta investigatie cu vezica urinara plina. Acestu lucru va permite o mai buna vizualizare a organelor din pelvis.


 


Ecografia abdominala


Este utila pentru examinarea organelor din abdomen si pelvis. Aproape orice organ abdominal sau pelvin poate beneficia de o examinare ecografica constand in observarea formei, dimensiunilor, structurii, raporturilor cu organele din jur. Pentru vizualizarea organelor pelvine (uter, ovare) este important ca examinarea sa se faca cu vezica urinara plina. Acest fapt permite o mai buna penetrare a ultrasunetelor precum si ridicarea intestinului subtire si obtinerea unor imagini mai clare. O alta recomandare ar fi sa sa nu se manace cu aproximativ sase ore inaintea ecografiei pentru a nu produce dilatarea intestinului sau gaze in colon, care pot impiedica vizualizarea corecta a unor organe. Informatiile care se pot obtine cu ecografia abdominala:


detectarea litiazei sau a inflamatiei colecistului;
determinarea gradului de afectare posttraumatica a ficatului, splinei, rinichilor;
afectiuni ale pancreasului (pancreatita, tumori);
determinarea gradului de incarcare grasa a ficatului;
evaluarea evolutiei posttransplant de rinichi;
prezenta de lichid in cavitatea abdominala;
evaluarea uterului, vizualizarea unui eventuale tumori;
ghidajul in timpul unei biopsii sau paracenteze;
detectarea, masurarea, monitorizarea anevrismului (dilatarii) aortei.
 


Contraindicatii


Examenul ecografic nu are contraindicatii si este chiar recomandat ca fiecare persoana sa-si faca o ecografia pe an. O limitare a ecografiei ar fi faptul ca nu poate vizualiza structuri foarte mici (mai mici de 3mm). Spre deosebire de radiografie sau computer tomografie care utilizeaza raze X, ecografia foloseste ultrasunete si nu are restrictii in utilizare. Desi este o investigatie foarte performanta, ecografia nu pune singura diagnosticul decat in putine cazuri. Pentru stabilirea doagnosticului se tine cont de contextul clinic si de rezultatele altor examene sau analize de laborator.

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Constanta, Str Farului, 30
Tel: 0241 555 100
0241 698 159
0724 251 429
Fax: 0241 555 100
Web: www.prodiagnostic.ro
Facebook: Facebook

Program

LUNI: 07:30-19:00
MARTI: 07:30-19:00
MIERCURI: 07:30-19:00
JOI: 07:30-19:00
VINERI: 07:30-19:00
SAMBATA: 08:00-14:30
DUMINICA: INCHIS