CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

29

Jun

Tratamentul dentar adresat pacientilor oncologici

, CMI DR CITU CARMEN


In zilele noastre diagnosticul de cancer a devenit un diagnostic extrem de comun, asadarmai mult de un sfert (98.000 de pacienti conform FABC-Federatia Asociatiilor Bolnaviilor deCancer din Romania) dintre pacientii ce se adreseaza medicului dentist sunt pacientidiagnosticati cu cancer, in curs de tratament chimioterapic sau radioterapic. In cele ce urmeaza vom puncta cateva idei esentiale pentru un tratament adecvat unui pacient in curs detratament pentru neoplasm, deoarece un bolnav de cancer nu este si nu trebuie sa fie si un pacientcondamnat la lipsa unui tratament stomatologic.

Starea de sanatate a pacientilor oncologici este de obicei considerata a fii precara si de aceea exista impamantenita in randul medicilor dentisti aceasta frica de a trata stomatologic un bolnav de cancer. In realitate situatia nu este atat de severa, dar e adevarat ca trebuie sa existe o anumitaprecautie. Pacientii oncologici se afla de obicei in cursul unui tratament de specialitate chimioterapic,radioterapic sau hormonoterapie. Asadar, pentru inceput medicul dentist trebuiesa fie instiintata despre tipul de tratament de specialitate pe care il urmeaza pacientul. Medicul dentisttrebuie sa cunoasca majoritatea efectelor adverse ale chimioterapiei sau ale radioterapiei asuprasistemului oro-dentar. In toate cazurile orice lipsa a informatiei poate fi completata de medicul oncolog, care trebuie contactat. De exemplu, orice tratament chimioterapic sau radioterapicprabuseste hematologic intregul organism:

  • chimioterapia actioneaza in special pe leucocite (WBC) si hemoglobina. Leucocitele sunt caracterizate de faptul ca numarul lor scade dramatic (uneori sub 5000 mm cub), cu altecuvinte orice cale de aparare imunitara celulara este distrusa- trebuie evitate extractiile siinfectiile de cauza oro-dentara. De asemenea si hemoglobina scade considerabil, uneori sub 8-9g/100 ml ceea ce contraindica orice manevra sangeranda.
  • radioterapia actioneaza in special pe trombocite si hemoglobina. Trombocitele scad sub 150.000 /mm cub, ceea ce contraindica manevrele sangerande, deoarece hemostazaprimara este afectata. Hemoglobina scade sub 8-9g/100 ml, fiind de asemeneacontraindicate manevrele sangerande.

Manevrele sangerande (extractii, detartraj, decapusonari, etc) la pacientii oncologici nu trebuie realizate in absenta hemoleucogramei, iar aceasta trebuie sa prezinteleucocite cu valori intre 5000-8000 /mm cub, hemoglobina 10-11 g/100 ml, trombocite peste150.000 /mm cub.

Extractiile implica si asigurarea faptului ca pacientul nu urmeaza un tratament cu bifosfonati (ZOMETA, BONEFOS, ACLASTA, FOSAMAX, ACTONEL,DIDRONEL), in acest caz contraindicandu-se manevra chirurgicala datorita riscului deosteonecroza si osteomielita.

In general la pacientii oncologici se poate realiza orice tratament stomatologic, fara riscuri, daca pacientul este stabil hemodinamic, nu ia tratament cu bifosfonati, nu face tratament radioterapicin zona cefalica. In cazul ultimilor doua secvente ale tratamentului oncologic respectivtratamentul cu bifosfonati si radioterapie in zona cefalica se poate realiza tratamentul de urgentaconstand drenajul endodontic, incizie si spalaturi.

In cazul tratamentului cu bifosfonati si cand extractia dentara este inevitabila (dinte cu grad deimplantare mica sau accidente in zona orala) se poate realiza o analiza de sange numita β- CTX (β-crosslaps), care masoara gradul de mineralizare osoasa si se poate aprecia astfel riscul unei osteonecroze/osteomielite. Deoarece acest indice este si el relativ, orice extractie non-necesarase amana pana la 8-12 luni de la oprirea tramentului cu bifosfonati.

In cazul tratamentului radioterapic in zona oro-cefalica se contraindica extractiile pana la 1-1,5 an de la oprirea tratamentului radioterapic.

Osteonecroză de maxilar

Osteonecroza de maxilar, în general asociată cu extracţia dentară şi/sau infecţii locale (inclusiv osteomielită) a fost raportată la pacienţii cu cancer, la care s-au administrat regimuri terapeuticecare au inclus, în principal, bifosfonaţi administraţi intravenos. La majoritatea pacienţilor s-auadministrat, de asemenea, chimioterapie şi corticosteroizi. Osteonecroza de maxilar a fost, deasemenea, raportată la pacienţii cu osteoporoză trataţi cu bifosfonaţi orali.

O examinare dentară cu prevenţie stomatologică adecvată trebuie luată în considerare înaintea iniţierii tratamentului cu bifosfonaţi la pacienţii cu factori de risc asociaţi (de exemplu cancer, chimioterapie, radioterapie, corticosteroizi, igienă orală deficitară).

În timpul tratamentului, dacă este posibil, aceşti pacienţi trebuie să evite intervenţiile stomatologice invazive. La pacienţii la care apare osteonecroză de maxilar în timpultratamentului cu bifosfonaţi, chirurgia dentară poate agrava această afecţiune.

La pacienţii carenecesită intervenţii dentare, nu sunt disponibile date care să sugereze că întreruperea tratamentului cu bifosfonaţi reduce riscul osteonecrozei de maxilar. Judecata clinică a medicului curant trebuie să orienteze conduita terapeutică pentru fiecare pacient în funcţie de evaluareaindividuală a raportului beneficiu/risc.



<< Inapoi la lista de articole