POZITRON MEDICAL INVESTIGATION - Servicii


Ce este de PET-CT (tomografia cu emisie de pozitroni - tomografia computerizata)?


Tomografia cu emisie de pozitroni este o examinare imagistica ce apartine medicinei nucleare.Medicina nucleara este o ramura a imagisticii medicale care utilizeaza cantittati mici de materiale radioactive pentru a diagnostica sau trata o varietate de afectiuni (inclusiv neoplazice) ale creierului, cordului, ficatului, rinichilor, oaselor si articulatiilor, tiroidei, sistemului limfatic, etc.Procedurile imagistice utilizate în medicina nucleara sunt neinvazive, nedureroase. Pentru obtinerea acestor imagini se utilizeaza materiale radioactive numite radiofarmaceutice sau radiotrasori compuse dintr-un izotop radioactiv (18F, 15O, 11C, 13N,99mTc, 201Tl, 89Sr, 68Ga, 125I, 131I, 177Y, 133Xe, 177Lu, 153Sm, etc.) si o substanta de transport catre organul tinta. Acesti compusi nu sunt toxici si au fost aprobati pentru anumite proceduri medicale.


În functie de tipul examinarii, radiotrasorul este injectat intravenos, înghitit sau inhalat ca un gaz si în cele din urma se acumuleaza în organul sau sistemul ce urmeaza a fi examinat. Acesti izotopi emit energie sub forma de raze gamma. Aceasta energie este detectata printr-un dispozitiv numit camera gamma, scanner PET si/sau sonda intraoperatorie. Aceste dispozitive lucreaza împreuna cu un calculator care masoara si proceseaza energia emisa de radiotrasorul absorbit de organism, rezultând imagini care ofera detalii functionale ale organelor si tesuturilor studiate.


Imaginile functionale de medicina nucleara pot fi suprapuse cu imagini structurale ob?inute prin tomografie computerizata (CT), pentru a produce imagini de fuziune sau co-înregistrare, ducând la obtinerea unor imagini de calitate superioara. La ora acuala se produc scannere hibride (SPECT-CT, PET-CT) ce combina imaginile de medicina nucleara cu cele de tomografie computerizata, urmând ca în viitorul apropiat sa apara aparate hibride ce combina imaginile de medicina nucleara cu cele de imagistica prin rezonanta magnetica (PET-MRI).


O scanare PET masoara functiile importante ale corpului, cum ar fi fluxul de sânge, consumul de oxigen, si glucoza (metabolismul), permitând astfel medicilor sa evalueze mai bine functionarea organelor si tesuturilor studiate.


Scanarea CT foloseste un echipament cu raze X, ce ofera informatii anatomice detaliate ale organelor si tesuturilor studiate.


Rezulta  ca examinarile PET si CT prezinta avantaje complementare, iar combinarea acestora creste potentialul de localizare a leziunilor si reduce dificultatile de interpretare a imaginilor obtinute numai prin PET.
 Indicatii ale examinarii PET-CT
Scanarile PET-CT sunt efectuate pentru: • depistarea precoce a tumorilor în cazul unei simptomatologii sugestive pentru o boala neoplazica;

 • detectia tumorii primare în cazul metastazelor cu punct de plecare nedeterminat;

 • a stabili raspândirea în organism a cancerului (staging);

 • a evalua eficienta unui plan de tratament, cum ar fi terapia cancerului;

 • precizarea diagnosticului de benignitate sau malignitate a unei formatiuni tumorale;

 • a determina aparitia recidivelor dupa tratament (restaging);

 • diferentierea leziunilor cicatriciale sau necrotice post-terapeutice (dupa interventii chirurgicale sau radioterapie) de tumora reziduala sau recidiva locala;

 • determinarea fluxulului de sânge pentru miocard;

 • determinarea extinderii unui infarct miocardic;

 • a identifica zonele din miocard care ar beneficia de o procedura, cum ar fi angioplastia sau interventii chirurgicale de by-pass coronarian;

 • a identifica zonele din creier care provoaca crizele epileptice si diagnosticarea maladiei Alzheimer în stadii în care boala mai poate fi controlat? medicamentos;

 • a diagnostica febra de origine necunoscut?.


 

Cum arata echipamentul?
Aparatul PET-CT este un echipament medical, similar cu o unitate de CT sau IRM. În cadrul acestui aparat sunt mai multe detectoare care înregistreaza energia emisa de radiotrasorul adminstrat pacientului (PET), precum si un tub cu raze X si detectoarele corespunzatoare acestuia (CT). Aparatul este conectat la o statie de lucru (controlata de un operator ce monitorizeaza examinarea), care achizitioneaza imaginile, ce apoi vor fi trimise catre o statie grafica, unde sunt procesate de catre medic. 

Care sunt beneficiile si riscurile examinarii?


Beneficii • Informatiile furnizate prin investigatii de medicina nucleara sunt unice si, adesea, de neatins folosind alte proceduri imagistice;

 • Pentru multe boli, examinarile de medicina nucleara furnizeaza informatiile necesare pentru a stabili un diagnostic de certitudine sau pentru a stabili tratamentul adecvat;

 • Prin identificarea modificarilor functionale la nivel celular, imagistica nucleara poate detecta debutul precoce a bolii, înaintea altor examinari imagistice, cum ar fi CT-ul sau IRM-ul.


Riscuri • Deoarece dozele de radiotrasor administrate sunt mici, procedurile de medicina nucleara expun pacientul la doze mici de radiatii, acceptabile pentru examenele de diagnostic imagistic. Astfel, riscul de iradiere este foarte mic în comparatie cu beneficiile potentiale.

 • Procedurile de diagnostic de medicina nucleara sunt utilizate de mai mult de cinci decenii, nu se cunosc efecte adverse pe termen lung datorate expunerii la dozele folosite.

 • Reactii alergice la produsele radiofarmaceutice pot sa apara, dar sunt extrem de rare si sunt de obicei usoare.

 • Femeile trebuie si informeze medicul sau operatorul/asistenta în cazul în care exista posibilitatea sa fie gravide sau în cazul în care alapteaza.


 


Care sunt limitarile examinarii PET-CT?


Rezultatele examinarii PET pot fi modificate în cazul în care nivelul sanguin al glicemiei nu este în limite normale. Mai exact, rezultatele testelor la pacientii cu diabet zaharat sau a pacientilor care au mâncat cu câteva ore înainte de examinare pot fi afectate în mod negativ, din cauza nivelului ridicat al glucozei sau al insulinei din sânge.


Deoarece substanta radioactiva se dezintegreaza rapid ?i este eficienta doar pentru o perioada scurta de timp, este important ca pacientul sa vina respecte ora programat? pentru examinare.


Persoanele cu greutate mai mare de 140 kg nu pot sa efectueze examinarea PET-CT deoarece depasesc greutatea pe care o poate sustine masa aparatului.
Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: , Str Tomis, 145
Reper: Incinta Spitalul Clinic Judetean
Tel: 0341 179 101
0372 744 466
Fax: 0341 179 102
Web: www.pozimed.ro
Facebook: Facebook

Program

LUNI: 08:00-20:00
MARTI: 08:00-20:00
MIERCURI: 08:00-20:00
JOI: 08:00-20:00
VINERI: 08:00-20:00
SAMBATA: la cerere
DUMINICA: INCHIS