CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

19

Mar

Autismul intre mit si realitate

, Cabinet psihologic Ranga Elena


Autismul intre mit si realitate

Mit

Realitate

Parintii sunt principalii vinovati pentru ca fiul/fiica lor sufera de autism

NU - Acest mit a fost cultivat de anumiti specialisti care au sugerat ca autismul este cauzat de mamele cu un comportament rece si distant si care dezvolta relatii maternale foarte slabe sau deloc. In realitate nu se cunoaste cauza specifica a autismului. Cercetarile actuale sugereaza drept cauza primara o forma de disfunctie biologica sau neuropsihologica. Din nefericire, unele familii continua sa se simta vinovate pentru tulburarile copilului.

Persoanele cu autism se pot vindeca sau pot depasi autismul

NU - Autismul este o tulburare ce dureaza toata viata. Pe masura ce persoana se maturizeaza si invata sa manuiasca strategii pentru a face fata diverselor situatii, caracteristicile vizibile asociate autismului pot deveni mai putin pregnante. Cu toate acestea, dificultatile in comunicare, socializare, procesare senzoriala se vor manifesta pe toata durata vietii.

Persoanele cu autism pot avea si perioade cand nu sufera de aceasta tulburare.

NU - Autismul este o tulburare pervaziva, adica afecteaza toate aspectele vietii unei persoane. Aceste persoane nu au perioade cand sufera de autism si perioade cand sunt sanatoase, in schimb, exista perioade cand persoana comunica mai usor, nu este prea stresata, sau beneficiaza de conditii care sunt mai usor de inteles sau de manuit.

Persoanele cu autism evita adesea contactul vizual

DA - Persoanele cu autism evita contactul vizual sau il folosesc intr-un mod atipic: te pot fixa cu privirea vreme indelungata, sau pot evita sa priveasca persoanele cu care vorbesc.

Persoanele cu autism prefera sa fie singura si fara prieteni

DA – Unele persoane cu autism prefera sa fie singure datorita incapacitatii de a relationa cu cei din jur, ceea ce ducela cresterea frustrarii, anxietatii, aparitia depresiilor si a manifestarilor agresive.

Autismul este un handicap atat de grav si fara scapare incat nu se poate face nimic pentru aceste persoane.

NU – Toate persoanele cu autism sunt capabile sa invete abilitati care sa le permita sa se adapteze. Printr-o educatie adecvata, prin cunoasterea nevoilor individuale, asigurarea serviciilor de sprijin si accesul la oportunitatile societatii, persoanele cu autism pot duce o viata normala.

Introducerea copiilor cu autism in gradinite va duce la “revenirea” copilului la normalitate.

NU – Copiii cu autism au nevoie de atentie, ingrijire si programe de predare specializate. Introducerea copiilor cu autism in gradinite va duce la respingerea din colectivitate, frustrare, izolare, aparitia de comportamente distructive la copilul cu autism. Prin incapacitatea persoanelor cu autism de a imita, efectul introducerii in colectivitate este exact opusul celui dorit.



<< Inapoi la lista de articole