Medetil - Articole

Conjunctivita alergica generalitati



Conjunctivita alergică reprezintă manifestarea reactiei alergice la nivelul suprafetei oculare sau altfel spus inflamatia de natură alergică a conjunctivei.

Ca toate alergiile si cea oculară este sezonieră, primăvara, vara si toamna. Apare mai frecvent din pricina existentei alergenilor de la flori, fân, polen, mucegai, praf, etc. Aceste substante poartă denumirea de alergen. Răspunsul imun al organismului la acesti alergeni declansează aparitia simptomelor alergiilor printre care se include si conjunctivita alergică. Această afectiune nu este transmisibilă si nu duce la scăderea vederii dacă nu apar complicatii.

Simptomele sunt reprezentate de lăcrimare, ochi umflati, roseată si mai ales prurit (mâncărime). Este foarte important ca pacientul să nu se scarpine pentru a nu leza mecanic ochiul. De cele mai multe ori pacientii asociază conjunctivitei alergice si alte alergii (rinite alergice, bronsite alergice, astm bronsic).

Există mai multe tipuri de conjunctivită alergică:

-Conjunctivita alergică sezonieră, foarte comună care apare ca reactie la alergeni din aer. Se manifestă prin senzatii de corp străin, lăcrimare, fotofobie, prurit intens la care se asociază rinoree eventual, strănut.

-Conjunctivita primăvăratică (vernală) este sezonieră si apare în fiecare primăvară. În timp se ameliorează dar nu dispare niciodată si se asociază cu rinita alergică.

-Keratoconjunctivita atopică care asociază simptomele de mai sus atingerea corneei sub diverse aspecte (keratită punctată superficială, eroziuni mai mari sub formă de ulcer, plăci epiteliale, cicatrici subepiteliale) ce duce la scăderea acuitătii vizuale.

-Conjunctivita papilară gigantă apare la purtătorii de lentile de contact sau în caz de anoftalmie  protezată. La nivelul conjunctivei tarsale superioare apar papile mari, gigante însotite de mucus în exces.

Tratamentul conjunctivitei alergice este simptomatic pentru că alergiile nu se vindecă. Niciun medicamenet nu vindecă boala ci doar diminuează efectele ei. Tratamentul este diferentiat în functie de formă. În formele mai usoare recomandăm lacrimi artificiale, antihistaminice, stabilizatori ai celulelor mastocitare sau combinatii, picături cu antibiotic, iar în cazuri mai serioase cortizon. Uneori tratamentul trebuie administrat câteva luni bune, însă cel mai important  este să îndepărtăm cauza. Dacă fenomenele sunt severe sau recidivează se administrează si pe cale orală medicamente antialergice. Ochiul afectat de conjunctivită nu se pansează niciodată deoarece stagnează secretia iar germenii se pot inmulti sub pansament.

“Este absolut necesar ca mâinile să fie spălate foarte des, să se utilizeze prosoape curate pentru fiecare membru al familiei, iar fetele de pernă să fie spălate la 90 Celsius si călcate”.

 

DR. HACIU DANA

<< Inapoi la lista de articole

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Oradea, Str OLIMPIADEI, 14
Tel: 0259 477 827
0770 235 300
0746 120 176
Fax: 0259 477 827
Web: www.medetil.ro
Facebook: Facebook

Program