CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

16

Jul

Cu dragostea la poligraf

, Hodisan Amalia si Lacatusu Simona


Iubim sau nu iubim….Si ce e iubirea? E doar sublim si extaz? E eterna? E un dar sau un efort continuu si sustinut? Doare sau vindeca? E inca prezenta sau a plecat pe nesimtite lasand doar iluzia prezentei? Oare si dragostea (se) simuleaza?

1. Dragostea e doar un exercitiu de nebunie?

Da, dar doar atunci cand imaginatia si exaltarea faulteaza ratiunea! Cu simptomele aferente- atentie anormal fixata asupra celuilalt, posesivitate, obsesie, dorinta de control bazata pe strategii viclene, dorinta de a-l modela pe celalalt dupa propriile repere etc .

2. Dragostea se poate invata?

Da, dar nu la FF(fara frecventa). Dragostea asumata are nevoie de prezenta celuilalt. Sa inveti sa iubesti inseamna sa il cunosti pe celalalt, adica sa stii ce gandeste, care ii sunt visele, implinirile, amagirile si dez-amagirile, ce simte, cum simte, ce face el in viata lui etc. Sa il cunosti atingandu-l, vazandu-l, ascultandu-l, vorbindu-i, sa fii in preajma lui, adica sa interactionezi nu cu proiectia din capul tau, ci cu omul real.

3. Dragostea doare?

Da, daca te iluzionezi ca poti transforma efemerul in etern, cand vrei ca EL sau EA sa te iubeasca si maine si pentru asta incerci sa-i smulgi o promisiune, oricare ar fi ea (o declaratie in public sau, daca e posibil una in fata ofiterului de stare civila, un copil etc) in speranta ca aceasta va oferi garantii. Insa iubirea nu o poti controla. Sa fii iubit si maine e o surpriza!

4. Dragostea costa?

Da, ne costa uneori renuntarile, remuscarile, lacrimile de dor, dezamagirile, tradarile, minciunile, indiferentele, orgoliile ranite, ne costa abdicarea de la NOI. Ne costa ani. Ne costa chiar si “bunurile” impartite la partaj. Dragostea costa intotdeauna. Si asta fara TVA inclus. Insa, intr-o lume a valorilor rasturnate, e singurul pret pe care, poate, merita sa-l platim!

5. Iubirile mor?

Da, dar in delirul nostru existential refuzam sa credem asta. Cel putin o iubire a disparut atunci cand traficul emotional se desfasoara pe sens unic. Unde se duc iubirile care mor? Cred ca la cimitirul de iubiri. Sa lasam oamenii care nu ne mai iubesc sa plece, simplu, fara reprosuri nevrotice si sa dam o sansa celor care vin inspre noi sa ne iubeasca. Dragostea vine si revine intotdeauna!

6. Exista viata dupa despartire?

Da. Chiar daca despartirile ravasesc sufletul si mintea, chiar daca fabrica de vise si sperante s-a inchis momentan, doar in filme, in romane, in poezie se moare din dragoste. In realitate construim sinapse vindecatoare, alchimizand sfasierea in intelepciune si sublimul de altadata in prozaicul de azi. Ne antrenam continuu pentru a ne adapta situatiilor, resemnificand realitatea.

7. Sa mai credem in dragoste?

Da. Nu. Nu stiu. Stiu doar ca daca m-as “controla” la poligraf spunand ca nu cunosc iubirea, ”acul” ce “masoara” minciunile sufletului n-ar tresari…… decat o clipa! Clipa in care m-am lasat si eu sedusa, asa, un pic, de ea, iubirea! Si ce daca! Fara iubire nici nebunia nu ar mai fi ceea ce ar trebui sa fie!



<< Inapoi la lista de articole