GYNCARE CLINIC - Articole

Avortul in Romania



 

 

Romania …”o cultura a avortului”  ?

 

Nu este o metafora…este concluzia unor cercetatori care au studiat acest fenomen in tara noastra.Aceasta ar presupune că, în România, avortul este acceptat în mentalitatea publică nu ca soluţie ultimă în situaţii dramatice, ci chiar ca metodă contraceptivă. Aici nu ne vom referi la avorturile spontane, produse fara voia mamei, din motive medicale, ci doar la cele efectuate in deplina cunostinta de cauza. Nu este locul si nici scopul acestui articol de a judeca decizia, de fapt dreptul fiecarei femei asupra sarcinii si propriului organism ci doar de a aduce in balanta deciziei cat mai multe informatii privind aceasta interventie chirurgicala: ce inseamna, cum se efectueaza, ce riscuri exista in timpul, si dupa efectuarea manevrei, cum putem preveni complicatiile imediate si pe temen lung si cum le putem identifica mai repede tocmai pentru a nu lasa urme adanci asupra organismului din punct de vedere al sanatatii geenerale, genital si nu in ultimul rand al fertilitatii ulterioare. In Romania, intreruperea cursului sarcinii e permisa pina la 12 saptamini. Adolescentele sub 18 ani au nevoie de consimtamintul parintilor pentru a efectua o intrerupere de sarcina. Femeia  poate sa decida singura - indiferent de presiunea celor din jur - ce vrea sa faca cu sarcina, daca sa o duca la bun sfirsit sau sa renunte la ea. Nimeni nu are dreptul sa o influenteze, ea singura va fi cea care va lua decizia. Ea trebuie sa se decida bine inainte, daca vrea sa tina sarcina si sa aiba un copil, ce inseamna acest lucru, ce inseamna pentru ea, pentru sanatatea ei, pentru viitorul ei si pentru cariera ei profesionala. Daca vrea sa renunte la ea, trebuie sa se informeze ce inseamna un chiuretaj, cum se face, unde se face, care sint complicatiile, ce se intimpla dupa un chiuretaj, ce va avea de gind sa faca in viitor. Cu o gindire temeinica, ea singura va lua decizia. In Romania legislatia este permisiva si nimeni nu-i poate pune o piedica in a-si face un avort, din moment ce aceasta este dorinta ei. O data se poate intimpla pentru ca poate nu stii, poate nu ai auzit, dar este bine ca dupa ce ai facut un avort sa stii ca exista metode de preventie, pentru ca una dintre complicatiile cele mai de temut ale oricarui avort este sterilitatea secundara, adica posibilitatea ca femeia sa nu mai poata face copii atunci cind isi doreste.

 

Statisticile spun totul….

 

• numarul de avorturi din tara noastra efectuate in perioada 1989-2000, deci dupa legalizarea   

   avortului sunt in numar 11.000.000.

• Romania continua sa fie in frunte in ceea ce priveste avorturile, inregistrandu-se o rata de 3

  avorturi la fiecare nastere vie.

• in 2008: rata de avort in România este de 26,7 la mie.

• in 2050 poate apareun posibil dezastru social pentru Romania (Deutsche Welle).

• in 2002 -  20.000 de fete de 15 ani au făcut avort.

• doar 10% dintre româncele care ştiu despre existenţa contraceptivelor le şi folosesc.

• 350 avorturi  pe zi ( Realitatea.net).

• 2008 -128.000 de avorturi, dintre care 10% la fete intre  15-20 de ani.

 

Avortul …o decizie grabita ?

 

In tarile din vestul Europei majoritatea femeilor beneficiaza de o perioada de gindire inainte de a opta pentru un avort l daca femeia hotaraste sa recurga la avort, i se da o perioada de o saptamina - limita minima stabilita in Franta - de reflectare, timp in care poate fi consiliata si de un psiholog l la noi, din diferite motive, femeia nu mai beneficiaza de acea perioada de reflectie, ci se recurge direct la aceasta manevra chirurgicala, fara ca pacienta sa stie prea bine ce o asteapta.

 

Motivele pentru care femeile aleg avortul…

 

Cele mai frecvente motive sunt: - contraceptie nereusita – mai mult de jumatate din femeile care au facut avort foloseau o metoda contraceptiva in perioada in care au ramas gravide , imposibilitatea de a intretine un copil , intreruperea unei sarcini nedorite , prevenirea nasterii unui copil malformat sau cu boli grave – aceste probleme fetale sunt de multe ori diagnosticate doar in al doilea trimestru de sarcina in cadrul unor investigatii de rutina (screeningul anomaliilor fetale) , sarcina in urma unui viol sau incest – in aceasta situatie sunt aproximativ 13.000 de femei in fiecare an, afectiune fizica sau psihica care pune in pericol viata gravidei in cazul in care sarcina se mentine.

 

Cum se efectueaza un avort ?

 

Metodele chirurgicale prin care se realizeaza un avort la cerere (intrerupere voluntara a sarcinii): aspiratia menstruala; vacuum aspiratia;  dilatarea si chiuretajul; dilatarea si evacuarea; histerotomia (operatia mica cezariana); avortul medical RU 486 (Mifepristone).

 

Ce urmeaza dupa… ?

 

Deşi se vorbeşte foarte puţin pe acest subiect, avortul are consecinţe atât de ordin fizic, cât şi de ordin psihic asupra femeii. Fiind o manevră chirurgicală, dintre consecinţele fizice imediate amintim: leziuni inflamatorii ale aparatului genital, hemoragie abundentă, perforaţie uterină, infecţia uterului, trompelor sau ovarelor. Consecinţele tardive sunt: hemoragie prelungită, boală inflamatorie pelvină, tulburări menstruale, sinechie uterină, probleme la sarcinile ulterioare, precum sterilitate, sarcini extrauterine, avorturi spontane, naşteri premature, predispoziţie crescută la cancer de col uterin sau cancer de sân.

Consecinţele de natură psihică, grupate sub genericul "sindromul post-avort", sunt legate de sentimente de vinovăţie şi pierdere irecuperabilă, frustrare, depresie, pesimism, teamă nejustificată, tulburări de somn, labilitate emoţională, pierderea respectului fată de sine, ducând chiar la nevroză anxioasă sau depresivă, destrămarea relaţiei cu partenerul si familia, tulburări sexuale. Aceste simptome apar din cauză că femeile realizează natura pierderii suferite. Este foarte diferit să pierzi ceva material, un obiect, un loc de muncă, un examen, acte, etc., ce pot fi recuperate sau înlocuite, şi cu totul altceva este să pierzi un copil. Din păcate, multe femei conştientizează această pierdere numai după procedură.

 

In general, o complicatie poate sa apara in primele 10 zile, generind o singerare, durere pelvina, febra si atunci femeia trebuie sa se intoarca la ginecolog. Din nefericire insa, cind se vede scapata de problema femeia nu prea mai revine la control. Astfel, se trec cu vederea foarte multe complicatii, nu se trateaza corect si de aici apar altele mai grave.

 

Ce complicatii sunt posibile…?

 

Complicatii imediate: hemoragia uterina; perforatia uterina; rupturi ale colului uterin; complicatiile cauzate de anestezie;

 

Complicatii precoce  –imediat dupa avort (in general in primele 10 zile): infectia; hemoragia;

 

Complicatii tardive: anomalii menstruale; infertilitate; avortul spontan; prematuritate; imunizare Rh (in cazul femeilor Rh negative cu partener Rh pozitiv); efecte psihice;

 

Ce este normal dupa un chiuretaj ?

 

- existent unor singerari usoare si usoare dureri abdominale, similare celor menstruale, pina la 3-

  4 zile dupa avort , maxim 2 saptamani cand sunt foarte reduse.

- o stare de oboseala usoara.

- dupa administrarea unor medicamente –gen uterotonice- poate sa urmeze o eliminare  mai

  semnificativa de sange dar care nu se accentueaza.

- o stare usor depresiva citeva zile .

 

Ce este anormal dupa un chiuretaj ?

 

- secretiile devin abundente sau mirositoare .

- se pierde  mult singe (de doua ori mai mult decit la menstruatie).

- orice hemoragie care creste cantitativ de la zi la zi.

- sa apara dureri abdominale intense .

- sa apara  febra, frisoane –uneori chiar sub antibiotic.

- starea generala se inrautateste brusc : senzatie de lesin sau lesin, scaderea tensiunii, etc.

- menstruatiile nu revin dupa 45 – 50 zile de la efectuarea avortului .

- in toate aceste situatii, solicita consult medical de urgenta!

 

Este important de stiut ca….!

 

- trebuie urmarite, de catre pacienta semnele si simptomele de alarma: se urmareste aspectul

  secretiilor; se urmareste temperatura generala a corpului.

- se vor evita activitatile obositoare pentru 2-3 zile.

- pentru a reduce riscurile descrise se urmeaza obligatoriu si un tratament (prescriptie medicala)

  cu antibiotic, uterotonice siantiinflamatorii la nevoie, fiind imperativ de a urma instructiunile

  medicului.

- de multe ori primul control este efectua la doua saptamani de la interventie sau la 30 zile, fiind  

  foarte important ca pacienta sa se prezinte la acesta.

- reluarea activitatii sexuale: este indicat repausul sexual 2 saptamini dupa avort (o femeie care

  a efectuat un avort trebuie sa stie ca dupa 7 zile de la chiuretaj exista riscul de a ramine

  insarcinata, in cazul in care nu a folosit metode de contraceptie moderne. Avortul nu este

  nicidecum o metoda contraceptiva).

- menstruatia se reia intre 21-50 zile de la efectuarea avortului.

- se face toaleta organelor genitale externe de doua ori pe zi.

- nu se fac spalaturi vaginale/irigatii in primele doua saptamini dupa avort.

- se poate face dus cu apa la o temperatura potrivita.

- se evita baia generala, mai ales cu apa fierbinte (se poate face dus cu apa la o temperatura

  potrivita).

 

<< Inapoi la lista de articole

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Constanta, Str 1 DECEMBRIE 1918, 31, bl L28, B, ap 24
Reper: Kaufland, Casa Cultura,
Tel: 0726 969 345
0241 632 262
0783 393 991
Fax:
Web: /system.easypractice.net/book/gyncare#choose-service
Facebook: Facebook

Program