GINECOART - Articole

PREVENIREA TUMORILOR MALIGNE GENITO MAMARE PREVENIREA  TUMORILOR  MALIGNE GENITO-MAMARE

 

 

In profilaxia bolii canceroase exista doua modalitati  :

   1.Prevenirea primara –se intelege prevenirea expunerii umane la anumiti factori de risc .

   2. Prevenirea secundara –oprirea progresiunii bolii din stadiul asimptomatic la un stadiu simptomatic ,clinic, bazata pe depistarea precoce .

Depistarea activa , depistarea sistematica a cancerului uterin se refera la DEPISTAREA CANCERULUI  la populatia feminina cu risc oncogen maxim.

Prin screening se intelege actiunea prin care populatia feminina dintr-un compartiment delimitat este supusa unor investigatii repetate ,periodice,folosindu-se metode clinice si paraclinice.

Examinarile clinice sint completate de investigatii paraclinice cum ar fi :colpocitologia (PAP).

Este necesar instituirea unui program de educatie oncologica a populatiei feminine in care medicului ii revine sarcina de a urmari urmatoarele obiective:

-educarea populatiei feminine  pentru mentinerea si initierea unor obiceiuri sanitare preventive si de protectie.

-inlaturarea atitudinii de neincredere in posibilitatile de vindecare in cancer.

-educarea femeilor in spiritul increderii in posibilitatile depistarii si diagnosticului precoce si implicit a acceptarii voluntare a metodelor de screening.

-difuzarea informatiilor legate de cancerul genitor-mamar in special a cunostintelor necesare pentru autodepistare (simptomatologia  suspicionala si modalitatile de autoexaminare , mai ales in cancerul de sin).

-reducerea intervalului dintre aparitia simptomelor si prezentarea la medic;femeile trebuie informate ca  neoplasmul genitor-mamar este perfect vindecabil daca este descoperit la timp .

Educatia oncologica a populatiei feminine nu trebuie sa se opreasca doar la trasmiterea de informatii , ci trebiue sa aduca o modificare radical a atitudinii si comportamentului fata de boala canceroasa.

Educatia oncologica a populatiei poate fi imbunatatita si prin intermediul sistemului de invatamint scolar .

 

Depistarea in masa si diagnosticul precoce al cancerului genitor-mamar constitue o sarcina permanenta a retelei de ginecologie , iar tratamentul leziunilor displazice considerate stari precanceroase constitue in fond tratamentul profilactic al cancerului genital.

<< Inapoi la lista de articole

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Arad, Str Aurel Vlaicu, 60-68
Reper: stadionul UTA
Tel: 0257 241 837
0731 546 914
Fax: 0257 241 837
Web: ginecologiearad.ro
Facebook: Facebook

Program