GINECOART - Articole

MOARTEA INTRAUTERINA A FATULUIMOARTEA  INTRAUTERINA   A  FATULUI

 

Moartea intrauterine a fatului cuprinde decesul produsilor de conceptie de la virsta de 12 saptamini pina la termen.Dupa recomandarile O.M.S.moartea fatului in uter pote fi impartita in :

                                       -precoce-12-20saptamini

                                      -intermediara-20-28 saptamini

                                      -moarte tardiva 2839 saptamini

 

Cauzele care produc moatrea intrauterine a fatului sunt multiple.

-cea mai cunoscuta cauza este anoxia , fie acuta prin accidente brutale , fie prin leziuni vasculare utero-placentare .

-factorii teratogeni duc la malformatii ca anencefalia ,malformatii cardio-vasculare, digestive , renale ,incompatibile cu viata intrauterine a fatului.

-factorii  infectiosi si bacterieni ,produc moatrea produsului de contraceptie.(sifilisul , gripa , starile infectioase ca pneumonia, septicemiile, febra tifoida .

-afectiunile parazitare ,cum ar fi toxoplasmoza , listerioza.

-cardiopatiile severe  , anemiile , afectiuni renale si hepatice, afectiunile amniotice ;hidramniosul , bridele amniotice., intoxicatiile profesionale,sarcina depasita produce moartea fetala prin ,senescenta placentara.

-incompatibilitatea de Rh , maladii autoimmune , cum ar fi lupusul eritematos,.

Consecintele mortii fetale intrauterine:

-dupa moartea fatului uterul este mai mult sub influenta progesteronului.in afara de infectie , complicatia redutabila  a retentiei fatului mort este producerea hemoragiei prin aparitia tulburarilor de coagulare.

-hemoragia prin tulburari de coagulare apare de obicei dupa nasteri dificile , cu rupturi importante ale partilor moi , cu extractive laborioasa a placentei . dupa retentive de resturi placentare se impune chiuretajul  uterin . De obicei o nastere in conditii normale nu produce tulburari de coagulare.

-disolutia tesuturilor placentare , fetale si lichidul amniotic pot elibera factori activatori ai coagularii , care oadta ajunsi in circulatia maternal pot declansa cascada coagularii , aceasta trecere devine brutala  in timpul nasterii , ducind in acest moment la drama hemoragiei.

-primele modificari in profilul coagul;arii la o gravid cu retentive de fat mort este o ridicare a produsilor de degradare a fibrinogenului si o scadere a concentratiei fibrinogenului .

Diagnostic:-stabilirea diagnosticului de moarte intrauterine a fatului este importanta pentru a lua masurile corespunzatoare .

-semnele subiective sunt reprezentate de lipsa perceptiei miscarilor active fetele , disparitia tensiunii mamare , prezenta secretiei de colostru (lapte), disparitia varicelor si a modificarilor vasculare de sarcina , pierderea unei usoare secretii sanguinolente  modificate pe cale vaginala.In hipertensiunea indusa de sarcina de multe ori revenirea la normal a tensiunii arteriale corespunde cu moartea fatului .

-la inceput se produce cresterea in volum a uterului apoi csaderea  volumului lui.

-gravida scde in greutate

-pe masura ce se produc modificarile produse de retentia produsului de conceptie in uteriul devine din ce in ce mai moale , iar diferitele parti ale fatului nu mai pot fi deosebite , insusi caraniul fetal devenind foarte moale , lichidul amniotic scade progresiv  si ni acelasi timp plutirea fatului nu se mai simte . Pe masura ce fatul intra in disolutie , palparea fragmentelor osoase  ramase mai rezistente  da impresia de “sac cu nuci”.

- in retentiile foarte vechi uterul  capata o consistent dura si poate sa se confunde cu o tumora fibromatoasa.

 

-bataile corduluin fetal nu se percep

<< Inapoi la lista de articole

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Arad, Str Aurel Vlaicu, 60-68
Reper: stadionul UTA
Tel: 0257 241 837
0731 546 914
Fax: 0257 241 837
Web: ginecologiearad.ro
Facebook: Facebook

Program