GINECOART - Articole

MENOPAUZA



          MENOPAUZA

 

Menopauza inseamna incetarea definitiva a menstruatiei. Se intinde intre perioada de activitate sexuala si  perioada de repaus sexual complet.

Virsta obisnuita a instalarii menopauzei este dificil de apreciat , dar in medie survine intre 45-55 de ani.Menopauza poate surveni insa si precoce , sub 40 de ani sau peste 55 de ani si atunci vorbim de menopauza tardiva.

De obicei menopauza este precedata de o perioada de neregularitati menstruale;aceasta perioada este numita premenopauza care  dureaza 2-4 ani.

1.Menopauza se manifesta prin doua semne functionale:

a.oprirea menstruatiei poate sa se instaleze si brusc , de obicei este precedata de o periaoada de neregularitati menstruale, in care polimenoreea (menstruatie abundenta) alterneaza cu amenoreea(lipsa menstruatiei).Uneori , o ultima menstruatie pote aparea la citeva luni dupa oprirea ciclului , fiind necesar un an pentru a confirma diagnosticul de menopauza.

b. valurile de caldura (bufeurile ) survin atit ziua cit si noaptea. Bufeurile pot fi insotite  si de tulburari neurovegetative , parestezii ale membrelor , crampe ,cefalee, vertij , anxietate.

2.Examenul obiectiv evidentiaza la nivelul aparatului genital (vulva , uter si sini) cit si la nivelul intregului organism semne care traduc scaderea nivelului de estrogeni .

Pentru ca menopauza este si virsta bolii canceroase , este necesar un examen minutios , pentru a depista eventualii factori de risc , in special pentru cancerul de sin.Este necesara examinarea sinilor , dar totodata se vor examina si vulva si perineul  , precum si colul .

Manifestarile patologice ale menopauzei:

1.Hemoragiile uterine –survin inainte de menopauza .Acestea sint menstruatii anormale , abundente si prelungite .Simptom de mare valoare si sinonim cu cancerul ,pina la proba contrarie,hemoragia uterina necesita o serie de investigatii suplimentare , mai ales in caz de obezitate , diabet sau tensiune arteriala si antecedente familial de cancer uterin si anume:-biopsie de endometru

                                                                                          -examen PAP

                                                                                           -eventual o histerosalpingografie  pentru a elimina sau confirma un cancer de endometru

2.Tulburarile pelviene-modificarile statisticii pelviene

                              -incontineneta urinara

                          -atrofia uro-genitala :atrofia vulvara , insotita de prurit  , atrofia vaginala (cauza fiind carenta estrogenica dar si lipsa contactului sexual)

Uterul scade in volum , de asemenea are loc o involutie a uretrei si a vezicii urinare  , cu fenomene de cistita atrofica , care nu sint decit cistalgii , cu urini clare , in care tratamentul cu antibiotice  este insufcient.

3.Manifestarile generale :-tulburari metabolice si endocrine –perturbarea metabolismului lipidic ,obezitate ,modificari ale tiroidei, hirsutism.

     -tulburari cardiovasculare-HTA,ateroscleroza coronariana.Apare riscul de infarct miocardic , dar tratamentul cu estrogeni scade la jumatate  riscul cardiopatiilor la femeie.

     -tulburari ale metabolismului fosfo-calcic-tulburari reumatologice –osteoporoza .Prin investigatii radiologice de masurare a densitatii osoase ,se poate aprecia pierderea osoasa a fiecarei femei.

     -modificari cutanate-pielea  devine plisata isi pierde elasticitatea , scade grosimea epidermei si fibrele elastic dispar ,aparind riduri.Sinii descresc in volum  si se produce o involutie a grasimii acestora.

      -tulburari neuro-psihice-43% dintre femeile la menopauza se pling de oboseala , 30% de depresie psihica , 32% de insomnii – tulburari care duc la modificari de comportament.

Tratamentul menopauzei:-menopauza nu trebuie considerate o fatalitate  , ci o peroada de durata lunga , care comporta in timp grave consecinte.Medicului ii revine un rol important  , trebuind sa informeze femeile  asupra acestei perioade , care trbuie privita ca un fenomen natural.

1.tratamentul  menopauzei este in primul rind substitutive, deci hormonal.Asupra  necesitatii tratamentului in menopauza , astazi nu mai este nici un dubiu , singura problema care se pune este : cum se trateaza menopauza .Anamneza , un examen mamar minutios si mamografia  vor permite  stabilirea contraindicatiilor hormonoterapiei nu numai la femeile cu antecedente personale de cancer de sin , dar si la cele din categoria de risc crescut  de neoplasm  mamar (mastoze , noduli , antecedente familial de cancer la sin).De asemenea  antecedentele  precum si examenul clinic si examenele biologice curente  vor permite depistarea eventualelor contraindicatii legate de starea uterului , starea cardiovasculara  sau o patologie cronica evolutiva .Tratamentul hormonal de substitutie face o profilaxie a osteoporozei , crescind densitatea osoasa si o profilaxie a bolilor cardiovasculare.

Tratamentul hormonal impune o atenta supraveghere anuala clinica si biologica , la fel si o mamografie , inaintea inceperii tratamentului.

2. tratamentul hormonal este completat cu :- sedative central nehipnotice (hipotensoare minore , medicamentatie antimigrenoasa)

                                         -venotonice ,hemostatice,(calciu , vitamina k)

                                          -psihoterapie, repaus , regim igieno-dietetic , evitarea stresului.

 

Tratamentul local , estrogenic este util in tulburarile trofice vulvare si vaginale, de preferinta cu estriol ,fractiune estrogenica necancerigena , folosit  in preparate sub forma de ovule vaginale.

<< Inapoi la lista de articole

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Arad, Str Aurel Vlaicu, 60-68
Reper: stadionul UTA
Tel: 0257 241 837
0731 546 914
Fax: 0257 241 837
Web: ginecologiearad.ro
Facebook: Facebook

Program