GINECOART - Articole

INSPECTIA SINILORINSPECTIA  SINILOR

 

In inspectia sinilor primul timp al examenului clinic necesita o buna iluminare.

Inspsectia se va efectua in ortostatism (in picioare ) si in pozitie sezinda , initial cu bratele pe solduri si apoi cu ele pe ceafa sau intinse deasupra capului.Se va acorda o atentie deosebita simetriei,aspectului exterior , starii areolei si mamelonului si retractia pielii.Comparativ se va observa  conturul sinilor si volumul ambilor  ,de asemenea se vor observa anomaliile de forma asimetria , cresterea  in dimensiuni a unui sin , existent de depresiuni exterioare sau de proeminente anormale.

Starea tegumentelor si aspectul exterior au o mare importanta observindu –se culoarea (roseate sau eritem ), dilatarea venelor subcutanate si edemul.

La nivelul areolei si a mamelonului  se pot evidentia:scurgere , anomalii se forma si volum ,ulceratii si retractia pielii.

Inspectia regiunilor axilare este necesara pentru a descoperi  existenta unei eventuale adenopatii  sau a unui edem.

PALPAREA   SINILOR

-constitue cea mai important ametoda clinica pentru stabilirea diagnostucului de cancer mamar.

-pentru  palparea sinilor femeia va sta in pozitie sezinda sin in pozitie culcata . In ambele cazuri , se face mai intii examenul cu bratele intinnse pe linga corp , apoi cu bratele ridicate si asezate pe cap.

-palparea se executa cu mina intinsa si cu degetele apropiate , palpind sinul in intregime , de la ster n pina la marginea anterioara  si de la clavicula pina la santul submamar, folosind mina stinga pentru jumatatea dreapta,si mana dreapta ptr  jumatatea stg.

 

Este indicat un control la 6 luni la medic sau macar anual.

<< Inapoi la lista de articole

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Arad, Str Aurel Vlaicu, 60-68
Reper: stadionul UTA
Tel: 0257 241 837
0731 546 914
Fax: 0257 241 837
Web: ginecologiearad.ro
Facebook: Facebook

Program