GINECOART - Articole

INCONTINENTA DE URINA LA EFORT IUEINCONTINENTA  DE  URINA  LA EFORT (IUE)

 

IU Eeste frecvent asociata cu prolapsul genital , dar nu au intre ele decit o etiologie comuna , traumatismul obstetrical, neexistind o cauzalitate directa intre prolaps si IUE.

Elementul mecanic de modificare a raporturilor uretro-vezicale este de prima importanta ;caderea jonctiunii uretro-vezicale , cu plasarea ei la nivelul cel mai decliv al vezicii.

In etiologia IUE nu va fi neglijat nici elemental vasomotor si hormonal , IUE aparand sau agravindu-se dupa menopauza , pentru rolul factorului pledind si variatiile tulburarile de incontinenta care coexista cu perioadele menstruale.

IUE este definita ca o pierdere involuntara de urina prin uretra normala , in afara mictiunilor , chiar si in decubit dorsal , sub efectul oricarui efort.

Cantitatea de urina este redusa doar la citeva picaturi , iar piederea de urina este concomitenta cu efortul , elemente importante de diagnostic.

In diagnosticul IUE o anamneza corecta are o importanta , trebuie notate:

   -virsta

  -antecedente heredocolaterale , ginecologice, uretrale;

   -istoricul modului de instalare a IUE: daca este temporara , permanenta , insotita de alte manifestari urinare ca:disuria , mictiunea imperioasa , daca apare la frig.

In cadrul examenului general , pe aparate , examenul neurologic este foarte important  pentru evidentierea unor cauze neurogene ale tulburarilor urinare ca si examenul psihiatric , uneori un fond nevrotic , tulburarile de comportament sau starile depresive  putind fi la originea tulburarilor urinare.

Examenul ginecologic va fi complet si atent , incepind cu inspectia organelor genital eexterne :

         -prezenta dehiscentei vulvare

         -prezenta rupturilor vechi de perineu , a ci9storectocelului

La examenul cu valve se pot evidentii vaginale , cicatrici ale colului uterin .

 

Tratamentul IUE: obiectivul tratamentului chirurgical al IUE este ridicarea vezicii si uretrei proximale la nivelul pozitiei anatomice initiale .

<< Inapoi la lista de articole

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Arad, Str Aurel Vlaicu, 60-68
Reper: stadionul UTA
Tel: 0257 241 837
0731 546 914
Fax: 0257 241 837
Web: ginecologiearad.ro
Facebook: Facebook

Program