GINECOART - Articole

CHORIOCARCINOMUL



CHORIOCARCINOMUL

 

-mai mult de jumatate din totalitate choriocarcinoamelor  sunt precedate de mola

-evolutia si prognosticul sunt mai grave la choriocarcinoamele care survin dupa avort sau nastere normala decit postmolar , prin necunoasterea sau cunoasterea tardiva a degenerescentei chorioepiteliomatoase in primele doua situatii.

Diagnostic clinic:-simptomatologia este la inceput saraca , se suspecteaza degenerescenta maligna cind , mai ales dupa mola (mai rar dupa avort sau nastere normala ) , continua singerari neregulate , minime prelungite .

-starea generala se altereaza progresiv , pot aparea tuse cu hemoptizii.

-simptomatologia locala este saraca .

-la examenul genital colul este violaceu , moale , uterul fiind usor marit de volum

-tumora creste in cavitatea uterina invadeaza peretele uterin inaintind catre cavitatea peritoneala . Metastazele pulmonare (decelabile radiologic) si vulvo-vaginale (sub forma de formatiuni violacee singerinde )sunt precoce si uneori atrag primele asupra existentei chorioepiteliomului.

Evolutia :-choriocarcinomul este una dintre tumorile cu un inalt potential malign si o mare si precoce proprietate invaziva  si metastazanta .

-cele mai frecvente metastaze sunt cele pulmonare , vulvo-vaginale , cerebrale hepatice.

Metastazele pot surveni insa foarte tardiv , la citiva ani dupa rezolvarea tumorii gestationale trofoblastice.

Monitorizare tumorilor gestationale trofoblastice:

-orice pacienta trebuie tinuta sub observatie dupa evacuarea unei mole .

-o metoda pertineneta de detectare a activitatii trofoblastice persistente este  masurarea concentratiei  gonadotrofinelor saptaminal   pina la negativarea testelor , apoi la o luna pina la implinirea unui an .In cel de al diolea an de evoluitie favorabila dozarile se vor efectua la aproximativ 3 luni.

Tratament :

-tratamentul tumorilor trofoblastice gestationale este diferentiat in functie de natura si grupa de risc in care se incadreaza , mergind de la simpla evacuare la tratament monochimioterapic sau plurichimioterapic , chirurgia radicala, radioterapia si imunoterapia .

 

-oricare ar fi tipul histologic al tumorii , orice tratament trebuie precedat de un bilant clinic si biologic ci mai larg.

<< Inapoi la lista de articole

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Arad, Str Aurel Vlaicu, 60-68
Reper: stadionul UTA
Tel: 0257 241 837
0731 546 914
Fax: 0257 241 837
Web: ginecologiearad.ro
Facebook: Facebook

Program