GINECOART - Articole

CANCERUL OVARIAN



         CANCERUL  OVARIAN

 

Cancerul de ovar este cea mai mare provocare clinica si chirurgicala  pentru medicul ginecolog.In 2/3 dintre cazuri pacientele se prezinta la medic in stadiul avansat de boala deoarece cancerul de ovar este asimptomatic.

Virsta medie de aparitie a cancerului de ovar este de 50-60 de ani .

ETIOLOGIA-este necunoscuta ;dar exista unii factori posibili implicatI in etiologia cancerului de ovar.

    1.factori hormonali-multiparitatea ,virsta tinara, prima nastere pare sa protejeze impotriva cancerului de ovar , de asemenea si utilizarea contraceptivelor orale.

  2. factorul genetic-riscul dezvoltarii unui cancer ovarian epitelial este mare in prezenta unui istoric familial de cancer ovarian si depinde de numarul rudelor de gardul intai sau doi care au istoric de cancer ovarian .

    3.factorii de  mediu – poluarea atmosferei , a apei , si a alimentelor  pare sa aiba un rol in etiologia cancerului  de ovar.

           -dieta bogata in grasimi , consumul de alcool si fumatul .

          -talcul de pe condoame si diafragme pare sa aiba un rol cancerigen.

DIAGNOSTIC-diagnosticul precoce al cancerului de ovar este dificil de facut , deoarece nu exista metode simple neinvazive ,ieftine si de depistare in masa la populatia feminine cu risc si pentru ca are un debut  si o evolutie spre fazele avansate asimptomatice cu simptomatologie stearsa sau confuza.

Diagnosticul clinic-tumorile de ovar sunt in faza initiala asimptomatice sau cu o etiologie confuza .

      1.tulburari digestive-dureri vaginale, mai ales postprandiale in abdomenul inferior , senzatie de plenitudine,flatulenta ,tulburari  dispeptice , constipatie.

DE ACEEA MEDICII DE FAMILIE , IN PREZENTA UNOR SIMPTOME DIGESTIVE SUGESTIVE SI PENTRU UN CANCER OVARIAN ,INAINTE DE A APLICA TRATAMENTUL MEDICAMENTOS PENTRU TULBURARI DISPEPTICE ESTE ABSOLUT NECESAR SA SOLICITE SI UN EXAMEN GINECOLOGIC.

     2.cresterea de volum a abdomenului-este de obicei un semn tardiv ,desi unele tumori benigne pot fi gigante si unele carcinoame abia palpabile.

     3. tulburarile de ciclu menstrual – pot fi generate de secretia de hormoni  .

     4. tulburarile urinare –pot aparea prin compresiune sau prin invazia tumorala a vezicii , dar acestea sunt semne tardive.

     5. slabirea progresiva –se observa in stadiile avansate .

Examenul obiectiv general si examenul local al abdomenului - in formele avansate se evidentiaza tumora abdominala si ascita.

Tactul vaginal este de mare valoare –orice ovar palapbil la femeia in menopauza sau orice formatiune de peste 6 cm la femeia adulta care este persistenta sau in crestere  la doua examinari successive necesita clarificarea diagnosticului.

DIAGNOSTICUL  PARACLINIC

1.examenele de laborator de rutina nu au mare valoare.Se constata o crestere a VSH-ului si a proteinei C reactive.

-determinarea antigenului CA 125 are valoare mai ales in monitorizarea postoperatorie si a tratamentului cu citostatice . Valori de peste 35U/ml sunt considerate pozitive.

-detreminarile antigenului CA 125 la pacientele cu cancere de ovar avansate supuse chimioterapiei au arata ca in caz de raspuns favorabil la citostatice , valorile antigenului se negativeaza dupa 3 luni.

2. examenele radiologice sunt necesare si cuprind :-radiografia abdominal pe gol –pote da indicatii asupra ascitei sau a ocluziei intestinale associate.

              -radiografia pulmonara 

              -urografia

               -limfangiografia

3.examenul ecografic-are mare  importanta si poate diferentia o tumora maligna de una benigna .

4. tomografia computerizata –evidentiaza metastazele hepatice , epiploice si retroperitoneale.

5.rezonanta magnetica nucleara –deschide perspective in diagnosticul precoce al cancerului de ovar.

6.laparascopia

7.laparatomia exploratory-rezolva incertitudinile de diagnostic.

TRATAMENT

-A. stadiile Ia si Ib(gradul I de diferentiere)—tratamentul primar esta chirurgical si consta in histerectomie totala cu anexectomie bilateral si stadializare chirurgicala fara tratament suplimentar chimic si radioterapic.

-la femeile care isi mai doresc  copii se poate face ovarectomie unilaterala , cu monitorizarea atenta a pacientei prin examen gynecologic periodic  si determinarea antigenului CA 125 si prin completarea interventiei chirurgicale dupa realizarea numarului de copii doriti.

B.stadiile 1a si 1b (gradul 2 si 3) si stadiul 1c-tratamentului chirurgical I se adauga un tratament additional care consta in chimioterapie si radioterapie.

C.stadiile II,III si IV-tratmentul stadiilor avansate de cancer ovarian este acelasi in functie de extensia bolii si de starea generala a femeii .

PROGNOSTICUL

-factorii cei mai important sunt :

1.-stadiul bolii la initierea tratmentului-supravietuirea la 5 ani este de 90% pentru pacientele cu stadiul 1 de boala si intre 40 si 60% pentru stadiul 2, iar pentru stadiul 3 rata de supravietuire este de 15% , si sub 5% pentru stadiul 4.

                        2. gradingul histologic

                         3.tumora reziduala

                    

 

                         -

<< Inapoi la lista de articole

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Arad, Str Aurel Vlaicu, 60-68
Reper: stadionul UTA
Tel: 0257 241 837
0731 546 914
Fax: 0257 241 837
Web: ginecologiearad.ro
Facebook: Facebook

Program