GINECOART - Articole

CANCERUL DE CORP UTERIN



CANCERUL DE CORP UTERIN

 

Cancerul de corp uterin este cancerul mucoasei cavitatii uterine .

ETIOLOGIE:

-reprezinta 2-5% din totalul tumorilor maligne.

a. virsta-in cele mai multe cazuri apare dupa menopauza , este un cancer al femeii  in virsta. Formele care apar in premenopauza  sunt cele mai maligne din cauza unei reactivitati proliferative locale mai intense.

b.factorii ereditari-exista o relatie directa intre factorii ereditari  genetic si cancerul de corp uterin, se pare ca exista o tulburare endocrina mostenita care ar determina modificari constitutionale care predispun la obezitate , diabet  si hipertensiune arteriala.Neoplasmul uterin se dezvolta pe un teren particular in care obezitatea , diabetul si HTA   se observa frecvent.

c. obezitatea –ar avea un rol important in aparitia cancerului uterin, se considera ca la menopauza estradiolul de origine ovariana este inlocuit cu cel elaborat de tesutul grasos , cantitatea produsa fiind proportionala cu greutatea corpului.

d.factorul alimentar-o alimentatie bogata in proteine si grasimi alimentare creste incidenta aparitiei cancerului uterin.

e. iradierea pelvisului –este un alt factor favorizant  , lucru observant la femeile tratate prin iradiere pentru singerari uterine care au contractat ulterior un cancer de col uterin.

F. absenta sarcinilo – sterilitatea este un alt factor favorizant . numeroase cercetari au dovedit legatura dintre sterilitate si cancerul de corp uterin , ambele avind o actiune prelungita a estrogenilor prin absenta ovulatiei datorita hiperestrogeniei .

g.hiperestrogenia –pentru rolul estrogenilor in geneza cancerului endouterin pledeaza mai multe argument:-existenta cancerului de endometru insotit de tumori de ovar estrogenosecretante.

                    -coexistenta  cancerului de endometru cu un fibrom  uterin

                    -cancerul de endometru este mai rar  la femeia castrata .

                     - frecventa mai mare a cancerului de endometru la femeile cu o menopauza tardiva .

DIAGNOSTICUL  CLINIC SI PARACLINIC AL CANCERULUIDE CORP UTERIN

-A. anamneza si examenul clinic pot aduce elemente importante in diagnostic  prin decelarea factorilor de risc.(obezitate , HTA, diabet zaharat , sterilitate , tulburari de ovulatie ).

-in sfera genitala , simptomul principal este metroragia, , care este minima , izolata , repetata.-aparitia metroragiei  in postmenopauza  atrage atentia asupra eventualitatii unui cancer de endometru.

- alte simptome sunt leucoreea de obicei fetida  si durerea care apare mai ales in stadiile avansate ale bolii.

-exmenul cu valve evidentiaza un col curat, fara leziuni ceea ce orienteaza atentis spre corpul uterin care la tactul vaginal este  de volum normal in fazele initiale ale bolii si crescut de volum in stadiile avansate.

- examenul  citologic al secretiei vaginale nu da aceleasi rezultate ca in depistarea cancerului de coluterin , fiin util doar in aproximativ 65% din cazuri..

-examenul citologic al secretiilor aspirate din cavitatea uterine pote fi revelator , crescind acuratetea rezultatelor..

-diagnosticul de certitudine este stabilit  de chiuretajul  biopsic urmat de examenul histopatologic care consta in prezenta atipiilor celulare.

Diagnosticul diferential  trebuie facut cu un fibrom , cu un polip uterin , cu metroragiile functionale de premenopauza , examenul histopatologic trasind diagnosticul.

Evolutia cancerului de corp uterin este de obicei lenta , rareori are o evolutie rapida. Netratat  , duce in final la metastaze  la distanta.

TRATAMENTUL – tratamentul profilactic consta in evitarea estrogenoterapiei in doze mari , depistarea precoce a factorilor de risc si tartarea afectiunilor constante (obezitate, hemoragii uterine disfunctionale .-tratamentul curative-cancerul de corp uterin beneficiaza astazi de un tratament complet:chirurgical, radioterapic, hormonal ,chimioterapic.

 

In stadiile initiale ale bolii , vindecarile peste cinci ani ating un procent de 75%, ceea ce accentueaza necesitatea  unui diagnostic precoce  si a unui tratament complex , iar recidivele  se cifreaza la 10 % din cazuri.

<< Inapoi la lista de articole

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Arad, Str Aurel Vlaicu, 60-68
Reper: stadionul UTA
Tel: 0257 241 837
0731 546 914
Fax: 0257 241 837
Web: ginecologiearad.ro
Facebook: Facebook

Program