GINECOART - Articole

AUTOEXAMINAREA SINILORAUTOEXAMINAREA    SINILOR

In depistarea precoce a cancerului de sin , femeile pot avea o contributie importanta prin observarea atenta si periodica , avind posibilitatea de a depista singure  eventualele modificari aparute  la nivelul sinilor.

Femeia trebuie sa –si stabileasca un program regulat de examinare lunara a sinului; este recomandat ca autoexaminarea sa se faca imediat dupa menstruatie., deoarece examinarea in timpul menstruatiei poate fi nesatisfacatoare , din cauza modificarilor  temporare in consistenta si sensibilitate sau in aceeasi saptamina din luna la femeile in menopauza.

Femeia va merge la medic imediat ce descopera o formatiune tumorala ; palparea  atenta  sinilor poate depista nodule mici  care traduc modificarile precoce date de un proces  neoplazic; de asemenea ingrosarea sau retractia mamelonului , impastarea sau schimbarea consistentei , modificarea simetriei sinilor sau o eventual scurgere din mamelon sint simptome care trebuie sa alerteze femeia.

Autoexaminarea lunara se efectueaza in fata oglinzii cu miinile pe solduri  observind orice modificarea la nivelul sinilor. Femeia isi va schimba pozitia  capului si bratelor ,modificarile sinilor fiind astfel mai evidente.

-a.femeia va sta in picioare , in fata oglinzii ,cu bratele in jos

-b.femeia se apleaca apoi in  fata , prin inclinarea de la mijloc , pozitie in care sinii , atirnind departe de corp si o  eventuala retractie sau neregularitate , invizibila anterior , devine evidenta.

-c.femaia ridica apoi bratele si  apasa ceafa cu miinile

-d.femeia va apasacu putere miinile  pe solduri , incordindu-si muschii pectorali si ai bratelor .

In continuare femeia se aseaza indecubit dorsal , intinsa pe pat cu o perna sub umeri ; bratul din partea  sinului ce urmeaza a fi controlat il va tine sub cap , palparea facindu-se cu mina din partea opusa.Palparea trebuie facuta cu blindete si grija , cu palma intinsa si degetele lipite  si nu cu virful acestora .Prin palpare se va cauta prezenta unor eventuali  noduli , o modificare de consistenta a sinului sau prezenta ganglionilor mariti la nivelul axilei.

Palparea se face in urmatoarea ordine:

1.se ridica mina stinga  deasupra capului , iar cu mina dreapta se palpeaza jumatatea interna a sinului sting de sus in jos si de la mamelon spre stern.

2.se palpeaza jumatatea externa de jos in sus si de la mamelon spre partea laterala a toracelui .

3.se palpeaza cu mare atentie zona axilara .

4.se repeta aceeasi manevra pentru sinul si axila dreapta , folosind pentru palpare mina stinga.

 

Executata corect  , si numai daca este folosita regulat , autoexaminarea da rezultate foarte bune , fiind popularizata ca mijloc eficace de depistare precoce a cancerului de sin.

<< Inapoi la lista de articole

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Arad, Str Aurel Vlaicu, 60-68
Reper: stadionul UTA
Tel: 0257 241 837
0731 546 914
Fax: 0257 241 837
Web: ginecologiearad.ro
Facebook: Facebook

Program