CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

26

May

Laserul solutia miraculoasa pentru vederea ta

, OFTALMO LASER


Interventiile chirurgicale cu laser pentru corectarea viciilor de refractie au devenit in ultimii ani foarte populare. Aceste operatii ofera posibilitatea purtatorilor de ochelari de a vedea lumea fata in fata, fara a se mai ascunde in spatele lentilelor si, se pare, prezinta un risc minim si un confort sporit. Cine ar pierde o asemenea ocazie, mai ales in Romania, unde pretul lor este accesibil (comparativ cu tari din Uniunea Europeana)?

Ce spune specialistul?
Dr. Hassan Ziad, director medical al Clinicii de Oftalmologie Oftalmo Laser SRL,specialist in chirurgie refractiva precizeaza ca viciile refractive corectate cu ajutorul operatiei cu laser includ:

- miopia,hipermetropiasiastigmatismul;
Miopia de pana la -6 D (dioptrii) se poate reduce prin operatii cu laser cu o mare exactitate si cu mai putina precizie pana la -12 D. Hipermetropia se corecteaza prin laser cu destula precizie pana la 5-6 D, in timp ce astigmatismele de 3 - 5 D se pot, de asemenea, corecta.

Ce tipuri de operatii exista ?

Fotokeratectomia refractiva(PRK, photorefractive keratectomy) se bazeaza pe fotoablatia tesutului cornean anterior in zona optica, respectiv se realizeaza o remodelare a suprafetei corneene de ordinul micronilor. Efectul corector se bazeaza pe aplatizarea curburii anterioare a corneei. Aproximativ 10 micrometri din ablatie corecteaza o dioptrie a miopiei. Hipermetropia se corecteaza prin ablatia periferica. Pentru corectia astigmatismelor, profunzimea ablatiilor poate fi asimetrica si depinde de meridianul pe care dorim sa-l aplatizam. Laserul se aplica numai pe partea anterioara a corneei timp de 30-60 secunde.

Este cel mai des folosită tehnică pentru corectarea viciilor de refracţie.

LASEK(Laser assisted subepithelial keratectomy) seamana cu Fotokeratectomia refractiva, dar este mai bine bine tolerata.

LASIK(laser in situ keratomileusis) este cel mai raspandit tip de chirurgie refractiva, folosindu-se pentru corectarea viciilor de refractie. Este o autogrefa refractiva, lamelara, ce permite corectia prin aplatizarea curburii corneene anterioare.
Se realizeaza o keratectomie lamelara (indepartarea straturilor anterioare ale corneei). Se indeparteaza de pe fata profunda a grefonului obtinut o lentila. Dupa rezectia tisulara dorita, grefonul se repune la loc. Prezinta, se pare, mai multe riscuri decat PRK sau Lasek. In acelasi timp, pacientii operati prin aceasta metoda pot vedea destul de bine la scurt timp dupa operatie, astfel incat pot sofa.

Toate cele trei tipuri de operatie se realizeaza in ambulator, cu anestezie topica (picaturi in ochi).Cu una sau doua saptamani inainte de operatie, se vor face diverse masuratori (autorefractometrie, keratometrie, topografie corneeana etc.).

Persoanele care au purtat lentile de contact moi vor intrerupe portul lor cu una sau doua saptamani inainte de operatie, iar cei ce au purtat lentile de contact rigide mai mult.

Poti apela la o astfel de interventie daca:
- ai varsta de peste 18 ani - cand refractia oculara devine stabila, mai ales in cazul miopiilor;

- daca nu ai alte afectiuni ale ochilor;

- daca nu ai alte afectiuni sistemice (reumatism articular acut, diabet zaharat, LES, leucemie, limfoame sau alte

neoplazii, etc.);


Intrebari frecvente

Operatia cu laser este dureroasa?
In timpul operatiei vei avea un mic disconfort (daca nu chiar deloc), deoarece ochiul este anesteziat prin picaturi. Dupa ce efectul anesteziei se duce, disconfortul resimtit variaza de la pacient la pacient.

Cand ma voi putea intoarce la lucru?
Majoritatea oamenilor se pot intoarce la lucru in cateva zile sau pana la 7-10 zile de la efectuarea operatiei.

Cat dureaza tratamentul?Operatia in sine dureaza cateva minute, in functie de nivelul de corectare a viciilor de refractie. Pacientul pleaca acasa dupa aproximativ 30 de minute. In mod normal, va observa o imbunatatire a vederii in trei pana la cinci zile de la interventie, insa recuperarea postoperatorie totala este variabila: doua saptamani pana la sase luni.
Este tratamentul permanent?
Pe termen lung, in majoritatea cazurilor, evolutia postoperatorie este favorabila in 98% din cazuri.
Ce trebuie si ce nu trebuie sa fac dupa operatie?
Pacientii vor purta ochelari de soare pentru protectie si vor urma tratament cu picaturi. In prima luna pacientii vor evita frecarea ochilor, expunerea la soare, aburi, fum, machiaj si efort fizic excesiv.

Atentie!Acuitatea vizuala obtinuta postoperator nu va depasi acuitatea vizuala maxima ce poate fi obtinuta cu ochelarii cei mai buni.



<< Inapoi la lista de articole