10
DecBOALA HEMOROIDALĂ
DR. CIURTIN HORIA DAN, Medic Primar, Medical Enterprises SRL
Hemoroizii reprezintă dilataţii varicoase la nivelul canalului anal.
Clasificarea hemoroizilor: hemoroizi interni, externi, micşti.
Hemoroizii interni se clasifică în patru grade:
gradul I - hemoroizi care sângerează dar nu prolabează,
gradul II - sângerează şi prolabează dar se reduc spontan,
gradul III - sângerează şi prolabează dar pot fi reduşi manual,
gradul IV - prolaps permanent şi nu pot fi reduşi manual.
Hemoroizii externi sunt dezvoltaţi din plexul hemoroidal inferior, mult mai bogaţi în ţesut conjuctiv raportaţi la cei interni şi se transborează mai frecvent.
Manifestările clinice ale hemoroizilor interni sunt reprezentate de:
- sângerare minoră la început, ulterior devine mai frecventă, se produce după defecaţie, iar sângele rămîne la suprafaţa fecalelor neamestecându-se cu acestea,
- scurgerile patologice sunt reprezentate de secreţii sero-mucoase sau sero-purulente,
- prolaps mucos temporar, reductibil sau ireductibil, mai ales în trombozele hemoroidale,
- manifestări dureroase care constau în senzaţie de greutate anală, evacuarea incompletă a materiilor fecale din canalul anal, prezenţa durerii în regiunea anală.
Hemoroizii externi au o manifestare clinică mai săracă decât cei interni aceasta rezumându-se la senzaţii dureroase în timpul defecaţiei, prurit anal (mâncărime) şi prezenţa dilataţiilor varicoase, palpabile în afara limitei cutaneo-mucoase. Complicaţia cea mai frecventă a acestora o reprezintă tromboza hemoroidală externă, însoţită de o durere spontană severă şi posibile complicaţii cum ar fi ?fistulizarea? (ruperea) ....... sau complicaţii septice.
Tratamentul hemoroizilor
- terapie medicală – prin administrarea unei diete adecvate bogată în celuloză, tratament local (creme, unguente)
- tratamentul prin ligaturi cu inele (Rubber Band Ligation) care pot fi aplicate hemoroizilor din stadiile I – III, chiar si IV
- scleroterapia hemoroizilor
- coagulare cu raze infraroşii (IRC – Infrared photocoagulation)
- hemoroidectomia, tehnici chirurgicale Langenbeck, Whitead – Vercercu, Milligan – Morjan
- tratamentul particular al trombozei hemoroidale
Experienţa noastră in Clinica Proctoline, filiala Oradea, pe un număr de 2 600 pacienţi ne îndreptăţeşte să opinăm pentru ligatura cu inele a hemoroizilor, (un număr de minimum 12 – 15 inele) pentru a rezolva cît mai complet dilataţiile varicoase de la nivelul canalului anal. Ca metode adjuvante pe lângă RBL (rubber band ligation) am mai folosit fotocoagularea cu raze infraroşii şi tratamentul topic local cu unguente ale clinicii, având rezultate foarte bune. Menţionăm că la aproximativ 25% din cazuri boala hemoroidală este însoţită de fisură anală, ceea ce implică un management diferit faţă de hemoroizii simpli. La un număr de aproximativ 150 pacienţi a fost necesară rezolvarea chirurgicală a hemoroizilor externi sau au apărut complicaţii cu tromboză hemoroidală externă.
În concluzie boala hemoroidală prin incidenţa crescută a acesteia implică o abordare complexă modernă şi neinvazivă, fără ca pacientul să fie scos din ritmul său zilnic. Metoda noastră (RBL+tratament topic+IRC) ne îndreptăţeş-te în a trage concluzia că acest management al bolii hemoroidale este cel mai indicat pentru pacienţi.
DR. CIURTIN DAN
medic primar chirurg
doctor în ştiinţe medicale
şef lucrări chirurgie