Clinica Life Rehab - Articole

Terapia Yumeiho



 

Terapia Yumeiho

 

 

 

YUMEIHO® este o metoda terapeutica bazata pe actiuni manuale efectuate asupra intregului corp uman in vederea pastrarii sau ameliorarii starii de sanatate; cuprinde circa 100 de manevre care se efectueaza asupra intregului corp al pacientului.

 

Este cunoscuta si sub denumirea de “Metoda de îndreptare a coxalelor, masaj si presopunctura” sau “Masaj special Oriental Saionji”, insa denumirea originala este TERAPIA YUMEIHO®.

 

TERAPIA YUMEIHO®consta in aplicarea metodica a unui ansamblu complex de procedee manuale si exercitii fizice in scopul restabilirii echilibrului functional al organismului uman, astfel fiind eliminate sau ameliorate o gama variata de tulburari care pot genera atat imbolnaviri acute cat si suferinte cronice.

 

Desi este o metoda conceputa pentru a fi aplicata preponderent in scop preventiv se numeste totusi terapie Yumeiho deoarece telul principal al acesteia este tratarea sau diminuarea cauzelor tulburarilor functionale care, in timp, pot genera suferinte cronice. De asemenea terapia Yumeiho poate fi aplicata si in scopul prevenirii sau incetinirii evolutiei suferintelor deja prezente.

 

Procedeele terapeutice manuale, aplicate in scop profilactic sau corectiv in cadrul terapiei Yumeiho, constau in: tehnici de manipulare osteo-articulare si gimnastica mio-articulara pasiva; procedee de puncto-terapie (in principiu similare celor utilizate in presopunctura si reflexoterapie); tehnici si procedee speciale de masaj; elemente de stretching (intinderi, elongatii); metode decorectare respectiv echilibrare a posturii, ale mersului si staticii; exercitii de optimizare a biomecanicii aparatului locomotor, etc.Exercitiile fizice practicate in cadrul terapiei yumeiho constau in: gimnastica speciala numita YUMEIHO TAISO, insotita de tehnici de respiratie, metode de relaxare, etc.

 

Scurt istoric

 

Tehnicile si procedeele speciale de masaj precum si celelalte aplicatii terapeutice manuale incluse in practica Yumeiho deriva din elemente ale medicinei traditionale chineze si japoneze, cum ar fi practica ancestrala Zheng Ti Fa (aplicatii terapeutice manuale practicate in cadrul cunoscutei manastiri SHAOLIN). Parte din aceste metode terapeutice au fost aduse in Japonia in anul 1948 de catre maestrul japonez SHUICHI OHNO HIDEGATSU.

 

Dl. dr. MASAYUKI SAIONJI, elev al maestrului OHNO, a studiat peste 20 de ani diverse practici terapeutice traditionale extrem orientale. In consecinta sistematizarii si perfectionarii acestora a conceputTERAPIA YUMEIHO®( numele complet fiind:KOTSUBAN YUMEIHO TAISOsauYUMEIHO-DO).

 

Maestrul dr. Saionji Masayuki este considerat fondatorul terapiei Yumeiho.

 

TERAPIA YUMEIHO®este raspandita la nivel mondial prin intermediul INSTITUTULUI INTERNATIONAL DE MEDICINA PREVENTIVA PRACTICA din TOKYO – JAPONIA.

 

TERAPIA YUMEIHO®se practica in peste 30 de tari, in cadrul a diverse centre medicale, cabinete private, clinici, centre de recuperare medicala sau institutii de cercetare medicala in care experienta clinica si investigatiile efectuate prin metode stiintifice au dovedit complexitatea si multitudinea efectelor benefice ale terapiei.

 

Principii teoretice

 

Există o strânsa interdependenţă intre starea de sănătate a coloanei vertebrale si cea a intregului corp uman.

 

Poziţia dominantă a centrului de greutate al corpului poate influenţa starea de sănătate in mod direct prin solicitări anormale ale articulaţiilor, muşchilor, etc., si indirect prin tulburările induse la nivelul coloanei vertebrale – cifoze, scolioze, hiper/hipo lordoze, artroză vertebrală, discopatii, etc.

 

Starea articulaţiilor centurii pelviene (sacro-iliacă, coxo-femurală) afectează coloana vertebrală si pozitionarea dominantă a centrului de greutate al corpului. Astfel pe langă suferinţa prezentă la nivelul centurii pelviene se vor induce si tulburări funcţionale la nivelul intregului organism. Aceste tulburări funcţionale generează, in timp, suferinţe cronice ale aparatului locomotor,inclusiv imbolnăviri grave ale organelor interne, sistemului nervos si aparatului circulator.

 

Asimetriile oaselor coxale (ale bazinului) respectiv anomaliile de poziţie ale centrului de greutate pot induce modificări vizibile la nivelul intregului organism: faţa asimetrică, membrele inferioare si superioare asimetrice, torace asimetric, suferinţe care apar dominant pe o parte a corpului, etc.

 

Activitatea sistemului nervos vegetativ este influenţată atât de starea de sănătate a coloanei vertebrale cat si de poziţia dominanta a centrului de greutate, dezechilibre funcţionale putând sa apară fara o cauză decelabilă prin investigaţii clinice de specialitate!

 

In majoritatea cazurilor TERAPIA YUMEIHO® se aplică numai sub supraveghere medicală. In acest sens se impune colaborarea cu medicii specialişti curanţi ai pacientului!

 

Indicatii terapeutice

 

A intocmi un grupaj de indicatii medicale adresate masajului, manipularilor osteoarticulare, punctoterapiei, gimnasticii, respectiv a tuturor tehnicilor si procedeelor incluse in terapia Yumeiho® (si a metodelor terapeutice similare) – cum se obisnuieste in alte domenii ale fizioterapiei – este o tentativa si o misiune aparent facila, dar totodata dificila si, paradoxal, inutila si absurda. De ce ? Pentru ca indicatiile acestor aplicatii terapeutice sunt nenumarate. Chiar daca dorim sa incercam o clasificare a acestora, riscam sa ne expunem criticii, datorita hazardului si omisiunilor. Prezentam o expunere aproximativa a acestor indicatii, cu scopul de a reduce la minimum ignorarea sau necunoasterea lor.

 

Tulburari de statica si dinamica ale aparatului locomotor cum ar fi: asimetrii de bazin, cifoze, scolioze, hiperlordoze si combinatii si complicatii ale acestora (cifoscolioze, etc.); distributia necorespunzatoare a greutatii corpului la nivelul bazinului respectiv la nivelul membrelor inferioare (prevenirea patologiei induse de aceste tulburari sau ameliorarea patologiei prezente); rigiditate musculo-articulara, laxitate ligamentara; tulburari de mers, echilibru, statica, datorate cauzelor mai sus mentionate si a complicatiilor induse, etc.

 

Nevralgii si neuromialgii, indiferent de localizarea, substratul anatomo-functional si cauza acestora (cu exceptia cauzelor care se constituie in contraindicatii, vezi hernia de disc lombara cu sciatica): reumatismale, neurologice, post-traumatice, psihogene, afectiuni articulare, miozite, miofascite, miogeloze, celulite, nevrite si polinevrite, retractii musculo-tendinoase, contracturi musculare, hipotrofii si atrofii musculare de diferite cauze (centrale si periferice, neurologice si post-traumatice, postinflamatorii si postinfectioase etc.);

 

Afectiuni si suferinte ale aparatului cardiovascular, periferice si centrale: staze venoase si limfatice, cu edeme circulatorii periferice, ischemii vasculare periferice in stadii functionale, incipiente, hipertensiuni arteriale in stadii functionale;

 

Tulburari gastro-intestinale cum ar fi: tulburari functionale ale tranzitului intestinal de origine vegetativa, constitutionala sau ca urmare a dietei necorespunzatoare (tranzit intestinal diminuat, constipatia, diareea fara cauze infectioase). Diskinezii biliare, staza pilorica (cauzata de stress), etc.

 

Afectari psihogene de diferite etiologii: multiple forme de nevroza astenica, spasmofilii, tetanii cronice, distonii neurovegetative;

 

Afectiuni dismetabolice: obezitate, diabet, guta;

 

Afectiuni din sfera ginecologica: hipotrofii si dezaxari ale uterului, ptoze, aderente, inflamatii cronice etc.

 

Pregatirea gravidei pentru nastere;

 

Pediatrie: anemii diverse, rahitism, sindroame hipoanabolice de diferite cauze;

 

Geriatrie: tratament de intretinere si stimulare a musculaturii scheletice, a articulatiilor si a metabolismului diminuat, etc. Dupa explorari paraclinice permisive (biologice, laborator etc.).

 

Stresul. Tulburari induse de stres cum ar fi: insomnii, anxietate, agitatie, tensiuni musculare dureroase, oboseala cronica psihica si fizica, tulburari neurovegetative diverse, etc. Prevenirea aparitiei stresului sau a instalarii tulburarilor induse de stres. Incapacitatea persoanei de a se relaxa.

 

Diminuarea sau chiar eliminarea efectelor nocive induse de sedentarism;

 

Pregatirea sportivului pentru performanta; Recuperarea capacitatii de miscare si efort la sportivi.

 

Recuperarea pacientilor care au suferit imobilizari prelungite;

 

Ameliorarea, corectarea si cresterea ventilatiei pulmonare. in cazurile in care se diminueaza capacitatea ventilatorie prin rigidizarea cutiei toracice (contracturi musculare, artroze vertebrale toracale, etc.), sau printr-o respiratie incorecta (insuficienta).

 

Bineinteles ca pe langa indicatiile mai sus mentionate, mai mult sau mai putin precise, sunt numeroase alte cazuri in care aplicarea terapiei Yumeiho poate fi benefica.

 

In cazul fiecarei indicatii, pot sa apara particularitati specifice fiecarui caz in parte, care sa determine contraindicarea aplicarii terapiei sau a anumitor tehnici si procedee incluse in aceasta. Spre exemplu: nevralgia sciatica este una din indicatiile aplicarii terapiei Yumeiho, cu conditia sa nu fie generata de o hernie de disc (in acest caz sunt interzise manipularile vertebrale). si chiar si in acest caz pot fi intalnite situatii diferite, individualizate de la caz la caz. in consecinta, selectarea, evaluarea si monitorizarea pacientilor este indispensabil a se efectua de catre medici specialisti.

 

In cazul persoanelor confirmate de catre medic ca fiind clinic sanatoase, aplicarea terapiei se poate face integral, in siguranta. Abordarea se va face preponderent in plan profilactic. Adica se vor corecta acele tulburari (anomalii) functionale care creaza disconfort sau care pe termen lung pot induce staripatologice.

 

Observatie:
Un terapeut cu o vasta experienta, si cu o pregatire medicala adecvata, va putea aborda chiar si cele mai dificile cazuri, obtinand rezultate cel putin satisfacatoare.

 

Efectele terapiei

 

- produce caldura, invigorare si placere.
- inlatura oboseala, da o senzatie de confort.   
- previne bolile grave
-cresteimunitatea.
-inalta corpul.
- infrumuseteaza chipul.
- face corpul mai elastic si invigoreaza miscarile.
- imbunatateste functia sexuala.
- armonizeaza functiile psihice.

 

 

 


Terapia Yumeiho se pot face la Clinica Fiziozone
 bd. Al Lapusneanu, nr 94A, Constanta, tel. 0341 999.

 

 

<< Inapoi la lista de articole

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Constanta, Str B. P. Hasdeu, 103
Reper: Intersectie bd. Tomis cu st. Soveja
Tel: 0241 613 379

Fax:
Web: www.liferehab.ro
Facebook: Facebook

Program

LUNI: 07:00-21:00
MARTI: 07:00-21:00
MIERCURI: 07:00-21:00
JOI: 07:00-21:00
VINERI: 07:00-21:00
SAMBATA: INCHIS
DUMINICA: INCHIS