Dr Cazacu Margareta - Articole

Sarea otrava pentru copii



Sarea, otrava pentru copii, ambrozie pentru adulti

   Multe discutii s-au purtat in jurul acestui cuvant. Multe sageti au fost rupte una de alta in discutii fara sfarsit. Medicul rus Paul G. Breg vorbea foarte negativ despre sare si despre ”adevarul amar al sarii.” Ea nu este mancare, spunea el - deci ea nu este aliment. Ea este folositoare mai mult pentru calciul, clorul si natriul pe care le contine. Breg mai spunea ca sarea nu este asimilata de organism, ca nu are calorii si vitamine si e foarte daunatoare organismului. "Sarea e iad pentru inima", concluziona Breg.
Un alt medic rus, Avicena, spunea ca toate tipurile de sare elimina din organism limfa, o forma de lichid, si destupa toate venele si arterele. Avicena a mai observat ca folosirea sarii imbunatateste culoarea pielii, mareste pofta de mancare, dand gust mai ales legumelor. Sarea impreuna cu otetul, spunea el, purifica intestinele, fiind utila in caz de ascita.
   Sarea este cel mai bun izvor de Natriu. O sanatate perfecta e data de balanta dintre Natriu si Caliu. Foarte multi medici dietologi recomanda dietele fara sare, mai ales pentru bolnavii de hipertonie. Dar studiile au aratat ca numai 5% din acesti bolnavi au avut tensiunea micsorata, in urma acestor diete fara sare. Alti cercetatori de la Universitatea din New York au aratat ca barbatii care consuma putina sare si sufera de cardiopatie ischemica au de patru ori mai multe accese cu acest regim fara sare.
   Sarea activeaza functiile rinichilor si micsoreaza tensiunea, au constatat medicii de la New York. Pe de alta parte, cercetatorii au observat ca dieta redusa in sare contribuie si la cresterea concentratiei hormonului rinin din sange. Acest hormon provoaca spasme vasculare, ducand la formarea trombilor.
    Insuficienta potasiului, necesar pentru a forma insulina, duce la schimbari patologice in celulele nervoase. Sarea trebuie, deci, folosita intr-un echilibru Caliu - Potasiu. Aceasta balanta se mentine cand mancam multe fructe si legume. Acestea nu au limita, putem sa mancam cat de multe vrem.
   Daca folosim sarea gema, care contine foarte multe minerale, vom fi salvati de oboseala, insomnii, stari de tensiune si dureri musculare. Folosirea interna a sarii duce la discutii interminabile, pentru ca se descopera noi si noi calitati ale sarii, ca si ale apei. In schimb, folosirea externa a sarii este nelimitata. Totusi, cand nu se poate folosi sarea ?
    Sarea fina nu trebuie folosita de bolnavii de epilepsie sau osteoporoza si de copiii mici. Cateva cristale de sare in mancare pot creste temperatura copiilor, mai ales pentru ca sarea retine lichidul. De aceea, sarea fina nu este indicata pentru copiii mici, deoarece poate cauza grave probleme de sanatate. Este si acum actual proverbul rus din 1804 : « Dulciurile, muraturile si condimentele sunt otrava pentru copii. »
   Uneori, este indicat sa micsoram doza de sare, fara sa renuntam de tot la ea. 2-5 g de sare fina se recomanda in ultimele luni de sarcina, dar si in cazul urmatoarelor afectiuni: hipertensiune arteriala, nefrite, migrene, astm bronsic, hemoroizi, reumatism, diabet zaharat, pneumonie, afectiuni ale ficatului, ale pancreasului, glaucom, ateroscleroza, obezitate.
   Atentie : Daca un copil foloseste multa sare, i se stopeaza cresterea. De copiii mici, nu trebuie ascunse doar chibriturile, ci si sarea.

   Ce fel de sare sa folosim:

  • sarea gema, nerafinata, care nu a fost in contact cu metalul
  • sarea de piatra
  • sarea de mare

   Sarea care se vinde in magazine este foarte rafinata. Ea contine 99,5% clorura de natriu. O parte din substantele folositoare noua sunt inlocuite cu altele: carbonat de sodiu, de magneziu, iod in compozitie cu caliu, uneori dextroza, o foma de zahar. Aceasta sare ne lipseste de mineralele si microelementele necesare si provoaca deseori creseterea tensiunii arteriale. Sarea de mare, in schimb, are calitati uimitoare. Aceasta este folosita foarte mult in cosmetica. Ca sa-si mentina frumusetea, Regina Egiptului isi facea masaj cu sare, miere si uleiuri aromate. Cei ce folosesc sare nerafinata de mare au rezistenta la radiatii de cinci ori mai mare decat ceilalti.
   In Spania, sarea se prepara intr-un mod foarte original, de aceea bolile ca leucemia se intalnesc foarte rar in aceasta tara.

   Pentru a activa un organism bolnav sau lenes, se incalzeste sare de mare cu apa si se face un masaj puternic, in ritmul acelor de ceasornic. Cand esti racit, poti incalzi sare, peste care adaugi cateva picaturi de cedru, flori de soc, eucalipt sau alte uleiuri folosite in tratarea racelilor, iar apoi faci inhalatii.
   Amestecata cu argila sau mustar, sarea poate folosi si ca o compresa in tratarea insomniilor, spasmelor, loviturilor, bolilor de rinichi, dar si hemoragiilor nazale.
Pentru tratarea cu succes a durerilor de articulatii, se amesteca sare, tarate si cenusa de mesteacan in proportii egale, cu apa la o temperatura de 60 de grade Celsius. Mainile si picioarele bolnave se vor insanatosi.
   O buna compresa pentru tratarea gutei si a articulatiilor dureroase este un amestec format din sare, faina si apa. Artritele pot fi si ele inlaturate si prevenite: o lingura de sare la un pahar de apa este solutia ideala pentru inmuierea ciorapilor si a manusilor, care se vor tine in picioare si, respectiv, in maini, pe parcursul intregii nopti.
   Pentru linistirea bolnavilor de epilepsie sau nevroza, dar si pentru vindecarea sistemului nervos central, se toarna cinci-sase lingurite de sare la un litru de apa si se uda o camasa, cu care bolnavul trebuie sa doarma toata noaptea. Dimineata, camasa se spala obligatoriu, dupa ce sarea a extras toate toxinele din organism.
   Amigdalita sau durerile de masele vor fi de domeniul trecutului, tot cu ajutorul catorva graunte de sare: se ia apa din zapada sau apa inghetata si dezghetata si se adauga sare mare si cateva picaturi de otet. (La 300 ml de apa, o lingura de sare si una de otet de mere). Se clateste gura cu aceasta compozitie cate 10-15 minute, de 7-10 ori pe zi.
   In cele din urma, dar nu in ultimul rand, sarea vindeca si muscaturile de insecte si neplacutele dureri de cap: se amesteca cinci parti de otet si una de sare si se folosesc ca picaturi de nas, de cateva ori pe zi.

 

<< Inapoi la lista de articole

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Bucuresti, Str Drumul Gazarului, 42, bl A3, 2, ap 11
Reper: sector 4
Tel: 021 450 77 79
0745 842 242
Fax:
Web: www.cazacu.ro
Facebook: Facebook

Program

LUNI: 09:00-17:00
MARTI: 09:00-17:00
MIERCURI: 09:00-17:00
JOI: 09:00-17:00
VINERI: 09:00-17:00
SAMBATA: INCHIS
DUMINICA: INCHIS