Sarcina patologica
Orice eveniment care survine in cursul sarcinii si care comporta un risc pentru mama si/sau pentru copil este considerat ca patologic. De altfel, o sarcina se numeste "cu risc" atunci cand ea survine la o femeie afectata de o boala preexistenta pe care sarcina o poate agrava, ceea ce poate complica nasterea sau poate influenta asupra starii de sanatate a fatului. Printre bolile care se pot agrava, se afla diabetul, lupusul eritematos diseminat, unele cancere, afectiunile cardiace, pulmonare (astm), endocrine (hipertiroidie, hipotiroidie), neurologice (epilepsie, scleroza in placi). Se mai cunosc si alti factori de risc: obezitatea, un consum mare de alcool, toxicomaniile, tabagismul si varsta femeii (mai putin de 17 ani, mai mult de 30 ani). O sarcina multipla este considerata, de asemenea, cu risc, deoarece poate antrena o nastere prematura.
Primul trimestru - - Sarcina patologica
Fondul esential al patologiilor din primul trimestru il constituie riscurile de nastere falsa, sarcinile extrauterine si complicarea sarcinilor cu varsaturi incoercibile. Amenintarile de nastere falsa se traduc prin dureri pelviene si prin sangerari vaginale. Daca ecografia nu evidentiaza afectari ireversibile ale oului (oprirea dezvoltarii, dezlipirea, ou transparent), un tratament hormonal cu progesteron, asociat cu odihna, permite uneori ca sarcina sa-si continue cursul. La inceputul gestatiei, sarcina extrauterina, in care oul este implantat in afara uterului, prezinta o reala gravitate cu riscul ei de ruptura tubara; tratamentul ei este de cele mai multe ori chirurgical si consta in ablatia oului si, uneori, a trompei deteriorate. Varsaturile incoercibile provocate de modificarile hormonale pot, de asemenea, sa marcheze acest prim trimestru. Odihna, un tratament antiemetic (impotriva varsaturilor), postul - urmat de reintroducerea prudenta a alimentatiei - sunt de cele mai multe ori eficace. Spitalizarea poate fi necesara. In sfarsit, in cursul acestui trimestru, rubeola sau toxoplasmoza, daca afecteaza putin sanatatea mamei, pot fi foarte grave pentru fat.
Al doilea trimestru - - Sarcina patologica
Amenintarea de nastere prematura reprezinta principala patologie a celui de al doilea trimestru, dar ea se mai prelungeste si in al treilea trimestru. Ea se traduce prin contractii uterine nedureroase care modifica treptat colul uterin. Cea mai buna metoda de tratament a amenintarii de nastere prematura este odihna insotita, daca este nevoie, de tratamente care micsoreaza sau opresc contractiile uterine. O nastere se numeste prematura daca survine inainte de 37 saptamani de amenoree. In cursul celui de al doilea trimestru, se intampla uneori ca aparitia contractiilor sa antreneze o beanta a colului uterin, descoperita cu ocazia unui examen. Atunci se efectueaza, intre a 12-a si a 21-a saptamana de amenoree un serclaj al colului uterin.
Al treilea trimestru - - Sarcina patologica
In cursul celui de al treilea trimestru, diferite boli ale mamei pot complica o sarcina: anemia, toxemia gravidica, infectiile urinare si renale. Mai pot interveni cauze legate de fat: un exces al dezvoltarii (macrosomie fetala) sau o intarziere a cresterii intrauterine, un exces de lichid amniotic (hidramnios) sau o insuficienta a acestuia (oligoamnios). Insertiile anormale ale placentei, de exemplu placenta praevia, sunt, de asemenea, factori de risc din cauza hemoragiilor pe care le produc. In sfarsit, constatarea in uter a malformatiilor fetale compatibile cu viata si care permit continuarea cursului sarcinii necesita si ele o supraveghere crescuta.
-
11 Nov
Bun venit BcTnCIatfmrzNxi pe Webclinic.
-
11 Nov
Bun venit ObGDcUMKzjOzFu pe Webclinic.
-
11 Nov
Bun venit HHOPNqTWvIrp pe Webclinic.
- oftalmolog constanta
- doctor medicina muncii constanta
- cabinet endocrinologie iasi
- optica medicala oradea
- chirurgie constanta
- cabinet ginecologie oradea
- ecografie bucuresti
- laborator analize medicale iasi
- centru medical bucuresti
- medic neurolog arad
- doctor oftalmolog iasi
- cabinete stomatologie constanta
- cabinet dermatologie bucuresti
- cardiolog iasi
- maternitate constanta
- neurologie bucuresti