CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

20

Jul

Tratament osteoporoza

, Cabinet Dr. Victor Cucos Ortopedie Traumatologie


OsteoporozaOsteoporoza – este o boala caracterizata prin pierderea masei osoase. Ea face ca oasele sa devina tot mai fragile si mai slabe crescand astfel riscul fracturior, care se pot produce in urma unor traumatisme minime sau chiar spontan. Acestea se pot vindeca greu dupa operatie datorita densitatii osoase scazute.

Este o afectiune de temut, deoarece actioneaza ani de zile, fara a putea fi detectata.
Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, osteoporoza se numara printre bolile majore ale epocii moderne, tributara unui anumit stil de viata, dar si prelungirii duratei de viata. Femeile sint obisnuitele victime ale osteoporozei, datorita pierderilor osoase in urma menopauzei, pierderi induse de deficitul estrogenic.Circa 40-50 % din femeile de peste 50 de ani prezinta conditiile necesare ale unor fracturi de natura osteoporozica. in circa 60% din cazuri ea fiind cauza unor handicapuri severe sau chiar a unor decese (fractura de sold este fatala in 30 la suta din cazuri). Densitatea osoasa scade dupa varsta de 35 de ani si se accentuiaza dupa menopauza.

Printre factorii de risc se numara sexul feminin, deficitul estrogenic, menopauza, modul de viata sedentar, reducerea exercitiilor fizice, bolile endocrine, fumatul, alcoolul, cafeaua, afectiunile digestive, respiratorii si ginecologice, chimioterapia, inflamatia cronica, curele de slabire, alimentatie saraca si sanatate deficitara in general, anumite tratamente medicamentoase, imobilizare indelungata la pat.

Semnele clinice:

Semnele clinice sint: dureri osoase locale sau generalizate, deformarea coloanei vertebrale si dureri vertebrale (tasari) sau date de fracturi (antebrat, col femural), scaderea in inaltime.
Radiologic, se constata cresterea transparentei osoase, tasari vertebrale. Diagnosticul se bazeaza pe anamneza, prezenta semnelor clinice si prin metode cum ar fi radiografia simpla,determinarea densitatii osoase, metode imagistice complexe, CT. Majoritatea oamenilor nu-si dau seama ca ceva nu e in regula cu oasele lor decat atunci cand apar fracturi.

Daca aveti factori de risc, puteri efectua un test de determinare a densitatii osoase. Este o investigatie nedureroasa, lipsita de riscuri. Pe baza rezultatului medicul poate estima riscul fracturilor si initia un tratament corespunzator stadiului bolii. Depistarea la timp a osteoporozei este foarte importanta pentru a incepe tratamentul specific, care ar putea preveni fracturile.

Riscul de a dezvolta osteoporoza depinde de cat de multa masa osoasa ai acumulat intre 25-30 de ani si cat de rapid o pierzi mai tarziu. Cu cat masa osoasa e mai mare cu atat osteoporoza se instaleaza mai greu. Fracturile sunt cele mai frecvente si cele mai serioase complicatii ale osteoporozei. Acestea apar deseori la nivelul coloanei sau soldului - oase care suporta direct greutatea corpului. Fracturile de sold sunt in general rezultatul unor cazaturi.Uneori fracturile de coloana pot aparea datorita faptului ca vertebrele devin atat de fragile incat incep sa se taseze.

Preventia si tatamentul osteoporozei include:

  • modificarea stilului de viata, incluzand renuntarea la fumat, alcool,consumarea unei diete bogate in calciu si vitamina D

  • exercitiul fizic regulat, mersul pe jos

  • admnstrarea unor medicamente pentru mentinerea si stimularea formarii masei osoase

Tratamentul profilactic al osteoporozei incepe din copilarie si consta intr-o dieta bogata in calciu si exercitii fizice regulate si practic nu se incheie niciodata.




<< Inapoi la lista de articole