Aberatie cromozomiala
Anomalie privind numarul sau structura cromozomilor. In numeroase cazuri, aberatiile cromozomiale sunt congenitale, provenind dintr-o proasta repartitie cromozomiala (in timpul formarii ovulului sau spermatozoidului, sau in cursul primelor diviziuni ale ovulului fecundat), sau dintr-un aranjament cromozomic anormal al unuia dintre parinti, dar ele pot fi si dobandite (cromozomul Philadelphia in leucemia mieloida cronica, de exemplu).
Diagnostic - - Aberatie cromozomiala
Aberatiile cromozomiale sunt puse in evidenta prin studierea cariotipului (reprezentarea fotografica a cromozomilor unei celule). In cazul unei sarcini cu riscuri (antecedente familiale, femeie in varsta de peste 38 ani), medicul propune prin a IV-a saptamana de sarcina o analiza cromozomica a celulelor fatului, celule prelevate in cursul unei amniocenteze sau al unei biopsii a vilozitatilor coriale. In caz de detectare a unei anomalii grave, poate fi pusa problema intreruperii sarcinii. Un genetician evalueaza cu aceasta ocazie riscurile aparitiei unei anomalii in decursul sarcinilor ulterioare.
Tratament - - Aberatie cromozomiala
Data fiind natura anomaliilor decelate, care se rasfrang asupra tuturor celulelor unui individ, nu este posibila vreo vindecare. Majoritatea anomaliilor autosome nu permit o supravietuire de durata. Tratamentele hormonale si chirurgicale contribuie la corectarea unor anomalii de dezvoltare caracteristice sindroamelor Turner si Klinefelter.
-
16 Sept
BULZAN MADALIN si-a actualizat echipa de medici.
-
12 Sept
Fitero Andreea si-a actualizat echipa de medici.
-
26 Iun
Anisoara Decianu si-a actualizat echipa de medici.
- medic diabet bucuresti
- medic ginecolog oradea
- reumatologie iasi
- recuperare medicala constanta
- dermatologie iasi
- optica medicala adar
- centru medical iasi
- cabinet neurologie iasi
- pediatrie iasi
- optica medicala oradea
- oftalmolog constanta
- cabinet ecografie bucuresti
- fizioterapie oradea
- medic pediatru bucuresti
- homeopatie iasi