CMI DR CITU CARMEN - Articole

Periajul corect



Îndepărtarea placii microbiene şi prevenirea acumulării ei pe dinţi şi suprafeţele gingivale reprezintă condiţia esenţială pentru menţinerea sănătăţii gingivale şi parodontale.

   La persoanele cu o dantură sănătoasă,îndepărtarea din timp a plăcii previne apariţia îmbolnăvirii gingivale. Astfel, periajul dentar este prioritar pentru oricare dintre noi.

  Periajul obligatoriu este cel de seară, după ultima masă, înainte de culcare. Acest periaj este esenţial deoarece menţinerea în cavitatea bucală a plăcii microbiene, a resturilor de alimente, în condiţii constante de temperatură, umiditate, oxigenare redusă, alături de repausul părţilor moi favorizează dezvoltarea florei microbiene.

   Periajul gingivo-dentar de dimineaţă acţionează ca un masaj asupra gingiei, stimulează tonusul funcţional, keratinizarea normala, circulaţia şi vascularizaţia gingivală.

Atenţie însă la fiecare manevră de periaj: cel efectuat după fiecare masă, deci de 3-4 ori pe zi, de obicei cu perii aspre, cu apăsare puternică în timp prelungit, poate favoriza traumatismul şi retracţia gingiei.

Cum se execută un periaj corect?

  Un periaj corect durează cel puţin două minute — exact, 120 de secunde! Majoritatea adulţilor nu respectă acest timp. Pentru a vă da seama cât durează periajul, folosiţi un cronometru. Pentru un periaj corect, folosiţi mişcări scurte, uşoare, cu mare atenţie la joncţiunea dentogingivală, la dinţii din spate şi la zonele din jurul obturaţiilor, coroanelor şi altor lucrări dentare. Concentraţi-va pe fiecare zonă de periaj, după cum urmează:

  • Periaţi suprafeţele exterioare ale dinţilor de sus, apoi ale dinţilor de jos.
  • Periaţi suprafeţele interioare ale dinţilor de sus, apoi ale dinţilor de jos.
  • Periaţi suprafeţele ocluzale.
  • Pentru împrospătarea respiraţiei, periaţi şi limba.

Înclinaţi  periuţa  la  45°  faţă  de linia  gingiei  şi executaţi  mişcări dinspre gingie spre marginea dinţilor.

Periaţi uşor suprafaţa exterioară, interioară şi ocluzală a fiecărui dinte, cu mişcări înainte şi înapoi.

Periaţi uşor limba, pentru împrospătarea respiraţiei şi pentru  îndepărtarea bacteriilor.

 

Ce fel de periuţă de dinţi să aleg?

    Majoritatea  medicilor  dentişti  recomandă folosirea  unei periuţe  cu peri moi pentru îndepărtarea plăcii bacteriene şi a resturilor alimentare dintre dinţi. De asemenea, sunt recomandabile periuţele cu capul mic, pentru că pot să ajungă mai bine în toate zonele cavităţii bucale, inclusiv la dinţii din spate. Multe persoane preferă periuţele electrice. Acestea pot curăţa dinţii mai bine, în special în cazul persoanelor cu dificultăţi sau care nu au o dexteritate bună. 

Cât  de importantă este alegerea pastei de dinţi?

   Este foarte important să utilizaţi o pastă de dinţi potrivită pentru dumneavoastră. În prezent există o mare varietate de paste de dinţi, speciale pentru anumite afecţiuni, inclusiv carii, gingivită, tartru, discromie şi sensibilitate dentară. Adresaţi-vă medicului dentist pentru a afla ce pastă de dinţi vi se potriveşte. 

Cât  de des  trebuie să-mi schimb periuţa de dinţi?

   Periuţa de dinţi trebuie schimbată când începe să se uzeze , cel puţin o dată la trei luni. De reţinut că este indicat să vă schimbaţi periuţa de dinţi după ce aţi suferit de o răceală, pentru că periuţa acumulează bacteriile şi se poate produce o reinfectare.

<< Inapoi la lista de articole

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Constanta, Str I.C. Bratianu, 86, bl SR.9A, A, ap 03
Tel: 0723 766 722
0241 671 388
Fax:
Web: www.drcitucarmen.ro
Facebook: Facebook

Program

LUNI: 13:00-19:00
MARTI: 08:00-14:00
MIERCURI: 13:00-19:00
JOI: 08:00-14:00
VINERI: 13:00-19:00
SAMBATA: INCHIS
DUMINICA: INCHIS