CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

02

Jul

HIRSUTISMUL

, GINECOART


HIRSUTISMUL

HIRSUTISMUL-reprezinta cresterea excesiva a parului in zonele cutanate “masculine” ,(buza superioara,barbie,urechi,obraji,abdomenul inferior,torace).

-are implicatii psihologice si patologice fiind mai mult decit o problema cosmetica.

Dezvoltarea excesiva a pilozitatii la femeie are diferite grade:

-hipertricoza-pilozitate exagerata in zonele cutanate “feminine”

-hirsutismul

-virilismul-hirsutismului I se adauga si alte semen de masculinizare.

Dezvoltarea pilozitatii se datoreaza productiei excesive de hormoni androgeni .Sursa hormonilor androgeni sunt:ovarul ,glandele corticosuprarenale,hormonii exogeni(medicamente).

Cauzele aparitiei hirsutismuluisunt:

-afectiunile ovariene-acestea pot fi afectiuni netumorale(boala ovarelor polichistice), care se caracterizeaza prin-neregularitati menstruale ,infertilitate,obezitate,niveluri crescute ale androgenilor.

-afectiuni tumorale-tumori ovariene care secreta androgeni si se caracterizeaza prin aparitia rapida a hirsutismului,amenoree,semne de virilizare.Semnele hiperandrogeniei(secretia excesiva de hormoni androgeni) la femeie sunt:hipertrofia clitoridiana ,oligomenoree sau amenoree,atrofia mamara,exacerbarea libidoului.Cel mai frecvent hormon androgen secretat de aceste tumori este testosteronul.

-afectiunile glandelor corticosuprarenale-care pot determina aparitia hirsutismului sunt:tumorile,deficitul enzimatic,stimularea excesiva a glandelor corticosuprarenale.Cauzele activitatii excesive a glandelor suprarenale nu este foarte clara dar sint implicate anumiti factori:stresul,deficitul enzimatic in forma usoara.

-cauze medicamentoase-sursele exogene de androgeni pot determina aparitia hirsutismului.

Tratamentul-se face in functie de forma clinica (usoara,medie,severa).

-tumorile ovariene se vor trata chirurgical

-tratamentul medical al hirsutismului este urmat de un rezulta favorabil in 25% pina la 95% din cazuri si se folosesc urmatoarele medicamente:contraceptive orale,progestative, spironolactona,corticosteroizi.

Efectele tratamentului apar dupa 6-12 saptamini de la inceperea terapiei si constaun in absenta pilozitatii in zonele in care , in mod normal nu ar trebui sa existe,dar disparitia totala a pilozitatii nu va fi posibila, decit daca se indeparteaza permanent prin electrocoagularea radacinii parului sau prin depilare.Daca dupa tratamentul medicamentos nu are loc reducerea pilozitatii ci doar scaderea nivelului androgenilor exista o seri de optiuni:

-cresterea dozei medicamentului folosit

-inlocuirea medicamentului utilizat cu altul

-adaugarea la medicamentul folosit a unui alt medicament.



<< Inapoi la lista de articole