CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

04

Jun

Ce trebuie sa stim despre interventiile chirurgicale de marire a sanilor

, QCLINIC


Informatii generale:

In tehnicile de marire in volum a sanilor s-au utilizat de-a lungul timpului o serie de metode de la transferul de grasime proprie pana la injectarea in sani a unor materiale mai mult sau mai putin biocompatibile cum ar fi : siliconul lichid, polyacrylamide si foarte recent acidul hialuronic. Celulele stem sunt subiectul unor investigatii extinse in acest domeniu acestea aratandu-se extrem de promitatoare in acest domeniu totusi implantele mamare de silicon si mai ales cele de gel siliconat coeziv care aduce o serie de avantaje evidente raman fara discutie prima optiune in operatiile de augumentare mamara. In general asemenea operatii sunt recomandate pentru:

- a da o alta forma sanilor

- a avea sani mai mari

- pentru a recapata forma naturala a sanilor dupa anumite evenimente - scadere in greutate, nastere, etc;

Ce contin implantele mamare ?

Protezele mamare disponibile pe piata contin in esenta - silicon gel si solutie salina. Gelul siliconat ofera o consistenta mai buna la palpare si asemanatoare cu consistenta glandei mamare fata de cele cu solutie salina care sunt mult mai fluide si uneori au tendinta de a pierde volum si a se plia in interior lucru care se observa la suprafata pielii si care uneori poate duce chiar la rupturi ale implantelor in timp. Exista si alte tipuri de continut ale implantelor de tipul hydrogelului, PVP (polyvinylpyrrolidone), etc insa ponderea acestora este mica in raport cu gelul siliconat si solutia salina.

Ce forma au implantele ?

Traditional implantele se impart in doua grupuri mari: implante rotunde care sunt convexe in partea anterioara si care au un continut care are tendinta de a se modifica in functie de pozitie si implantele anatomice "teardrop" care au forma unui san, mult mai stabile mentinand forma anatomica a sanului avand in compozitie gel coeziv.

Ambele forme sunt utilizate in augumentarea mamara avand diferite inaltimi si proiectii cu rezultate foarte bune si comparabile. In timp de implantele rotunde au o consistenta mai asemanatoare cu glanda mamara, urmeaza miscarile sanului si daca se rotesc acest lucru nu modifica forma sanului, implantele anatomic mentin polul superior mai volumizat chiar in pozitie verticala insa au o consistenta mai crescuta.

Este bine sa alegem implante cat mai mari ?

Raspunsul este NU! Exista o regula care trebuie luata in considerare cand se alege dimensiunea unui implant: cu cat este mai mare implantul cu atat este mai mica probabilitatea de a obtine un rezultat de durata in timp. Acest lucru se datoreaza gravitatiei care actioneaza ca o forta in a deplasa implantul in jos in functie de greutatea lui. De asemenea prin compresia mare care o exercita asupra tesuturilor inconjuratoare in timp acestea sufera uneori generand atrofia acestora si nu mai reprezinta un invelis bun pentru implante ceea ce face ca acestea sa fie usor palapabile

Cum alegem marimea unui implant mamar ?

Consultatia este foarte importanta deoarece puteti afla toate informatiile necesare si vom afla cum se alege un implant. Dorinta pacientului este foarte importanta insa in luarea decizie de alegere a unei marimi de implant mai trebuie luat in considerare anumite aspecte anatomice (grosimea tesuturilor de invelis a implantului, paramentrii corporali - inaltimea, greutatea, varsta, dimensiune si forma toracelui, etc) in anumite cazuri si unii factori psihologici. In esenta nu este recomandabil sa se utilizeze proteze mamare cu diametrul mai mare decat glanda mamara deoarece cresc riscul la anumite complicatii si cresc posibilitatea de palpare a implantului.

Unde se poate efectua incizia in cazul unui implant mamar ?

Inciziile sunt mici in general de aproximativ 4-5 cm pentru implantele cu gel siliconat la un implant de marime medie. Inciziile cresc in dimensiuni in cazul implantelor voluminoase formate din gel coeziv.

Exista mai multe posibilitati de incizie pentru a plasa implantul la locul lui : incizie - submamara, periareolara precum si axilara. In unele cazuri exista tehnici de introducere a implantelor prin incizii la nivelul ombilicului dar in acest caz se pot utiliza numai implante care sunt umplute cu ser dupa ce au fost plasate in pozitie cu ajutorul unor instrumente speciale. Calea de introducere a implantelor este stabilita de dorinta pacientului, de locul de plasare a acestora (subglandular, submuscular, etc) si experienta chirurgului. In general cicatricile in toate aceste situatii sunt putin vizibile in cazul unei evolutii normale.

Unde se poate plasa un implant mamar ?

Ideal este ca un implant mamar sa fie acoperit cat mai bine de catre tesuturi. Acest lucru este o conditie esentiala pentru un rezultat pe termen lung. "Buzunarul" unde poate fi introdus implantul poate fi: subglandular, subfacial, partia sau total submuscular si in pozitie "dual-plane" (partial subglandular si partial submuscular).

Plasarea implantului subglandular se poate realiza doar la paciente cu sani bine reprezentati in tesut glandular mamar si tesut adipos care sa realizeze o acoperire de buna calitate a implantului. Are ca avantaje - timpul de recuperare scurt si sanii au o mobilitate buna de la inceput. De asemenea contractiile musculare ale musculaturii toracelui (pectoralii) nu modifica forma sanilor prea mult. Plasarea implantelor submuscular (sub muschiul pectoral) sunt indicate la pacientii atletici cu sani de volum redus care nu permit acoperirea acestora in pozitie subglandulara. Perioada de recuperare este mai lunga in unele cazuri in timpul contractiei a musculaturii toracelui sanii se pot deforma usor sau implantele se pot deplasa usor in partea superioara. Aceasta pozitie insa realizeaza o buna acoperire a implantelor si dau o forma naturala a sanilor mai ales la polul superior. Pozitia "dual plane" aduce avantajele ambelor pozitii subglandular si submuscular si este o pozitie de plasare a implantelor preferata de multi chirurgi la ora actuala. Trebuie spus ca implantele plasate subglandular fac examinarea mamografica a sanului mult mai dificila fara de pozitia submusculara. In umarul viitor vom dicuta despre perioada de recuperare dupa aceste operatii, rezultatelece se pot obtine precum si posibilile complicatii care pot aparea pe termen scurt sau lung.



<< Inapoi la lista de articole