CATALINA OPTIC - Afectiuni si tratamente

Afectiuni Oculare

Viciile de refractie sunt afectiuni oculare care presupun refractia anormala a luminii la trecerea acesteia prin mediile transparente ale ochiului. In cazul ochiului normal, razele de lumina se proiecteaza exact pe retina, obtinandu-se astfel o imagine clara, desavarsita. In cazul viciilor de refractie, insa, lumina focalizeaza inainte, in spatele sau in mai multe puncte ale retinei, in functie de afectiune, rezultand o imagine neclara sau diforma.

Nediagnosticate si netratate la timp, viciile de refractie pot produce probleme iremediabile. Echipa Catalina Optic a alcatuit o lista cu cele mai frecvente vicii de refractie, descriind simptomele si metodele de corectie. In cazul in care considerati ca suferiti de una dintre afectiunile descrise mai jos, contactati specialistul pentru un consult.


Miopia

Ce este miopia?

Miopie

Miopia, este cel mai raspandit viciu de refractie si reprezinta situatia in care imaginea se formeaza inaintea retinei, fie din cauza faptului ca globul ocular este alungit (asemanator cu un ou), adica are axul antero-posterior prea mare, fie pentru ca razele de curbura ale corneei sunt prea mici. Desi se caracterizeaza printr-un plus de dioptrii, miopia se noteaza cu semnul "–".

Care sunt simptomele miopiei?

Miopia este unul dintre viciile de refractie care produc vederea neclara. Persoanele care sufera de aceasta afectiune pot prezenta dificultati in a distinge obiectele aflate la distanta. Vederea incetosata poate fi insotita de dureri de cap si, unori, de ameteli. De asemenea, pacientul se poate incrunta sau poate privi cu ochii intredeschisi pentru a vedea clar la distanta. Miopul prezinta asa-numita astenopie musculara, situatie in care acesta este obligat tot timpul sa convearga, iar convergenta nu este sustinuta.

Cum se compenseaza miopia?

Evolutia miopiilor este lenta. Unele forme se opresc din evolutie la o anumita valoare in timp ce altele progreseaza pana la dioptrii foarte mari. Desi miopia nu poate fi vindecata, purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact poate reda vederea normala sau aproape normala, in functie de gravitatea afectiunii.


Hipermetropia

Ce este hipermetropia?

Hipermetropia, apare atunci cand razele luminoase ce patrund in ochi se focalizeaza in spatele retinei, desi in mod normal ele trebuie sa se focalizeze pe retina. Hipermetropia este cauzata de lungimea mica a globului ocular sau de curbura mica a corneei. Persoanele care sufera de hipermetropie au probleme in a focaliza atat imaginile apropiate, cat si pe cele aflate la distanta. Desi se caracterizeaza printr-un minus de dioptrii, hipermetropia se noteaza cu semnul " + ".

Care sunt simptomele hipermetropiei?

Principalul simptom care apare in cazul hipermetropiei este vederea neclara, mai ales in cazul obiectelor aflate in apropiere. Pe langa acest simptom principal, pot aparea frecvent dureri de cap, durere oculara, dificultate in a mentine randul la citit sau tendinta de a citi acelasi rand de mai multe ori.

Cum se compenseaza hipermetropia?

In cazul hipermetropiei, compensarea vederii se face cu ajutorul ochelarilor sau al lentilelor de contact. Daca hipermetropia este "corectata" prin acomodare, pot sa apara dureri de cap. Folosirea ochelarilor va compensa viciul de refractie si va atenua simptomele.


Astigmatismul

Ce este astigmatismul?

Reprezintă o anormalitate a sfericitatii corneei, astfel incat corneea este diferita de la un meridian la altul, neavand aceeasi raza de curbura pe toata suprafata sa. Asta inseamna ca lumina nu se va focaliza in acelasi punct, ci in puncte diferite.

Care sunt simptomele astigmatismului?

Nu exista simptome specifice astigamtismului. In general, pacientii acuza dureri de cap, vedere neclara, oboseala oculara si acuitate vizuala scazuta in special pentru obiectele apropiate. Dupa cum am spus, aceste simptome sunt nespecifice si nu sugereaza imediat un astigmatism, de aceea pacientii sunt sfatuiti sa mearga la consultatie in vederea stabilirii unui diagnostic concret.

Cum se compenseaza astigmatismul?

Astigmatismul poate fi compensat cu ajutorul ochelarilor sau al lentilelor de contact. Ochelarii prescrisi in cazul acestei afectiuni au lentile cilindrice, menite sa compenseze forma corneei si sunt utilizati atat pentru vederea la distanta, cat si pentru vederea la aproape. Astigmatismul poate sa apara singur, ca unica afectiune, sau in combinatie cu miopia sau hipermetropia.


Presbiopia

Ce este presbiopia?

Aceasta afectiune apare în jurul varstei de 40 de ani, fiind legata de scaderea elasticităţii cristalinului. Presbiopia ingreuneaza activitatile in zona de aproape, precum cititul, scrisul, lucrul la calculator. Cu aceasta problema se confrunta fiecare persoana in parte, chiar şi cei care n-au avut niciodata probleme vizuale.

Care sunt simptomele?

Presbiopia se caracterizeaza prin vedere neclara la aproape si tendinta de a indeparta lucrurile pentru a putea obtine o imagine cat mai clara. Totodata apare oboseala la citit, dureri de cap sau somnolenta.

Cum se compenseaza presbiopia?

Pentru compensarea presbiopiei se recomanda ochelari, purtati numai pentru vederea de aproape.


Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Constanta, Str Mamaia , 85, bl LS6
Tel: 0241 512 226
0241 512 226
Fax:
Web: www.catalina-optic.ro
Facebook: Facebook

Program

LUNI: 09:00-19:00
MARTI: 09:00-19:00
MIERCURI: 09:00-19:00
JOI: 09:00-19:00
VINERI: 09:00-19:00
SAMBATA: 09:00-13:00
DUMINICA: INCHIS