CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

27

Nov

A meddosegrol

, Complex Medical Stefanna


A meddőség az elmúlt 30 évben egyre inkább az érdeklődés középpontjába került. Ennek több oka lehet: szociális és gazdasági okok miatt emelkedik azon nők száma, akik 35 év felett vállalkoznak szülésre, a modern meddőségi kezelések felkeltették a sajtóorgánumok érdeklődését, az in vitro fertilizáció (IVF) egyre jobb technikai háttér mellett javuló eredményességgel végezhető a meddő párok zöménél.

Meddőnek tekintünk egy házaspárt akkor, ha rendszeres, fogamzásgátlás nélküli házasélet ellenére egy éven belül nem következik be terhesség.

Az esetek 30-35 %-ában a petesejtérés zavara, 10-15 %-ában petevezető elzáródás, míg 30-35 %-ban férfi eredetű meddőség áll fenn. 15-20 %-os gyakorisággal fordul elő az úgynevezett ismeretlen eredetű meddőség, amikor a meddőség okát nem tudjuk kimutatni.

Az Európa döntő részére jellemző népesség fogyás és öregedés mellett a meddőségi kezeléseket követő szülések egyre komolyabb arányban járulnak hozzá a népesedési mutatók javulásához.

A meddő pár kivizsgálása mindkét fél részletes vizsgálatán alapul. Nagyon fontos, hogy az alapvizsgálatok mindegyikét elvégezzük, mert egymás mellett párhuzamosan több ok is állhat a sterilitás hátterében.

Hölgyek esetében fontos a petesejtérés zavarainak feltárása, az ovuláció igazolása, melyre több vizsgálat végezhető, legpontosabb eredményt az ultrahang vizsgálat és a hormon meghatározás adhat. A petefészkek működésének vizsgálatában szintén hormon vizsgálatok és ultrahang vizsgálat segíthet.

A petevezetők átjárhatósági vizsgálata minden esetben indokolt, főképp, ha vetélés, kismedencei gyulladás vagy vérzés, hasi műtét szerepel az előzményben. A járóbeteg rendelésen végezhető vizsgálat során egy katéter helyezhető fel a méhszájon keresztül a méh üregébe, melyen át kontrasztanyaggal tölthető fel a méh ürege, valamint a petevezetők. A röntgenes vizsgálat mellett egyre inkább tért hódít az ultrahangos változat, mely hasonló technika mellett kisebb megterhelést jelent a betegnek. A petevezetők funkcionális vizsgálata történhet laparoscopia során is, ilyenkor altatásban hastükrözés alkalmával ellenőrizhető az átjárhatóság.

A meddőségi ellátásban rutinná vált hüvelyi ultrahang vizsgálat számos információt ad a kismedencei szervekről, méhről, petefészkekről, tüszőérésről, esetleges fejlődési rendellenességekről, myoma, cysta, szabad hasűri folyadék jelenlétéről.

Nem szabad elhanyagolnunk az éves nőgyógyászati rákszűrés fontosságát, mindemellett chlamydia vizsgálat és tenyésztéses vizsgálat végezhető esetleges kórokozó kimutatására.

A női oldal vizsgálatai mellett nagyon fontos, hogy a férfiak vizsgálatára is sort kerítsünk. Ez alap esetben spermavizsgálatot és tenyésztést jelent, azonban ha a paraméterek a WHO által megjelölt határok alatt vannak, akkor további vizsgálatok (genetikai vizsgálat, hormon meghatározás, andrológiai vizsgálat) válhatnak indokolttá.

A meddőség kivizsgálása és kezelése során is törekedni kell arra, hogy a betegeket legkevésbé terhelő, legegyszerűbb megoldásokkal tudjuk az esélyeket biztosítani. Ez azt is jelenti, hogy mindig a lehető legkisebb hormon bevitellel járó kezelést érdemes választani, a lehető legegyszerűbb, a természethez legközelebb álló, illetve a természetre legtöbbet bízó technikák kiválasztásával. A kezelési eljárás megválasztása során a betegek felvilágosítása, az esélyek megbeszélése nagyon fontos, hiszen egy-egy kezelés végzése során sohasem lehetünk biztosak a sikerben, nem adható garancia a pozitív kimenetelre.

Az esélyek sok dologtól függhetnek, ezek közül kiemelten fontos a hölgyek életkora (a kor előrehaladtával a meddőségi kezelések esélye csökken, különösen nehéz a helyzet a 40 év fölöttiek esetén), a petefészkek válaszkészsége (hormonvizsgálatok eredményei), a testsúly valamint a spermakép. A 15-24 életév között a nők 4 %-ának, a 25-34 életév közöttiek 13 %-ának, a 35-44 életév közöttiek 30 %-ának vannak meddőségi problémái.

A kezelés során alkalmazott modern gyógyszerek ugyanazok a hormonmolekulák, amelyek a szervezetben is termelődnek, ezért a köztudatban lévő mellékhatásokkal (elhízás, fokozott szőrnövekedés) már nem kell számolni. A kezelések szövődményei két nagy csoportba sorolhatóak: az egyik a többes terhesség kialakulása, ami a beültetett embriók számának gondos megválasztásával a minimális szintre csökkenthető. A másik szövődmény, mellyel a kezelések során számolhatunk, a petefészek túlstimulációja, melynek rizikója a tüszőnövekedés szoros követésével (ultrahangos vizsgálatok, terápia alatti hormon meghatározások) minimalizálható.

Amennyiben felkeltettem érdeklődését, kérem látogasson el rendelésemre.

Stefanna Complex Medical

Tel.:0753/080804,comuna Sinmartin, sat. Cihei Str.Imparatul Traian nr.2



<< Inapoi la lista de articole