Centru Mewdical Terra Luna - Articole

Dincolo de tabu Alzheimer



DINCOLO DE TABU- Alzheimer

Medic specialist Dr. Abo Mehfoth Beatrice

Centrul Medical Terra Luna

 

     Boala Alzheimer este o boală degenerativă ce afectează zone ale creierului ce controlează memoria, inteligenţa, capacitatea de judecată, limbajul şi comportamentul. Această boală reprezintă forma cea mai comună de declin mental sau demenţă la persoanele în vârstă şi   nu numai.

 

 

1.Cum disociem lapsusurile, pierderile de memorie, lacunele cotidiene   de perturbările de memorie specifice bolii Alzheimer?

 

Unele pierderi de memorie sunt normale. Este adevărat că multe persoane constată că nu mai au aceeaşi acuitate a memoriei pe măsură ce înaintează în vârstă, dar este important să se facă distincţia între o   minte solicitată şi adevăratele pierderi de memorie.

Un semnal de alarmă trebuie tras atunci când apar modificări la nivelul gândirii,  pentru că boala Alzheimer este o afecţiune mai gravă decat pierderea moderată a memoriei, asociendu-se şi cu tulburări de comportament, de personalitate, pierderea abilităţii de a gândi corect şi capacitatea de a efectua activităţile zilnice.

 

2.Care sunt  potenţialii factori de risc al bolii Alzheimer?

 

•vârsta înaintată este factorul de risc cel mai important, 

•istoricul familial (în special la rudele de gradul I) şi apariţia la mai mulţi membri de familie,

•prezenţa genei pentru  apolipoproteina E-4, în special la rasa albă sau asiatici creşte riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

•terapia hormonală de substituţie inducând un risc crescut la femeile de peste 65 de ani, care sunt sub terapie substitutivă  cu  estrogen şi testosteron.

•lovituri ale regiunii cefalice.

•nivelul scăzut în sange al vitaminei B12 şi al acidului folic induce creşterea unui aminoacid (homocisteina) ceea ce duce la riscul apariţiei bolii Alzheimer.

 

3. Cu ce noutăţi vin cercetările medicale de ultimă oră, în vederea prevenţiei şi ameliorării bolii Alzheimer?

 

Cercetătorii au descoperit un nou tip de celule în creierul uman care se regenerează continuu, o parte din celulele creierului tind să creeze noi celule pe zona cerebrală care controlează mirosul. 

Experţii spun că aceste descoperiri sunt un punct de plecare pentru cercetările referitoare la celulele reparatorii în cazul unor boli precum Alzheimer. 

S-a evidenţiat identificarea unui canal ce conţine celule Stem, precum şi celule care pe parcursul migrării prin canalul respectiv se transformă în celule nervoase ce ajută sistemul să răspundă  diferiţilor stimuli care apar în viaţa unor persoane.

O altă noutate o reprezintă şi testul oftalmologic care depistează boala Alzheimer cu 20 de ani înainte ca boala să apară.

 

 

 

4 Ce trebuie să facă cei care îngrijesc   persoane cu Alzheimer?

 

Ca însoţitor (îngrijitor) al unui pacient cu Alzheimer aveţi de indeplinit mai multe sarcini: bucătar, şofer, contabil, menajeră etc., însă trebuie să ştiţi cum să implicaţi pacientul în toate aceste activităţi. Astfel, acesta poate pune etichete pe sertare, dulapuri pe care să menţioneze conţinutul fiecăruia sau poate scrie memento-uri cu sarcinile zilnice. De asemenea, însoţitorul unui pacient trebuie să se asigure că tratamentul este achiziţionat şi administrat corespunzător.

 

    In memoria victimelor silenţioasei, dar atroce boli, Alzheimer.

 

<< Inapoi la lista de articole

Localizare

Unde ne gasiti

Adresa: Iasi, Str Toma Cozma, 4
Reper: Policlinica Elevi si Studenti Copou
Tel: 0768 651 140
0754 678 632
0332 145 747
Fax:
Web:
Facebook: Facebook

Program