24
FebUROGRAFIA CT
Conf. Dr. Radu Baz , Medic Primar, POZITRON MEDICAL INVESTIGATION
Urografia intravenoasa a fost, multa vreme, investigatia de prima intentie in evaluarea anomaliilor sistemului reno-urinar. Imaginile obtinute sunt, insa, grevate de artefacte determinate de prezenta aerului/materiilor fecale in intestin sau de neopacifierea/opacifierea slaba a tractului urinar la pacientii cu functie renala alterata.
Modernizarea sistemelor CT si aparitia soft-urilor dedicate au impus urografia CT ca modalitate alternativa de investigare a aparatului reno-urinar datorita calitatii inalte a imaginilor, rapiditatii examinarii si multitudinii de informatii obtinute in ceea ce priveste aparatul reno-urinar cat si restul viscerelor abdomino-pelvine.
Initial, examinarea CT a fost folosita pentru diagnosticarea si caracterizarea maselor tumorale renale, a infectiilor, traumatismelor si litiazei. Odata cu aparitia sistemelor de tip multidetector, cu posibilitatea reducerii grosimii sectiunilor, investigatia a reusit performanta de a evidentia modificari ale uroteliului, astfel impunandu-se ca metoda de prima intentie in evaluarea intregului sistem reno-urinar.
Protocolul standard de examinare include:
- secventa nativa pentru detectia calculilor reno-ureterali;
- faza nefrografica (2 minute), folosita in detectia si caracterizarea maselor tumorale renale;
- faza excretorie tardiva realizata pentru evaluarea sistemelor colectoare renale, ureterelor si vezicii urinare.
In functie de diagnosticul de suspiciune si aspectele patologice decelate pot fi adaugate secvente timpurii sau tardive.
Principalele indicatii ale urografiei CT sunt:
- hematurie macro/microscopica;
- litiaza reno-ureterala;
- hidronefroza fara evidentierea unui obstacol la investigatia ecografica;
- detectia si caracterizarea tumorilor reno-urinare;
- descrierea exacta a malformatiilor sistemului reno-urinar;
- traumatismele complexe abdominale cu implicarea aparatului reno-urinar;
- infectii renale.
Evaluarea diagnostica presupune, pe langa revizuirea imaginilor axiale, realizarea de reformate in plan coronal, extrem de utile si apreciate de catre specialistii obisnuiti cu imaginile urografice clasice. Deasemeni, reconstructiile tridimensionale si posibilitatea navigatiei virtuale intralumenale aduc informatii deosebit de exacte in diagnosticul patologiilor sistemului reno-urinar.
Vizualizarea organelor abdomino-pelvine si detectarea eventualelor patologii asociate acestora reprezinta un avantaj suplimentar al investigatiei CT.
Riscurile urografiei CT sunt legate de iradiere (mai mare fata de urografia clasica, dar cu beneficiu crescut datorita complexitatii informatiilor obtinute ) si potentialul alergic al substantei de contrast iodate.
Urografia CT prezinta o sensibilitate de 97,5% si specificitate de 100% in diagnosticul urolitiazei si de peste 80% in cazul altor indicatii, valori ce o situeaza cu mult peste posibilitatile urografiei clasice.
Centrul de Investigatii Imagistice POZIMED este singurul centru imagistic din Constanta care efectueaza aceasta investigatie pe un sistem CT de 64 slice-uri, Lightspeed VCT, produs de GE Medical Systems. Aceasta instalatie permite achizitia rapida a imaginilor si reducerea dozelor de iradiere, cu rezultate calitative exceptionale.
Coordonator medical
Conf. Univ. Dr. Radu Baz
Medic primar Radiologie –Imagistica medicala
Dr. Cosmin Niscoveanu
Medic specialist Radiologie-Imagistica medicala
www.pozimed.ro