CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

13

Mar

Unghia incarnata

, Dr. Fratila Simona


Definiţie

Unghia încarnată, denumită şi onicocriptoză, este o afecţiune comună a unghiei în care colţurile laterale intră în pielea din jur, care se inflamează şi creşte în volum, deasupra unghiei. Cel mai frecvent apare la unghiile picioarelor, mai ales la degetele mari.


Ce simţi dacă ai unghie încarnată?

Apare durere de-a lungul marginii unghiei, care se accentuează când încălţămintea purtată este strâmtă, uneori apare sensibilitate la orice presiune, chiar la atingerea de către aşternut. Lovirea degetului produce o durere ascuţită, pentru că unghia pătrunde mai adânc în pielea din jur.

Unghia încarnată netratată se infectează uşor şi atunci apare roşeaţă, umflarea zonei, puroi sau secreţie apoasă amestecată cu sânge şi un miros neplăcut.


Cauze

Cauza principală a unghiei încarnate este încălţămintea prea strâmtă. Alte cauze implicate în apariţia unghiei încarnate sunt atmosfera umedă din interiorul pantofului, subţierea lamei unghiale, factorul genetic şi traumatismele. Tăierea incorectă a unghiei cu rotunjirea colţurilor face ca placa unghială să se încurbeze şi să preseze pielea din jur, chiar dacă unghia este încarnată sau nu. Placa unghială se încurbează în sus sau în jos în funcţie de unghiul la care este tăiată. Dacă lama de jos a foarfecii este mai apropiată de deget, unghia va creşte în sus şi invers. Marginile laterale ale unghiei se încovoaie mai uşor decât partea centrală a marginii. Acest lucru este vizibil în timp, pe măsură ce unghia creşte, deoarece oamenii poziţionează instrumentul de tăiat în acelaşi fel faţă de unghie, de fiecare dată, determinând fără să-şi dea seama această afecţiune unghială. Pe măsură ce unghia se apropie mai mult de piele, plasarea corectă a foarfecii sub unghie devine tot mai dificilă. Când tăiem unghia, nu numai unghiul la care o tăiem este important, dar şi cât de scurtă o tăiem. O unghie mai scurtă se încovoaie mai uşor.


Cauzele unghiei încarnate, pe scurt:

- îngrijirea necorespunzătoare a unghiei cu tăierea prea scurtă, rotunjirea colţurilor sau ruperea lor în loc de o tăiere dreaptă a marginii libere

- pantofii prea strâmţi sau prea scurţi pot cauza încovoierea unghiei şi presiunea asupra pielii din jur, mai ales în stadiile de dezvoltare a unghiei,înaintea vârstei de21 de ani

- traumatismul plăcii unghiale sau al degetului prin ciobirea unghiei, căderea unor obiecte pe deget sau presiunea marginii libere a unghiei de către pantof (în timpul sportului sau al unor mişcări bruşte)

- predispoziţia genetică, unghii deformate

Factori favorizanţi ai încarnării unghiei

- transpiraţia abundentă a picioarelor

- boli asociate: diabetul, obezitatea, boli tiroidiene, cardiace sau renale care predispun la edem al membrelor inferioare


Prevenire

- tăierea unghiilor drept la marginea liberă, nu rotunjit la coţuri şi nu prea scurt la marginea liberă (nu mai scurt decât pielea/carnea din jurul ei); tăierea corectă a unghiilor lasă marginile ei libere, prevenind adâncirea ei în carnea din jur; dacă prin tăierea dreaptă a unghiilor, rămân colţuri ascuţite, acestea se pot pili pentru a nu agăţa şosetele

- încălţăminte potrivită, nu prea strâmtă şi nici prea scurtă, astfel încât unghia să nu fie strânsă din lateral sau de sus;unghia nu trebuie să preseze pe vârful încălţăminţii mai ales în timpul activităţilor sportive

- evitarea: ruperii unghiei, căderii obiectelor pe unghie

Indicaţii de tratament în unghia încarnată:

- durere sau infecţie, zemuire, ulceraţie

- deformarea accentuată a unghiei

- inflamaţia cronică şi recidivantă a pliului unghial lateral (paronichie)

Tratament

Tratamentul unghiei încarnate variază de la metode conservatoare la metode chirurgicale, în funcţie de severitatea afecţiunii. Aşteptarea vindecării spontane este de obicei ineficientă.

În cazurile uşoare băile locale antiseptice sau compresele antiseptice pot reduce inflamaţia pentru a permite repliului periunghial să revină la dimensiunile normale. În cazurile mai severe trebuie consultat un medic.

În funcţie de stadiul de severitate, medicul va introduce un material sub unghie pentru ca aceasta să se obişnuiască să crească deasupra pielii, va aplica metode de reducere a presiuniiunghiale asupra repliului lateralsau va efectua unele manopere chirurgicale sub anestezie locală.
Studiile au arătat că scoaterea completă a unghiei nu este cea mai bună variantă, întrucât predispune la recidivă şi la malformaţii unghiale.



<< Inapoi la lista de articole