CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

25

Jun

Tipuri de leziuni orale

, Cabinet Stomatologic Dr Victor Bejan


Există o categorie de afecţiuni supărătoare şi dureroase cauzate uneori de bacterii, viruşi sau ciuperci. O sârmă desfăcută de la aparatul ortodontic, un dinte poziţionat greşit între o proteză, o margine ascuţită de la un dinte distrus pot reprezenta alte cauze a acestor tipuri de leziuni.

Aceste leziuni pot fi simptome şi în cadrul unor afecţiuni sau dezechilibre ale organismului. Un dentist trebuie să examineze cu şi mai multă atenţie pacientul dacă aceste afecţiuni durează de o săptămână sau chiar mai mult.

Leziunile ulcerative sunt mici răni cu o bază albă şi înconjurate de margine roşie. Acestea apar, de obicei, în interiorul gurii şi sunt contagioase. Poate fi una singură sau mai multe şi, în general, reapar. Cauza exactă este necunoscută, dar anumiţi experţi cred că este vina sistemului imunitar, dar şi viruşii şi bacteriile pot fi incriminaţi. Oboseala, stresul sau alergiile pot creşte riscul apariţiei acestor leziuni.

O tăietură cauzată de automusculatură la nivelul limbii, obrazului sau reacţiile cauzate de alimentele prea fierbinţi pot contribui la dezvoltarea acestor afecţiuni. Problemele intestinale, precum colita ulceroasă şi afecţiunea Crohn pot face pe anumiţi oameni mai susceptibili la aceste leziuni ulcerative.

Ce tratament trebuie urmat

În general, aceste afecţiuni se vindecă de la sine după o săptămână sau două, dar pot reapărea după o perioadă de timp.

Anestezicele locale, împreună cu soluţiile antimicrobiene din apele de gură pot preveni temporar apariţia acestor leziuni. Evitaţi fierbintele, alimentele acide sau iuţi, care pot irita leziunile. Antibioticele pot reduce infecţia secundară.

Herpes simplex

Neplăcută şi dureroasă, această afecţiune debutează cu „bubiţe“ în jurul buzelor, sub nas sau uneori în jurul bărbiei. Aceste bubiţe sunt foarte contagioase în această fază şi sunt cauzate de virusul herpes simplex tipul I.

O dată ce persoana a fost infectată cu virusul, acesta rămâne în organism şi atacă ocazional. Pentru anumite persoane virusul rămâne inactiv.

Cum se tratează? Aceste leziuni se vindecă de la sine într-o săptămână. Anestezicele locale şi prescrierea unor medicamente antibiotice pot reduce reacţiile de tip viral.

Leukoplazia

Aceasta apare ca o zonă albicioasă, ce se formează în interiorul obrajilor, gingiei sau limbii. Respectivele zone sunt cauzate de creşterea exagerată a celulelor şi sunt frecvent întâlnite la fumători. Pot rezulta şi din cauza unor elemente iritative, cum ar fi plombele neadaptate corect, protezele defectuoase sau din cauza obişnuinţei de a muşca limba, obrajii, buzele.

Un pericol este reprezentat şi de posibilitatea ca leukoplazia să progreseze către cancer. Dacă este cazul, dentistul vă poate recomanda efectuarea unei biopsii.

Tratamentul de urmat. Dentistul va examina leziunea şi va verifica rezultatele biopsiei, pentru a hotărî cum trebuie condus tratamentul. Acesta începe cu îndepărtarea factorilor ce contribuie la agravarea leziunii:

- renunţarea la fumat;

- îndepărtarea plombelor sau a protezelor incorect adaptate.

Candidoza

O leziune de natură fungică apare atunci când „seminţele“ de Candida albicans se reproduc în număr mai mare şi sunt observabile la persoanele foarte tinere, foarte labile, după un tratament intensiv şi de durată lungă cu antibiotice sau la acele persoane cu probleme ale sistemului imunitar. În aceste cazuri se impune o bună igienă orală, urmând ca tratamentul instituit să fie antifungic.<< Inapoi la lista de articole