CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

04

Sep

Sindromul Burnout

, Dr POP CECILIA


In traducere, termenul englez burnout inseamna ars.

Acesta este efectul stresului puternic, de lunga durata: arde complet resursele energetice ale persoanei, lasand-o stoarsa, lipsita de vitalitate, de initiativa, de creativitate, de entuziasm, bucurie si speranta. Complet arsa!

Sindromul burnout reprezinta tabloul de simptome fizice, emotionale si mentale ce pot apare in urma expunerii intense si/sau prelungite la stres ocupational.

Initial acest sindrom a fost descris la personalul medical din sectii de Urgenta, Terapie intensiva sau la chirurgi supraaglomerati ce lucrau sub „foc continuu” de dimineata pana seara si de seara pana dimineata. Inevitabil, in timp oboseala e tot mai pregnanta apoi permanenta, apare lipsa de concentrare, performanta profesionala scade, rezulta neincredere in propriile capacitati, descurajare, izolare, in final depresie profunda, chiar cu risc de suicid.

Mediul ocupational competitiv largeste mult domeniile de activitate in care sindromul burnout se poate manifesta. In mare masura depinde de situatia individuala (mai multe job-uri, ture de noapte, stres intrafamilial adaugat, abuz de energizante, stil de viata, rezistenta persoanei la stres etc.)

In multe parti burnout-ul profesional e tratat cu maxima seriozitate, realmente ca problema de sanatate a muncii. Angajatii sunt instruiti sa recunoasca simptomele de alarma, sa le observe la colegii de munca - iar masurile de contracareare sunt luate imediat ce se contureaza constelatia de simptome.

In mediul nostru de business expunerea e imensa iar simptomele initiale (oboseala progresiva, insomnii sau trezire dificila dimineata, dureri de cap repetitive, tulburari digestive, iritabilitate, lipsa dorintei de companie etc.) sunt adesea ignorate sau tratate simptomatic. Cu cat mai dificila este insa tratarea si recuperarea persoanei ”consumate” fizic, emotional si mental!

Ce putem face?

Iesirea temporara din mediul ocupational stresant e prioritara pentru ”reincarcarea bateriilor”. In starea de epuizare lipseste claritatea si vointa de a analiza situatia si de a gasi solutii optime.

La munte, la mare, la tara, la un prieten sau intr-o oaza de verdeata din parc, plimbari - cat mai multa miscare usoara - intalniri cu oameni putini dar suportivi, hrana simpla si proaspata, reluarea unui mic hobby uitat, muzica...iata cateva din ancorele care ar putea opri deriva.

Pasul logic urmator ar trebui sa fie detoxifierea. La nivel mental, in ce atitudini, obisnuinte, tipare de gandire, moduri de rezolvare a problemelor esti blocat? Ce nu mai e functional, ce trebuie schimbat? Cat de ample ar trebui sa fie aceste schimbari? Ce relatii sunt toxice?

Ce emotii? Aduna curaj si ia decizii, fa ordine in ”debaralele” vietii tale. Nu risipi energie incercand sa-i schimbi pe altii, ocupa-te de tine! Remediile florale Bach care sprijina armonizarea emotionala, contrabalanseaza indecizia, temerile ori angoasele pot sprijini detoxifierea mental-emotionala.

Stresul cronic are implicatii hormonale si metabolice, genereaza acidoza si supraincarcarea tesuturilor cu reziduuri. E timpul de a revizui alimentatia, daca e nevoie, cauta sfaturi avizate. Multe gemoderivate si saruri vitale Schuessler sunt drenoare excelente, respectiv deschid caile de eliminare ale compusilor de degradare toxici, sprijina vitalitatea, sunt adaptogene, modulatoare ale sistemului endocrin, armonizeaza sistemul nervos central si autonom. Un cumul de beneficii pentru organismul in proces de re-echilibrare!

Masajul corporal e minunat pentru relaxare insa atentie, masajul profund sau tehnicile de drenaj limfatic mobilizeaza o multime de toxine spre a fi eliminate. Astfel de proceduri, impreuna cu miscarea sustinuta, vitaminele, suplimentele alimentare revigorante ar trebui sa fie intotdeauna precedate de faza anterioara, a detoxifierii.

Burnout-ul profesional nu e doar un termen din publicatii de specialitate, e real si poate deveni provocarea oricui. E importanta recunoasterea timpurie si instituirea unui pachet de masuri coerente, stabilite si monitorizate impreuna cu echipa de suport (medic, psiholog, consilier, nutritionist etc.). Relatia cu locul de munca stresant trebuie vindecata nu doar cosmetizata.

Recuperarea dupa burnout profesional poate fi integrala – iar cel in cauza va fi invatat sa devina un manager responsabil al relatiei delicate organism – stres ocupational.



<< Inapoi la lista de articole