CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

25

Mar

Semnele depresiei la adolescenti

, Lucretia Preda – Cabinet Psihologie Galati


Sentimentul de tristete, scaderea stimei de sine si lipsa sperantei pot fi, adesea, un semn sau simptom al depresiei la adolescenti. Este o tulburare foarte grava, intalnita din ce in ce mai frecvent, unica maniera eficienta de a o trata fiind medicatia si psihoterapia. Depresia adolescentilor este identica cu depresia adultilor, cu deosebirea ca, la adolescenti, simptomele se pot instala mult mai rapid decat la adulti.

Cei mai multi adolescenti se confrunta cu probleme legate de activitatea sexuala, activitatile scolare, prieteni, popularitate sau sentimentul de apartenenta la anumite grupuri sociale. De cele mai multe ori, sentimentul de respingere poate declansa depresia. Surprinzator, s-a constatat ca numarul adolescentilor afectati de depresie este mai mare decat cel al adultilor, ceea ce demonstreaza ca acestia au mai multe probleme carora nu le pot face fata decat ne putem imagina.

Cel mai evident semn de depresie este scaderea interesului pentru activitatile care altadata provocau placere. Adolescentii manifesta semne de depresie, fara ca acestia sa stie ca sunt deprimati. Lipsa de constientizare cu privire la depresie ii face mai vulnerabili la aceasta boala, comparativ cu adultii. Pe langa diminuarea interesului, se manifesta semne ca: disperarea, ostilitatea, tristetea, sentimente de inutilitate, iritabilitate si furie. Totodata, tristetea si nevoia de singuratate ii determina sa se izoleze de prietenii lor.

Unul dintre motivele pentru care depresia la adolescenti e dificil de diagnosticat este legat de preocuparea acestora de modul in care vor fi perceputi de catre prietenii lor. Ei pot refuza sa creada ca sunt depresivi sau ca au nevoie de terapie, sentiment legat, in mare parte, de ceea ce presupun ca ar spune prietenii despre ei. Ingrijorarea ca ar putea fi respinsi de catre prieteni ar putea face depresia si mai periculoasa. Spre deosebire de adulti, care se pot speria doar de un singur simptom, adolescentii prefera sa-si ascunda simptomele de parinti.

Tratamentul pentru simptomele depresiei la adolescenti este identic cu cel din cazul adultilor. Tehnicile includ: terapia cognitiv-comportamentala, medicatia, hipnoterapia. Combaterea simptomelor de depresie in cazul adolescentilor poate fi mult mai dificila decat in cazul adultilor. Aceste simptome nu trebuie sa fie tratate cu mai putina importanta decat alte probleme specifice varstei. Trebuie luate in considerare problemele de ordin social sau psihologic care se pot amplifica in viitor.



<< Inapoi la lista de articole