CAUTA ARTICOLE:

<< Inapoi la lista de articole

28

Jun

Sd overlap lupus lichen plan

, DERMESTETICA


Sd overlap lupus- lichen plan

Se intalneste in anumite cazuri de Lupus eritematos cronoic (LEC) localizat la fata sau la nivelul dosului mainilor (acral) care capata aspect clinic, histologic si imunopatologic de lichen plan.

In LEC histologia ne arata o hiperkeratoza ortokeratozica care formeaza dopuri keratozice la nivelul orificiilor foliculare (vizibile si clinic), absenta stratului granulos, o atrofie rectilinie epidermica, degenerescenta hidropica stratului bazal, un infiltrat inflamator perianexial.

Imunoflorescenta directa din piele lezionala, fotoexpusa arata depozite granulare dispuse in banda (banda lupica) de-a lungul jonctiunii dermoepidermice formate din IgG, IgM (cateodata si IgA) si complement (C1q, C3, C4).

In Lichen histologia arata o hiperkeratoza ortokeratozica, hipergranuloza focala (substratul histologic al retelei Wicham), acantoza (hipertrofie epidermica), iar la nivelul stratului bazal se gasesc keratinocite necrotice, apoptotice (corpi citoizi sau corpi Civatte). La nivelul dermului se gaseste infiltrat inflamator dens dispus in banda.

Imunoflorescenta directa arata depozite granulare ovoide de talie mare alcatuite din IgM si C3.

In Sd overlap leziunile de Lupus capata un aspect clinic si histologic de tip lichenoid. Leziunile lupice de la nivelul buzelor si mucoasei jugale au intotdeauna aspect lichenoid.

Diagnosticul diferential cel mai dificil intre cele doua afectiuni se face atunci cand sunt prezente izolat lezini lupice la nivelul buzelor, mucoaselor sau scalpului. In acest caz, diagnosticul de lupus se poate pune dupa biopsii seriate sau dupa aparitia alor semne de lupus.

Este de ajutor si imunoflorescenta directa care arata banda lupica pozitiva in mucoasa lezionala (90% din cazuri) in LEC. In LES, IFD este pozitiva atat in mucoasa lezionala (100% din cazuri) precum si in mucoasa nelezionala (71 % din cazuri) - ff important!!!

Mentionez ca IFD poate fi pozitiva si in Lichen (4% din cazuri )!!!

Tratamentul leziunilor overlap este cel al Lupusului.



<< Inapoi la lista de articole