| 
 Multe                      discutii s-au purtat in jurul acestui cuvant. Multe sageti                      au fost rupte una de alta in discutii fara sfarsit. Medicul                      rus Paul G. Breg vorbea foarte negativ despre sare si despre                      ”adevarul amar al sarii.” Ea nu este mancare,                      spunea el - deci ea nu este aliment. Ea este folositoare mai                      mult pentru calciul, clorul si natriul pe care le contine.                      Breg mai spunea ca sarea nu este asimilata de organism, ca                      nu are calorii si vitamine si e foarte daunatoare organismului.                      "Sarea e iad pentru inima", concluziona Breg.   Un alt medic rus, Avicena, spunea ca toate tipurile de sare                      elimina din organism limfa, o forma de lichid, si destupa                      toate venele si arterele. Avicena a mai observat ca folosirea                      sarii imbunatateste culoarea pielii, mareste pofta de mancare,                      dand gust mai ales legumelor. Sarea impreuna cu otetul, spunea                      el, purifica intestinele, fiind utila in caz de ascita.   Sarea este cel mai bun izvor de Natriu.                      O sanatate perfecta e data de balanta dintre Natriu si Caliu.                      Foarte multi medici dietologi recomanda dietele fara sare,                      mai ales pentru bolnavii de hipertonie. Dar studiile au aratat                      ca numai 5% din acesti bolnavi au avut tensiunea micsorata,                      in urma acestor diete fara sare. Alti cercetatori de la Universitatea                      din New York au aratat ca barbatii care consuma putina sare                      si sufera de cardiopatie ischemica au de patru ori mai multe                      accese cu acest regim fara sare.   Sarea activeaza functiile rinichilor si                      micsoreaza tensiunea, au constatat medicii de la New York.                      Pe de alta parte, cercetatorii au observat ca dieta redusa                      in sare contribuie si la cresterea concentratiei hormonului                      rinin din sange. Acest hormon provoaca spasme vasculare, ducand                      la formarea trombilor.   Insuficienta potasiului, necesar pentru                      a forma insulina, duce la schimbari patologice in celulele                      nervoase. Sarea trebuie, deci, folosita intr-un echilibru                      Caliu - Potasiu. Aceasta balanta se mentine cand mancam multe                      fructe si legume. Acestea nu au limita, putem sa mancam cat                      de multe vrem.   Daca folosim sarea gema, care contine foarte                      multe minerale, vom fi salvati de oboseala, insomnii, stari                      de tensiune si dureri musculare. Folosirea interna a sarii                      duce la discutii interminabile, pentru ca se descopera noi                      si noi calitati ale sarii, ca si ale apei. In schimb, folosirea                      externa a sarii este nelimitata. Totusi, cand nu se poate                      folosi sarea ?   Sarea fina nu trebuie folosita de bolnavii                      de epilepsie sau osteoporoza si de copiii mici. Cateva cristale                      de sare in mancare pot creste temperatura copiilor, mai ales                      pentru ca sarea retine lichidul. De aceea, sarea fina nu este                      indicata pentru copiii mici, deoarece poate cauza grave probleme                      de sanatate. Este si acum actual proverbul rus din 1804 :                      « Dulciurile, muraturile si condimentele sunt otrava                      pentru copii. »  Uneori, este indicat sa micsoram doza de                      sare, fara sa renuntam de tot la ea. 2-5 g de sare fina se                      recomanda in ultimele luni de sarcina, dar si in cazul urmatoarelor                      afectiuni: hipertensiune arteriala, nefrite, migrene, astm                      bronsic, hemoroizi, reumatism, diabet zaharat, pneumonie,                      afectiuni ale ficatului, ale pancreasului, glaucom, ateroscleroza,                      obezitate.  Atentie : Daca un copil foloseste multa                      sare, i se stopeaza cresterea. De copiii mici, nu trebuie                      ascunse doar chibriturile, ci si sarea.    Ce fel de sare sa folosim: 
-  sarea gema, nerafinata, care nu a fost in contact cu                        metalul
 
-  sarea de piatra
 
-  sarea de mare
 
 
Sarea care se vinde in                      magazine este foarte rafinata. Ea contine 99,5% clorura de                      natriu. O parte din substantele folositoare noua sunt inlocuite                      cu altele: carbonat de sodiu, de magneziu, iod in compozitie                      cu caliu, uneori dextroza, o foma de zahar. Aceasta sare ne                      lipseste de mineralele si microelementele necesare si provoaca                      deseori creseterea tensiunii arteriale. Sarea de mare, in                      schimb, are calitati uimitoare. Aceasta este folosita foarte                      mult in cosmetica. Ca sa-si mentina frumusetea, Regina Egiptului                      isi facea masaj cu sare, miere si uleiuri aromate. Cei ce                      folosesc sare nerafinata de mare au rezistenta la radiatii                      de cinci ori mai mare decat ceilalti.   In Spania, sarea se prepara intr-un mod                      foarte original, de aceea bolile ca leucemia se intalnesc                      foarte rar in aceasta tara. 
 Pentru                      a activa un organism bolnav sau lenes, se incalzeste sare                      de mare cu apa si se face un masaj puternic, in ritmul acelor                      de ceasornic. Cand esti racit, poti incalzi sare, peste care                      adaugi cateva picaturi de cedru, flori de soc, eucalipt sau                      alte uleiuri folosite in tratarea racelilor, iar apoi faci                      inhalatii.   Amestecata cu argila sau mustar, sarea poate                      folosi si ca o compresa in tratarea insomniilor, spasmelor,                      loviturilor, bolilor de rinichi, dar si hemoragiilor nazale.  Pentru tratarea cu succes a durerilor de articulatii, se amesteca                      sare, tarate si cenusa de mesteacan in proportii egale, cu                      apa la o temperatura de 60 de grade Celsius. Mainile si picioarele                      bolnave se vor insanatosi.   O buna compresa pentru tratarea gutei si                      a articulatiilor dureroase este un amestec format din sare,                      faina si apa. Artritele pot fi si ele inlaturate si prevenite:                      o lingura de sare la un pahar de apa este solutia ideala pentru                      inmuierea ciorapilor si a manusilor, care se vor tine in picioare                      si, respectiv, in maini, pe parcursul intregii nopti.   Pentru linistirea bolnavilor de epilepsie                      sau nevroza, dar si pentru vindecarea sistemului nervos central,                      se toarna cinci-sase lingurite de sare la un litru de apa                      si se uda o camasa, cu care bolnavul trebuie sa doarma toata                      noaptea. Dimineata, camasa se spala obligatoriu, dupa ce sarea                      a extras toate toxinele din organism.   Amigdalita sau durerile de masele vor fi                      de domeniul trecutului, tot cu ajutorul catorva graunte de                      sare: se ia apa din zapada sau apa inghetata si dezghetata                      si se adauga sare mare si cateva picaturi de otet. (La 300                      ml de apa, o lingura de sare si una de otet de mere). Se clateste                      gura cu aceasta compozitie cate 10-15 minute, de 7-10 ori                      pe zi.  In cele din urma, dar nu in ultimul rand,                      sarea vindeca si muscaturile de insecte si neplacutele dureri                      de cap: se amesteca cinci parti de otet si una de sare si                      se folosesc ca picaturi de nas, de cateva ori pe zi. 
 |